Kadiri Yolu

 

Kendi nefsine Düşman Ol

Kendi nefsine Düşman Ol

Nefsiniz her şeyin önüne geçmiş ise, çevrenizde bulunan dostlarınıza zarar veriyorsunuz demektir. Hele yol arkadaşlarınıza yansıyacak nefsi bir hareket veya söz düzeltilmesi mümkün olmayan sonuçlar doğurabilir. 

Nefis ön planda olduğu müddetçe kötü ahlak yol arkadaşınızdır. Kişinin kitap karıştırmadan, bilgi sahibi olmadan yetiştiği tek saha kötü ahlaktır. Nefsin öğretisi ancak kötülüğü emirden öteye geçmez. Aksatmadan kötü ahlakın izlerini beden ülkesinin topraklarından kazıyıp atmak için nefisi ele almak gerekir. Kötü ahlak öğreticisi nefis uyutulmadığı veya diğer bir tabirle ıslah edilmediği müddetçe başka bir düşman aramana gerek yoktur. O senin en yakınından ayrılmamaktadır. Hatta o, sendedir, senin iki kaşının arasındadır.  

Elimize bir meyve ağacı tohumu alalım ve onu sıkıca tutalım, ona belirli aralıklar avucumuzu açarak nazar edelim, ona sevgi sözleri aşk sözleri ile sulayalım. Bu şekilde  bir yaklaşımla filizlenmesi için bekleyelim. Gölgesinden ve meyvesinden istifade etmek içinde güzel bir niyet besleyelim, acaba avucumuzda tutmuş olduğumuz tohum bu iyi niyetimizin ve kendisine sarf ettiğimiz aşk sözlerinden etkilenerek yeşillenir mi? 

Tohum toprakla buluşmalı ki, kendini bulsun ve yeşillensin. Tohumun yeri toprağın içidir. Nefsin ıslahı da toprakladır. Bazen büyüklerden duyarız gözünü toprak doyursun diye… işte nefiste aynı şekilde toprakla doyar. Onu her daim ayarlarına altında tutacaksın ki, zamanla size muhabbet meyvesini versin. 

Ayaklar altına alınan nefsinden istekler gelecektir hatta emirler gelecektir aldırmayacaksın. Suyunu ver ama kandırma, açlığını gider ama doyurma, uykusunu ver ama uykuya yatırma, konuşmak isterse sustur gereksiz laflara daldırma, yani devamlı oto kontrolle onunla uğraşmalısın. Onu ibadete, zikre kuran okumaya, ilmi tahsile ve helal geçime adaletle davranmaya her ne yapıyorsan Allah ve Resulü için yapmaya ve ahirete ölüm tefekkürü ile hazırlamasın ki, marifet meyvelerini görüp tadabilesin. 

İnsan nefsinin öğreticiliğinden mürşidi kamilin öğreticiliğine özen gösterir o boyuta geçiş yaparsa kötü ahlaktan kurtulması kuvvetle muhtemeldir. Bunun içinde nefis tezkiyesinden anlayan bir mürşid bulmalıdır. Böyle birini bulursa meyveler yenmeye başlanır, iki yüzlülük gider yerine içi ve dışı bir olan bir güzellik gelir. Kendini beğenmişlik illeti kırılır, öfke söner, nefisten cevap vermez olur. Artık bilir ki, bu illetlerden birini yanlışlıkla kardeşlerine yansıtsa onların kalbine hüzün bırakır. O kardeşlerine karşı güler yüzlü olmayı, Allah için söz söylemeyi, Allah için onlarla birlikte olmayı öğrenir. Öğrenir ki, bu halleri riyadan uzak samimi olarak kardeşlerine göstermesi halinde, onun için bir bereket olacaktır. Tersi bir muamelede bulunması onun mahrumiyeti olacaktır.

Nefsi insanlar içinde salih kullar, Muttakiler gibi görünmesini istese de buna meyil etmeyecektir. O kendini öne koyan değil kardeşlerini sırtlanan biri olacaktır. Hizmet bekleyen değil, hizmet eden olacaktır. Halbuki daha önce böyle değildi, kendisiyle ilgilenmemesi hiddet ve öfke damarları kabartırdı. Nefse düşman olmak cesaret ve bilgi ister. Tamam bende nefsime düşman oldum demekle başarılı olmak mümkün olmaz her işin bir ustası vardır ondan yol, teknik ve gerekli bilgileri almak gerekir. Nefsinize nefisle değil yolu bile bir mürşidle düşman olun….

Post a Comment

İçinizde olan güzellik her zaman yazılarınıza ve dilinize aşkla dökülsün...

Daha yeni Daha eski

Öne Çıkanlar

Nefs