Kadiri Yolu

 

Yolculukta Sohbet Edepleri Ve Asâ Taşımak

Yolculukta Sohbet Edepleri Ve Asâ Taşımak

Arkadaşı yorulup bir yerde durduğu zaman onunla beraber durmak, susadığı zamanda arkadaşına su vermek, üzüntülü zamanında gönlünü almalı, kızdığı zaman onu idare etmek, uyuduğu zaman kendisini ve malını korumak, azığı az olduğu zaman onu kendine tercih etmek, kendisi için zuhur edecek nimetlere ve meydana gelecek fütuhatta onu ortak etmek, onu masrafta yalnız bırakmamak, arkadaşından sırrını saklamamak, arkadaşının sırrını açmamak, arkadaşına güzel davranmalıdır.

Arkadaşını gıybet eden kimsenin gıybet ve yermesini reddetmek, arkadaşlar yanında ondan iyi sözlerle bahsetmek, arkadaşları yanında onunla güzel konuşup ayıplamamak, arkadaşını arkadaşlarına şikayet etmemek, eza ve cefa ederse sabretmek ve katlanmak, kendisiyle müşavere ederken ona nasihat etmek, arkadaşı kendisinden üstün ise de, ismini, memleketini ve soyunu sormak, kendisi arkadaşlarına uymuş ise de, arkadaşlarına, ben size tabiyim diyerek onlara uymuş olduğunu göstermek, kendine uymuş olanlara, hademe ve hizmetçilerine kendine karşı olan ayıplarını bağırarak, kızarak kötü laflar söyleyerek değil, nasihat yolu ile izah etmek, arkadaşlığın edeplerindendir.

Yolcu olan bir kimse, ineceği veya konaklayacağı, oturacağı ve uyuyacağı bir yerde: Euzü billahi ve bikelimatihi’t-tammati min şerri mahaleka”, duasını okumalıdır. Her ne zaman korksa bu duayı okuyup, Allahü Teâlâ’ya sığınmalıdır. Bindiği hayvanda çan bulundurmamalıdır.

Zira, Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem): «Her çanda şeytan vardır), buyurdu Yine buyurdu ki: «Yanlarında çan bulunan arkadaşlara melekler arkadaşlık etmezler.

Seferde (yolculukta) yanında asa (baston) bulundurmak ve bunsuz yola çıkmamaya gayret etmek sünnettir. Çünkü Meymûn bin Mihran Abdullah ibn-i Abbas’ın (radiyallahu anhumâ) «Asâ kullanmak peygamberlerin sünneti ve mü’minin alametidir, hadis- Şerifini bildirmiştir. Hasan Basri (rahimehullah) asada (bastonda) altı haslet vardır, buyurmuşlardır

1 – Asâ taşımak peygamberlerin sünnetidir

2 – Asâ, sâlihlerin, evliyanın süsüdür

3 – Köpek, yılan ve benzeri şeyler için silahtır.

4 – Zaiflere yardımcıdır.

5 – Münafıklara sert davranmaktır.

6 – Sevaba fazlalıktır, deyip hepsini saydı. Bir mü’minin yanında asâ olduğu zaman, ondan şeytan kaçar. Münafık ve facir ona tevazu eyler. Namaz kıldığı vakit asa yani baston onun kıblesi olur. Yorulduğu zaman ona dayanır. Daha birçok faydalar vardır. Nitekim Allahu Teâlâ Musa aleyhisselâmın kıssasında bunlara işâret ediyor.

Post a Comment

İçinizde olan güzellik her zaman yazılarınıza ve dilinize aşkla dökülsün...

Daha yeni Daha eski

Öne Çıkanlar

Nefs