Kadiri Yolu

 

İslami Eğitim Salih İnsan Yetiştirir


İslam eğitimi, insanı yetiştirirken onun ruhunu, aklını, bedenini, dünyasını ve ahiretini sosyal ilişkilerini Rabbi ile arasındaki muamelesini ve O’nun rızasını kazanması gibi çok yönlü bir eğitim olarak ortaya çıkar.

İnsan hayatında kurduğu ilişkilerde ve kullandığı tüm argümanları dengeli kullanmayı bu eğitimle kazanmalıdır. İslami eğitimden uzak yetiştirilen bir insan dengesiz ve sorunlu bir insan olarak ortaya çıkar. Bunun örneklerini burada saymamız yazının uzamasına sebep olur.

İslam eğitiminde İnsanın yeteneklerinin tespiti ve bu yeteneklerin farkına varılması sağlamak önemlidir. Bu yetenekler insanın kendi enerjisini sağlıklı kullanmasını sağlayacaktır. Düşünün ruh, akıl ve beden enerjisini sağlıklı kullanan bu insanın maddi ve manevi hayatında ne gibi gelişmeler yaşanır. 

İslam eğitimini sağlıklı kullanan insanın arzuları, ihtirasları veya istekleri giyim ve kuşam, mesken edinme gibi ihtiyaçlarında israf olmadığı gibi hayatlarında cimrilikten eser bulunmaz bir denge üzerine sağlıklı bir şekilde yaşam çizgisi oluşur. Çünkü insan mutedil bir şekilde yaratılmıştır.

“İşte biz sizi böylece orta mutedil bir yol üzere kıldık.” Bakara 143

İnsandaki denge sistemi insanı hayvandan ayıran bir özelliğin ortaya çıkmasını sağlar. Şu kainat, galaksiler, Yıldızlar her şey bir program bir fıtrat üzerine yaratılmıştır. İslam eğitiminin diğer eğitimlerden farklı bir tarafı da burada ortaya çıkar insan hayatı sürekli değişen, sürekli yenilikler ile karşı karşıya kalınan ve ihtiyaçları olan bir hayat tarzıdır. Bu hayat tarzında canlılık ve değişim mevcuttur. Kainatta ne yaratılmışsa bizzat insan için yaratılmıştır. Müslüman bu eğitimi alırken kainata karşı olumsuz ve yıkıcı davranmaz aksine israftan kaçınarak daha yapıcı bir yapı sergiler.

İslami eğitim almış olan bir insan toplumu en güzele, doğruya götürecek amelleri yapacaktır. İslam dışında hiç bir eğitim sistemi insanın hem dünyada hem de ahirette ki hayatına ıslaha çalışmaz. İslami eğitimde hedef insanın dünya ve ahirette en iyi en yararlı en hayırlı ve en güzel olana ulaşmasını sağlamaktır.

Post a Comment

İçinizde olan güzellik her zaman yazılarınıza ve dilinize aşkla dökülsün...

Daha yeni Daha eski

Öne Çıkanlar