Kadiri Yolu

Saliha Kadın

Saliha Kadın  

Saliha kadın hakkında matbu eserler bulunmaktadır. Kur'an-ı Kerîm’de 125 yerde iki manada geçen salih kavramımın manasına sahip olmalı bunun için saliha erkek ve kadın; 1- “iyi, hayırlı iş ve davranış”, 2- “dinî ve ahlâkî bakımdan iyi davranışlara sahip kişi” olmalıdır.


Her iki mana vasıflarına sahip bir salih ve saliha şahsiyetin, akıl ve maneviyat yönünden olgunlaştırılması için düşünce, tahlil ve muhakemede islam'ı esas alan bir programla yetiştirilmesi gerekir. İslam dininin usulüne uygun taalluk eden bilgileri içeren; Allah’a iman, Vahdaniyetini, zatını ,  sıfatlarını ve ef’alini bilmek, peygamberler, melekler, ahiret günü, kader, hayrın ve şerrin Allah’tan geldiğine yakinen iman etme yani akaid bilgisi kendisine verilmelidir. 


Saliha kadın modeli olarak birçok asrı saadet hanımı örneklendirilebilir. Size bir örnek verelim. Esmâ-radıyallâhu anhâ’yı verebiliriz; Muaz bin Cebel’in halasının kızı olan Esmâ-radıyallâhu anhâ-, Medineli kıymetli hanım sahabilerdendir. Akıllı, ince düşünüşlü, yerinde ve zamanında söz söylemesini bilen, meramını güzel ifade eden bir hanım olduğu için kendisine “Hanımların Sözcüsü” manasında “Hatîbetü’n-Nisâ” adı verilmişti. Kendisinden 81 hadis-i şerif rivayet edilmiştir.


Medineli hanımlar, çok fasih ve beliğ hitabeti olan Esmâ-radıyallâhu anhâ-’ya gelip manevi dertlerini anlatarak, kendi durumlarını sorması için onu Peygamber Efendimiz’in huzuruna elçi olarak gönderdiler. Peygamber Efendimiz -sav-, Esma-radıyallâhu anhâ-’yı görünce yanındakilere:

“–Esma kimsenin hatırına gelmeyen sorular sorar.” buyurdu.

Esma, huzura çıkarak Efendimiz’e iyice yaklaştı ve ardından edeple:

“–Yâ Rasûlallah! Hanımların kabahati nedir?” dedi ve sözlerine şöyle devam etti:

“–Anam-babam Sana feda olsun, ya Rasûlallah!.. Ben, Sana kadınların elçisi olarak geldim. Doğuda ve batıda bulunan bütün kadınlar, benim buraya çıktığımı işitsin veya işitmesin, hepsi de benimle aynı görüşü paylaşmaktadır ki, Allah Teâlâ, Sen’i bütün erkek ve kadınlara peygamber olarak göndermiştir. Biz, Sana ve Sen’in Rabbine iman ettik. Kadın olduğumuz için, evlerimizin sınırları içinde yaşıyoruz. Beylerimize huzur ve sükûnet kaynağı oluyor, çocuklarımızı büyütüp terbiye ediyoruz. Lâkin Cenâb-ı Hakk’a yakınlaşabilmek için erkeklerden farklı olarak bizim bazı mahrumiyetlerimiz var. Erkekler cuma namazı kılıyor, câmiye ve cemaate devam ediyor, hastaları bizden daha çok ziyaret ediyor, cenazelerde bulunuyor, hacca da bizden fazla gidiyorlar. Bunların en mühimi de beylerimiz, düşmanla savaşmak için evlerinden çıkıyor ve Allah yolunda cihad ediyorlar. Bizler ise, beylerimizin mallarını koruyor, iplik eğirip elbise yapıyor, çocuklarımızı besliyoruz. Buna göre bizler, beylerimizin kazandığı hayır ve sevaplarda onlara ortak olur muyuz?”

Hazret-i Esma'nın bu basîret ve firâset dolu sözleri, Rasûlullah -sav- Efendimizin pek hoşuna gitti. Ashabına dönerek:

“–Siz, hiç din hususunda soru soran bir kadından, bundan daha güzel sözler işittiniz mi?” diye sordu. Onlar da:

“–Ey Allah'ın Resulü! Biz, bir kadının böyle güzel ifadelere sâhip olabileceğine ihtimâl vermezdik!..” dediler.

Rasûl-i Ekrem, tekrar ona hitap ederek:

“–Ey Esma! İyi anla ve seni buraya gönderen hanımlara da iyice anlat ki, bir kadının kocasıyla güzel geçinip onun memnuniyetini kazanması, sevap bakımından o saydığın üstünlüklerin hepsine müsavidir (denktir).” buyurdu.

Esma-radıyallâhu anhâ-, bu cevaptan çok memnun oldu. Dönüp giderken, sevincinden tehlîl ve tekbir getiriyordu. (İbn-i Asâkir, Târihu Dımaşk, VII, 363-364, XXIX, 65-67; Beyhakî, Şuab, VI, 421; Heysemî, IV, 305; İbnü’l-Esîr, Üsdü’l-Ğâbe, VII, 19)


Saliha kadının yetiştirilmesinde Kur'an eğitimi, tilaveti, güzel okuma dersleri ve tefsir programları olmalıdır. Hadis ve Sireti nebi okunmalı, iyi öğrenmeli ve bazı bölümler ezberlenmeli. Allah resulünün pratik sünnetlerini ve kadınlar için özel tavsiyeleri öğrenilmelidir. İslam fıkhı okunmalı (İlmihal), Kadın Sahabelerin hayatları okunmalı ve çıkarımlar yapılmalı, İslam tarihinde sapkın fırkalar hakkında bilgi sahibi olunmalı, İslam aleminin bulunduğumuz çağda ki sorunları hakkında bilgi  sahibi olunmalı, İslam'a karşı olan akımlar hakkında yeterli bilgiye sahip olmalıdır.  Yerli ve dış kaynaklı akımların sosyal hayata vurdukları darbeleri kızlarımızın bunlardan nasıl etkilendiklerini stratejilerinin hangi yolları kullanarak kızlarımız üzerinde etkili olduklarını çok iyi anlamak ve kavramak gerekir. Basın, sosyal medya, dernek ve vakıflar gizli yapılanmalar karşısında uyanık olunmalıdır. 


