Kadiri Yolu

 

Çileli Yol

Çileli Yol

Neden acaba kötülerin başına daha az sıkıntı ve ağrı gelirken, iyilerin her tarafından sıkıntı akıyor. Allah’u Teala, sevdiği kullarının derece ve durumlarına göre daha fazla bela ve musibetlerle karşı karşıya bırakır. En şiddetli belalara peygamberler, alimler, veli vb. kullar karşılaşırlar.

Nerede, azgınları yola getirmeye çalışan, onların nefislerini terbiye etmeye yolunu tutan bir Allah eri varsa o çok sıkıntı çeker. Hatta tekmeler yer, hakaret ve iftiraya uğrarlar. Sözün kısası fazlaca şiddet ve musibetle karşılaşırlar.

Ham insanları yola getirmek kolay değildir. Bu başlı başına büyük emek isteyen bir uğraştır. Sevgilinin yolunda, seni seviyorum diyebilmeyi insanlara öğretmek için sıkıntılar yaşanacaktır. Onlar tüm bu sıkıntılara göğüs gerip  yine de insanların yanında olurlar onlarla şakalaşır,  onlara güzel sözler ederler. Bazen gözleri kör olmuşların gözünün açılmasına ve gönüllerinin coşmasına vesile olurlar.

İnsanlara ıstırap vermezler, kendilerine hizmet ettirmezler. Çevrelerinde bulunan insanların kendi iç alemlerindeki sıkıntılarını dinler, onların bu sıkıntılardan kurtulmaları için bir çıkış yolu bulmalarında onlarla birlikte sıkıntıları sırtlanırlar. 

Bu yol çilelidir ve sonu Allaha kavuşmakla biter. Size yazılmış bir kavuşma zamanı vardır. Bu zaman sürecinin sıkıntılı anları muhakkak olacaktır. Aşk ispat ister. Aradığımız sevgi ve aşkın girdiğimiz yolda olduğuna inanıyorsak o zaman bu gayret ona ulaştırmak içindir. Yüzünü ona çevirmek istediğinde yönünü iyi tespit etmelisin sonra burası neresidir dememelisin. 

Aradığın Rahmanın rıza yolu ise, Onunlasın onu aklından ve gönlünden sakın çıkarma sen onu arıyorsundur. Ona kavuşmak için uğraş vermek hayırlı ameller işlemek zorundasın. Onun emirlerine uyan ve ona düşkün bir kul olmalısın. Senin çektiğin sıkıntıları, çektiğin cefayı o duymakta ve bilmektedir. Allah bize ulaşmak için yol arayana yolumuzu gösteririz buyurmaktadır: “Bizim uğrumuzda elinden gelen çabayı sarf edenlere gelince, onları bize ulaşan yollara mutlaka yöneltiriz. Kuşkusuz Allah iyilik yapanların yanındadır.” Ankebut: 69 

Dünya perestlerin, inkârcı ve inatçı Allah düşmanlarının baskıları karşısında sabır ve metanetle inancını koruyan, çizgilerinden sapmayan müminleri mutlaka başarıya ulaştıracaktır. Çünkü O daima iman ehlinin, yanında olduğunu müjdelemektedir.

Bu dünya senin ve benim için bir gurbettir. Acılar ve çileler çekilse de, mihnetleri ve zahmetleri çokça da olsa bahsedilen yolda olmak son derece lezzetli ve zevklidir. 

Ey işin aslını arayan kimse! Şu hakikati iyi bil ki kimde dert varsa o, mana kokusu alır, sonunda da dermana erişir. 

Post a Comment

İçinizde olan güzellik her zaman yazılarınıza ve dilinize aşkla dökülsün...

Daha yeni Daha eski

Öne Çıkanlar

Nefs