Kadiri Yolu

 

Dünya Neden Yanıyor

Dünya Neden Yanıyor

Küresel ısınma hız kesmeden dünyanın akciğerlerini vuruyor… Türkiye’de başlayan orman yangınları konunun hassasiyetini tekrar hatırlatır oldu. ABD’den Sibirya’ya tüm dünya yangınlarla mücadele etmekte.

Hatırlarsanız Türkiye’nin birçok ilinde aynı anda meydana gelen yangınlar söndürülmeye çalışılırken dünyanın sayısız bölgesinden ve ülkesinden de yangın haberleri gelmeye devam ediyordu. Uzmanlar, sayıları her geçen gün artan orman yangınlarının en büyük sebeplerinden birinin iklim krizi ve küresel ısınma yüzünden artan sıcaklar olduğunun altını çiziyor.

Türkiye’de 18 ayrı yerde aynı başlayan yangın haberleri dünyada başka yerlerde de yangınlar olması bu durumun arka planında ne var gibi soruyu da gündeme getirdi. Birçok ülkeden sıra dışı doğa olayları, sel ve heyelan haberleri gelirken son yıllarda etkisini giderek arttıran iklim krizi ve küresel ısınma nedeniyle dünyanın en soğuk noktalarında sıcaklık rekorları kırıldı, kuru ve yağışsız hava nedeniyle sayısız ülkede büyük orman yangınları görüldü.

nasa uydusunun orman yangınlarının tesbitiAmerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Türkiye’de çıkan yangınlara ilişkin uydu görüntülerini paylaştı. NASA’nın paylaştığı fotoğraflara göre Türkiye’de çıkan yangınların boyutu ve tüm Akdeniz’e yayıldığı görülüyor. NASA’nın “FIRMS” adını verdiği Yangın Bilgilendirme ve Kaynak Yönetimi sistemi, uyduları kullanarak dünyanın dört bir yanındaki yangınları takip edebiliyor. İtalya, ve Yunanistan gibi birçok Avrupa ülkesi de Türkiye gibi orman yangınlarıyla mücadele ediyor. 

Uzmanlar Ne Demekte?

İklim uzmanları bir yandan sellere bir yandan da aşırı sıcaklara ve yangınlara yol açan ürkütücü durumun giderek daha da sıklaşacağını, bunun da küresel sıcaklık artışının yol açtığı iklim dengesizliğinden kaynaklı olacağını söylüyor.

Birleşmiş Milletler Dünya Meteoroloji Örgütü 2020 yılının dünya tarihinde kayda geçen en sıcak yıllardan biri olduğunu açıklarken Avrupa içinse 2020’nin en sıcak yıl olarak kayıtlara geçtiğini ifade etti. (Hürriyet)

Enes İbni Mâlik radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: “Herhangi birinizin elinde bir hurma fidanı varken, kıyamet kopacak olsa, derhal onu diksin!” (Heysemî, Mecmeu’z-zevâid, IV, 63 (Bezzâr’dan naklen). Ayrıca daha uzun bir metin için bk. Ahmed b. Hanbel, Müsned, III, 191. Heysemî, Bezzar’dan naklettiği hadis için ravileri oldukça güvenilir dedikten sonra, kıyametin kopmasından maksadın, kıyamet alâmetlerinin belirmesi olabileceğine dikkat çekmektedir.)

Dünya yanıyorMevsimlerin birbirine karıştığı zamanları yaşamaktayız ekolojik denge insan oğlunun kendi elleri ile yaptıklarından dolayı bozuldu ve karada ve denizlerde bundan dolayı fesad çıkmış oldu. Aynı anda seri şekilde yangınların çıkmasında komplo teorilerinin ortaya atılmasına vesile olmaktadır. Uzaydan izlenilen yangınlar yine uzaydan bazı uydular ile felakete dönüştürülebilir bir yapı oluşturabilir mi sorusu sorulmaktadır. 

Hatırlarsanız İstanbul – Gölcük depreminde de devreye HAARP silahının kullanılması ile gerçekleştiği konuşulmuştu. Şimdide aynı senaryolar konuşulmakta. Yukarıdaki hadiste bugünlere atfedilen işaretler mevcuttur. Bu Hadis Ekolojik dengenin bozulacağını dünyanın akciğerlerini kaybedeceğini bana anlatmaktadır. Bu yüzden bolca ağaç dikerek ülkemiz ve dünya için bir nebze de olsa nefes almaya katkımız olmalı. Ormanlarımızı ve içinde yaşamakta olan hayvan ve bitkileri koruyucu davranış içinde olmalı ve bu bilinci tüm gençlere kazandırmalıyız. Doğal yaşamı bitiren ve ormanlara da elleri uzatan, zalim ve nankör kan dökücü insanın bizzat kendisidir. Allah böyle bir varlık olmaktan bizleri muhafaza eylesin eşrefi mahlukat olmanın sırrına vakıf eylesin inş.

Post a Comment

İçinizde olan güzellik her zaman yazılarınıza ve dilinize aşkla dökülsün...

Daha yeni Daha eski

Öne Çıkanlar

Nefs