Kadiri Yolu

 

Yolculuk Ve Yol Arkadaşlığı

Yolculuk Ve Yol Arkadaşlığı

Bir kimse yolculuğa, hacca, harbe gitmek yahut bir evden bir başka eve taşınmak isterse, yahut bir işinin olmasını dilese önce iki rekat namaz kılıp, sonra isteyeceği şeyi dilemelidir. Yolculuğa çıkarken kılacağı iki rekat namazın başında kitapta yazılı olan duayı okumalıdır. Yolculuğa perşembe, cumartesi veya pazartesi günü başlamak için hazırlanmalıdır. Vasıtaya binerken: “Subhanellezî  sehhara lenâ hazâ ve mâ künnâ lehû mukrinîn. Ve innâ ilâ Rabbinâ le münkali-bûn.” (Zuhrûf, 43/13) demelidir. Yolculuktan dönünce iki rekat namaz kılıp: «Ayibûn, tâibûn, abidûn, hâmidun» demelidir. Zira Peygamber efendimizin (ﷺ) böyle yaptığı bildirilmiştir.

—*-*—

Bir gurup kimselerle yolculuğa çıkınca, kendinden başka reis olacak varsa, reis olmamalıdır. Şuraya inelim, şurada mola verelim diye emir ve işaret etmemelidir. Sükut etmeye, iyi arkadaşlığa, kardeşleri, dostları ve yoldaşları için faydası çok olan şeyleri yapmaya devam etmelidir.

Yolculuk esnasında dedikodudan sakınmalıdır. Yırtıcı hayvanların bulundukları yere ve yol üstüne konaklamamalıdır. Birazcık kenara çekilmelidir.

En güzel yolculuk, dili marifet üzere olup, kötü sıfatlardan kurtulmak, iyi ahlak ile ahlaklanmak takvasını, zühdünü, verasını düzelterek, nefsin arzu ve isteklerinden kurtulup, Allahü Teala’nın rızasını kazanmak için olan yolculuktur. Bir kimse memleketinden yolculuğa çıkmak murat edince, önce ona vacip olan hısımlarını, anasını, babasını dedesini, ninesini, teyzesini, halasını ve bunların hükmünde olanları razı ve hoşnut etmelidir. Seferde kalacağı müddet içinde çoluk çocuğu için onların işlerini görecek, onları gözetecek bir kimse tayin etmelidir. Yahut çoluk çocuğunu da beraber götürmelidir.

—*-*—

Yolculuğa çıkacak olanın maksadı hac, yahut Peygamber efendimizi (ﷺ), yahut bir şeyhi, yahut şerefli, muteber yerlerden bir yeri ziyaret etmek gibi taatlerden bir taat için olmalıdır. Yahut ticaret için, yahut da kendisine farz olan, namaz, oruç, hac, zekat ilimlerini öğrenmek, iman bilgilerini öğrendikten sonra, mubah olan üstün ilimleri öğrenmek için olmalıdır. Böyle yolculuklar mubahtır. Bazıları diğer ilimleri öğrenmek farzı kifayedir dediler. (Hanefi mezhebinde kendine lüzumlu bilgileri öğrenmek farzı ayn, diğer ilimleri öğrenmek farz kifayedir)

Yolda olan kimse, her şeyde, arkadaşları ile güzel ahlaklı olmalı, onları güzel idare etmeli, darılmak, inat etmek, münakaşa etmeyi terk edip, beraberlik, ülfet, sevgi ve yakınlık duymalıdır. Hareketleri böyle olmalıdır. Yolculukta arkadaşlarına ve yanında bulunanlara hizmet etmelidir. Zaruret olmaksızın bir başkasına hizmet ettirmemelidir. Seferde de daima abdestli olmaya gayret etmelidir.

Post a Comment

İçinizde olan güzellik her zaman yazılarınıza ve dilinize aşkla dökülsün...

Daha yeni Daha eski

Öne Çıkanlar

Nefs