Kadiri Yolu

Seyr ilallah

Seyr ilallah 


Sûfînin tasavvuf eğitiminin ilk merhalesindeki seyri “seyr ilallah” olarak isimlendirilmektedir. Nefsin arzularına yüz çevirip, kalben Allah’ın iradesine teslim olmaya yönelmektir. Amelî bakımdan kötü ve çirkin amellerden, iyi amellere yüz çevirmektir.


Sûfînin sülûk etmeye ayak basmasıyla birlikte başlayıp aslî makamına varıncaya kadar olan vâkıâlar (rüyalar ve manevî haller), zuhûr eden nurlar ve bunlara benzer tüm manevî hicapları geçip maksûd-ı hakikiye ermesi seyr ilallah olarak tarif edilmektedir.  


Nihâyet kalpten “vahdet”i örten “kesret” perdelerini kaldırmaktır. Bu seyrin nihayetinde, kalp makamının sonu olan “ufuk-ı mübîn”e ulaşılmış, en yüce ilimler elde edilmiş, kötü ahlâklardan eser kalmayarak iyi ahlâklarla donanmış ve “fenâ fillah” makamına erişilmiş olur. Bu seyir sonunda sâlikte Allah’ın isimleri tecellî eder.



Bu manevî seferin ilki ve tasavvuf eğitiminin (sülûk) başlangıcı olarak kabul edilmiştir. “İyi bilin ki bütün işler sonunda Allah’a varır (Şûrâ 42/53)” âyeti bu yolculuğa işaret etmektedir. Bu yolculuğun adabı sûfînin sâlih ameller işlemesi, daima şeriat üzere olması ve Peygamberin yolundan bir adım dahi ayrılmayarak sebat göstermesidir. 


Seyr ilallah aynı zamanda nefsin tezkiye edildiği bir makamdan ibarettir ki sûfî bu mertebede dünyevî gaye ve maksatlar ile birlikte Allah’a yönelmekte ve ona teveccüh kılmaktadır.


2 Yorumlar

İçinizde olan güzellik her zaman yazılarınıza ve dilinize aşkla dökülsün...

  1. Cânım üstadım. Pekâla tasavvufun zor olduğunu, nefsi terbiyenin zor olduğunu ve dünyadan geçmenin zorluğunu hem sizler gibi büyüklerimizden duyuyoruz, hem okuyoruz hem de alenen yaşayarak görüyoruz. Fakat insan şeriaten olaya baktığında şunu düşünüyor: “ahirzaman zor, bu zamanda imanı korumak zor. Fakat bu zorlukların yanında bir de kolaylık var. Ashabın yapmakla mükellef olduğu 10 şeyden 1’ini bugün yapan kurtulur diyor büyükler.” Ve şunu soruyor :
    “Şeriaten ahirzamanda az ibadetler çok gibi oluyor da, tarikaten az gayretler neden çok yol aldırtmıyor?” Sizin de bir gün dediğiniz gibi zaten buldukları lokmayı yedikleri eski zaman nerede? Bugün en az 15-20 çeşit yemek yiyen bizler nerede? İşlerimizde, sokaklarda günaha girmeden, nefsî şehveti ve hırsı arttırmadan yürümek bugün ne kadar zor? Geçmişte ne kadar zordu? İnsanda cahilane şöyle fısıldıyor kendi kendine: “neden bu günün şartlarına göre yol kat edilemiyor?” Bu işler zor işlermiş üstadım. Sizleri seviyorum🌹

    YanıtlaSil
  2. Bu konuda soru cevap bölümünde yayınlanan "Tarikaten az gayretler.." başlıklı sorunuza nacizane kısa yollu cevap verilmiştir. Link şu şekildedir: https://kadiriyolu.blogspot.com/2023/08/tarikaten-az-gayretler-neden-cok-yol.html

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

İçinizde olan güzellik her zaman yazılarınıza ve dilinize aşkla dökülsün...

Daha yeni Daha eski

Öne Çıkanlar