Kadiri Yolu

 

Allah’ı ve İsmini istismar etmek

Allah’ı ve İsmini istismar etmek 

Yüce kitabımız Kuranı Kerim’de Allah’ı ve İsmini istismar etmek ayetleri derledik. 

“Sözünüzde durmanız, kötülükten sakınmanız ve insanların arasını düzeltmeniz için, Allah’ı yeminlerinize hedef veya siper edip durmayın. Allah, her şeyi işitir ve bilir.” Bakara:224 (1)

(1) Sahih hadislerden öğrendiğimize göre eğer bir kimse bir şeyi yapmaya veya yapmamaya yemin eder, sonra da yemini bozmanın daha hayırlı olduğunu fark ederse, yeminini bozmalı ve kefaretini vermelidir. Yemini bozmanın kefareti, on muhtacı doyurmak ve giydirmek, ya da bir köle azat etmektir. Eğer yemin eden kimse bunlara güç yetiremez ise üç gün oruç tutmalıdır. (Bkz. Maide: 89.)

“Yeminlerini kalkan yapıp (insanları) Allah’ın yolundan çevirdiler. Onların yaptıkları ne kötüdür!” Münafikun: 2 (2)

(2) Yani mümin olduklarına yemin ediyorlar ve Müslümanlar öfkelenerek kendilerine düşman muamelesi yapmasınlar diye bu yeminlerini kendilerine kalkan olarak kullanıyorlar. Burada kullanılan “Yemin” ile, münafıkların mümin olduklarını gösterme amacıyla ettikleri yemin kastolunuyor. İmam Ebu Hanife ve onun İmam Zufer dışındaki talebeleri, Süfyan Sevri, İmam Evzai, bu şehadeti şer’i ıstılahtaki yemin olarak anlamışlardır. Yeminle islam toplumunda fesad yaymaları ayrıca islamı yeni kabul etmiş olan kimselere yanlış bilgiler vererek insanların içine şüphe sokmak için Allah adını istismar ederler.

“Yeminlerini kalkan yapıp Allah’ın yolundan çevirdiler. Onlar için küçük düşürücü bir azab vardır.” Mücadele: 16 (3)

(3) Bu ifade şu anlama gelir: “Onlar hem bir taraftan “Biz İslâm’a ve Müslümanlara sadık bir şekilde bağlıyız” diyerek kendilerini Müslümanların suçlamalarından koruyorlar, hem de diğer taraftan Hz. Peygamber (s.a) ve Müslümanlar aleyhinde söylenti ve şüpheler yayarak, başkalarının İslâm’ı seçmesine engel olmaya çalışıyorlardı. Ki böylece, henüz Müslüman olmayan kimseler, “Müslümanlar böyle konuşuyorlarsa, muhakkak bu işte bir şey vardır” diyerek tereddüte düşsünler.


Post a Comment

İçinizde olan güzellik her zaman yazılarınıza ve dilinize aşkla dökülsün...

Daha yeni Daha eski

Öne Çıkanlar

Nefs