Sahabe hanımlardan Ümmü Ri’le-radıyallâhu anhâ-, Peygamber (SAV)’in huzuruna gelerek, evlerini düzenli tutmak, kocalarına hizmet etmek, çocuklarını beslemek ve beşik düzeltmek gibi ev işleri ile meşgul olduklarını ifade ettikten sonra:

“–Yâ Rasûlallah! Bizim için gazâya gidip büyük ecirlere nail olmak mümkün olamıyor. Bize öyle bir şey öğretiniz ki, onunla Allah'a yakınlaşabilirim!” demişti.

Allah Rasûlü -sallâllâhu aleyhi ve sellem- de ona:

“–Gece gündüz devamlı Allâh’ı zikrediniz, gözlerinizi yabancıya bakmaktan ve seslerinizi onlara işittirmekten muhâfaza ediniz!..” buyurdu. (İbn-i Hacer, el-İsâbe, VIII, 204)


Saliha kadın bu şekilde donanımlı yapıya sahip olacak şekilde yetiştirilirse dünyanın en kıymetli hazinesi olur. Müslim’de geçmekte olan bir hadiste “Dünyanın en kıymetli hazinesi saliha kadındır.” buyrulmaktadır. 

Mü’minin takvadan sonra sahip olabileceği en hayırlı nimet, Saliha bir hanımdır. 

Resûl-i Ekrem Efendimiz bir başka hadisinde ne güzel anlatır: “İnsanı mutlu eden üç şey vardır: Saliha kadın, iyi bir ev, iyi bir binek. İnsanı mutsuz eden üç şey ise kötü bir kadın, kötü bir ev ve kötü bir binektir.” (İbn-i Hanbel, I, 168)


“Bir erkeği terbiye edin; bir insanı yetiştirmiş olursunuz. bir kadını terbiye edin; bir aileyi, hatta toplumun büyük bir bölümünü yetiştirmiş olursunuz.”

 

Peygamber Efendimiz İslâm ahlâkını özümsemiş, nitelikli bir hanımın erkekler için bulunmaz bir nimet olduğunu şöyle belirtmiştir: “Dünya geçici bir faydadan ibarettir. Onun fayda sağlayan en hayırlı varlığı Saliha kadındır.” (Müslim, Radâ, 64)


Peygamber Efendimiz şöyle tavsif etmişlerdir: “Saliha kadın, kocası yüzüne baktığı zaman onu sevindirir, kocasının meşru isteklerini yerine getirir ve onun olmadığı yerde hem malını, hem de namusunu muhafaza eder.” (İbn-i Mâce, Nikâh, 5/1857)


Saliha kadın;

– Toplumda şahsiyet ve karakter sahibi bir nesil yetiştiren mektebin muallimidir.

– Ailenin huzurunu temin eden ve gönülleri aydınlatan billur bir avizedir.

– Yine ailesine cennet saadeti bahşeden hoş kokulu bir çiçektir.

– Böyle bir Saliha kadın için Hazret-i Peygamber -sallâllâhu aleyhi ve sellem-; “Cennet annelerin ayakları altındadır…” demiştir. 


2 Yorumlar

İçinizde olan güzellik her zaman yazılarınıza ve dilinize aşkla dökülsün...

  1. İsmail akşit15 Ocak 2023 07:05

    Allah razı olsun öncelikle verdigniz bu emeklerden dolayı paylaştıgınız bu hadisi şeriflerden daha yeni haberimiz oluyor üstadım toplumda da cok yaygın olmayan hadisler tabi bizim gibi avam seviyesindeki insanlar da araştırıp okumadıgımız için ögretim sisteminde bu tür kaynaklar ele alınmalı bilinçlenme vealeykümselam şuurlanma için kadın sahabelerin hayatlarıda gercekten cok önemliymiş biz hep erkek sahabelerin hayatlarına bakıyoruz rabbim bizleri affetsin

    YanıtlaSil
  2. Yazınızda da belirttiğiniz üzere Saliha bir kadın toplumu yetiştirmede büyük bir öneme sahip. Nice evliyalara, kahramanlara sorsanız arkasından muhakak Saliha bir kadın çıkar. Manevi olarak bakacak olursak Saliha bir kadın Salih ve Saliha evlat yetiştirmekle hem millete hemde kendi ahiret hayatına yatırım yapmış olur. Rabbim Saliha kadınların ve Salih erkeklerin yetişmesinde bizleri bilinçli birer ebeveyn kılsın. Rabbim bizleri de Salih ve Saliha olanlardan eylesin.

    Ana başa tâc imiş, her derde ilaç imiş. Bir evlat pîr olsa da anaya muhtaç imiş.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

İçinizde olan güzellik her zaman yazılarınıza ve dilinize aşkla dökülsün...

Daha yeni Daha eski

Öne Çıkanlar