Kadiri Yolu

 İlim Ve Amel Dengesi


İlim Ve Amel Dengesi


Dünya ve ahiret iki uç nokta. insan bu iki üç nokta için bir denge kurmak zorunda. Dengeyi İlim ve amel ile kurabiliriz. 

Dünya hayatında kişiye din işlerinden ne kadar lazımsa O kadarını öğrenmesi üzerine farzdır? abdest namaz Kuran sünnet ve bunun. araştırıp öğrenmek zorundadır. 

Allah azze ve celle ayeti kerimede "Eğer bilmiyorsanız bilenlerden sorun" 16/43

Dini ilimlerin dışında dünyanın imarı içinde bir kişinin Ekstradan bir ilim öğrenmesi fenni ilim kendisine kazandırması o kişinin değerini arttırır? akıllı insan kendisini Yaratanın başıboş bırakmayacağını Rabbinin emirlerini dinlemeli ve öğrenmeye çalışması gerektiğini bilmelidir. 

Allah Celle celalü ayeti kerimede dediler ki "Eğer söz dinleyip aklımızı erdirseydik Cehennem ehlinden olmazdık." 67/10. 

Hz Ali ra'dan nakledildiği bir rivayette Resulullah sav: "İlim öğrenmek her müslüman erkeğe ve kadına farzdır." 

İlim Çin'de de olsa arayınız Çünkü ilim talebi her Müslüman erkek ve kadına farzdır. 

Abdullah Bin Abbâs Ra. söylediği anlatılmıştır bir gecede. Bir saatlik ilimize hareketlisi Allahu Teâlâ katında o geceyi İhya ibadet etmekten daha sevimli. 

Hasan'ı Basri ra. söyledi diye anlatılmıştır insanın bir şeyi öğrenmesi öğrendiğini insanlara öğretmesi amelden sayılır. 

Hz. Ali Ra. söyledi diye anlatılmıştır "insanlar iki kısımdır biri Rabbani alimlerdir diğeri mucuk sürüsüdür. Her sese uyarlar her rüzgarla yayılırlar ama asırlar boyunca alimler baki kalırlar." 

Onlar gözden uzak olsalar dahi sözleri ve halleri ile misal olarak kalplerde yaşar? Amelin faydası yalnız insanın kendi nefsini nedir ama ilin faydası hem kendisine hem de bütün insanlar? en faziletlisi de budur. 

Hz. Peygamber şöyle buyurmuştur: "İnsanların en hayırlısı insanlara faydalı olandır." 

Resulullah sav.  şöyle buyurmuştur: " Kulun vereceği sadakanın en faziletlisi bir ilim öğrenmesi sonra onu başkalarına öğret nesidir."

Post a Comment

İçinizde olan güzellik her zaman yazılarınıza ve dilinize aşkla dökülsün...

Daha yeni Daha eski

Öne Çıkanlar