Kadiri Yolu

 

Sabah Vaktinin Bereketinden İstifade Etmek

Sabah namazı vaktinde gönül erenlerinin anlayacağı, dünyanın sukut edip aşkın yer bulacağı bir zaman dilimi yaşanır. Bu zaman diliminde uyumak mekruhtur. Eğer kişiye uyku bastırırsa gözü yatakta değil, namaz kıldığı yerde olmalıdır. Ayağa kalkıp kıbleye dönük olarak uykusunun dağıtmaya çalışmalıdır. Ayağa kalkmakla uykuda dağılmazsa yönünü kıbleden çevirmeden ileri geri yürümelidir. Bu vakitte kıbleye dönük olarak konuşmadan ve uyumadan zikretmenin büyük fazilet ve bereketi vardır. 

Manevi bereketler bu saatte bolca doludur. Resul-i Ekrem (ﷺ) Sabah namazını kıldıktan sonra, güneş yükselinceye kadar dünya kelamı konuşmadan zikir ve tefekkürle geçirmeye ashabını teşvik ederlerdi. Ebu Davud ilim 13, Tirmizi sefer 59 hadislerine bakılabilir…

İbn-i Abbas (r.a.)’ın rivayet ettiği hadis-i şerif: “Üç taife insanlar, şeytanın ve onun askerlerinin şerrinden korunmuşlardır: Birincisi, gece ve gündüz Allah’ı çok zikredenler. İkincisi, seher vaktinde istiğfar eyleyenler. Üçüncüsü, Allah korkusundan ağlayanlar.” Ramuz el-hadis s.266

Kişi sabah namazını kıldıktan sonra bulunduğu yerden ayrılmadan yatağa gözünü dikmeden yapabileceği müstehap olan bazı ibadet ve zikirler vardır. Mürid günlük ibadetlerini ve zikirlerini bir taksim çizelge içerisine almalıdır. 

Sabah namazını kılan kişi farz namaz bitiminde sağ ayak yerden kesilmeden avuç içlerine 3 Fatiha 3 Ayetel Kürsi 3 ihlas 3 felak ve Nas 3 kere de “ ‘Eüzü bikelimetillahi’t tammati min şerri ma halaka ve zerae ve berae ve min şerri ma yenzilü mine’s semai ve min şerri ma ya’racü fiha ve min şerri fitnetil leyli ven nehari ve min şerri külli tarıkın illa tarikan yetruku bi hayrin ya rahmanu” okuduktan sonra tüm vücudunu sıvazlayıp Allaha sığınır. Daha sonra; Amenerrasulü, Hadid Suresinin 1 ve 6 ayetleri ve Haşr suresinin 21 ve 24 ayetlerini okuduktan sonra 33 defa Sübhanallah 33 defa Elhamdülillah 33 defa Allahu ekber der ve sonunda ‘Lâ ilâhe illallâhu vahdehu lâ şerîke leh, lehü’lmülkü ve lehü’lhamdü yuhyî ve yümîtü ve hüve hayyün lâ yemûtü biyedihi’lhayr ve hüve alâ külli şey’in kadîr.’ diyerek tesbihatını tamamlar.

Uyumanın mekruh olduğunu söylemiştik. Kur’an okumak ve tarikat dersini çekmeye yönelir. Bu gibi işler de gevşeklik, kusura düşmeden hassasiyet gösterilmelidir. Sünnet olan zikirleri hem kalben hem de dilden yapılmasında çok büyük bereket vardır. Günün evveli afetlerin geleceği vakittir. O yüzden günün evveline edeple, zikirle başlanırsa günün temeli sağlam olur. Allah’ın izniyle de günün geri kalanı güzel geçer.

Güneşin doğuşu yaklaşınca kadar Kur’an okumaya devam edilir. İşrak vakti girdiğinde 2 rekat işrak namazı kılınır. İşrak namazından hemen sonra iki rekat da şükür namazı kılınır. Felak ve Nas zammı sureleri okunur. Bu namazı da gece ve gündüz şerrinden Allah’a sığınmak için kılar.

Post a Comment

İçinizde olan güzellik her zaman yazılarınıza ve dilinize aşkla dökülsün...

Daha yeni Daha eski

Öne Çıkanlar

Nefs