Kadiri Yolu

 

Tarikat Ehlini sevmek

Tarikat Ehlini sevmek

Tarikat ehli, yine yolun ehli olan şeyh ve müritlerini sevmeli onların durumlarından bıkkınlık duymamalıdır. Kalbinde daima onlara karşı sıcaklık hissetmelidir.  İhvana karşı gönlün soğuk, dışın ise sıcakmış gibi kendini gösterme. İddialarda bulunmamalı, kendinde bir cevher olduğunu da sakın düşünme. İştiyakın ve talebinin önünde ihtirasların olmasın aşkı ve şevki olmayan Mürit başarılı olamaz. Eğer bunlar sende yoksa nefis ve bulanıklıklar sana hakim olmuş demektir.

Temiz yolunu bulandıran nefsin, Allah’ın senden fazlaca lütufta bulunup yüksekliklerine karşı sana hased ettirmesin. Tesbih çekip cennete gireceklerini zannedenler var deme ilimleri yok, Kur’an okumalarını dahi düzgün değil diyerek ateşini çoğaltma. Beğenmediğin bu durumu ben aslında daha iyi olması için söylüyoruma yıkma.

Şeytan Hz Adem’e Hased etti kibirlendi ve “ Ben ondan hayırlıyım” demişti.

Sana ve bana düşen Allah’ın lütufta bulunduklarına karşı içimizde ve dışımızda sevgi ile onlara karşı donanmak tır Allah’ın sevdiklerini sevmek imanın gereğidir.  Haset Kibir bu yola girmiş olanın terk etmesi gereken şeylerdir. Ey postniş arayan, Şeyh arzularını bastıramayıp bu arzularını ortalıklara taşıran zavallı iyi konuşarak şeyh olunmaz. Eğer senin halinden daha güzel bir hali Allah birine Lütfü etmişse, o posta otursan bile sana düşen ona teslim olup tabi olmaktır. Bizim derdimiz başkanlık, efendilik, şeyhlik değildir. Kastımız, gayemiz ve gayretimiz Allah’a yakınlıktır.

Ona senden daha yakın birini görürsen Ey nefsine yenik düşmüş yolu bulanıklaşmış gafil! Hemen hased edip karalama yolunu mu tutacaksın sana düşen ya yolun edebine uyman ve nefsinin tezkiyesi için o kişiye Tabii olmandır. Ya da Hasedinle taşıdığın odunlarla yanmandır.

Dervişleri sev onların güzel söz ve halleri gönülleri aydınlatır. Onlarda aradığın eksiklik ve yanlışlıklar senin ayıbındır. Hatasız kul olmaz, hata arayandanda mürit olmaz.

Post a Comment

İçinizde olan güzellik her zaman yazılarınıza ve dilinize aşkla dökülsün...

Daha yeni Daha eski

Öne Çıkanlar

Nefs