Kadiri Yolu
Edep Nedir


Edep Nedir?

Edep, akıllılık, hal, tavır ve davranış güzelliği veya insanlara iyi muamelede bulunma manalarına gelir. Edebin hakikati bütün hayırlı sıfatların bir arada toplanmasıdır. Edepli insan, bütün güzel nitelikleri kendisinde toplamış kimsedir.

مَازَاغَالْبَصَرُوَمَاطَغٰى

53.17 – peygamberin Gözü kaymadı, şaşmadı ve (onu) aşmadı. Ayetindeki durum, ilahi huzurdaki edebi korumak olarak yorumlanmıştır.

يَااَيُّهَاالَّذٖينَاٰمَنُواقُوااَنْفُسَكُمْوَاَهْلٖيكُمْنَارًاوَقُودُهَاالنَّاسُوَالْحِجَارَةُعَلَيْهَامَلٰئِكَةٌغِلَاظٌشِدَادٌلَايَعْصُونَاللّٰهَمَااَمَرَهُمْوَيَفْعَلُونَمَايُؤْمَرُونَ

~ ~ ~

66.6 – Ey iman edenler! Kendinizi ve ailenizi, yakıtı insanlar ve taşlar olan ateşten koruyun. O ateşin başında gayet katı, çetin, Allah’ın kendilerine verdiği emirlere karşı gelmeyen ve kendilerine emredilen şeyi yapan melekler vardır. Ayetini İbn Abbas hazretleri “ Onlara dinini öğretin, kendileri güzelce edeplendirin.” Şeklinde tefsir etmiştir.

Efendimiz sav : ”Beni Rabbim terbiye etti, terbiyemi de ne güzel yaptı.”

Sehl b. Abdullah: “Kim kendisini edeple terbiye ederse, Allah’a ihlasla kulluk eder.”

Yahya b. Muaz: “Arif kişi, Allah’a olan edebini kaybederse, helak olur.”

Abdullah b. Mübarek: “Bizler çok ilimden ziyade az da olsa edebe muhatacız.”

Celacili Basri: ”Tevhid, imanı gerektirir. İmanı olmayanın tevhidi yoktur. İman dini gerektirir. Dini olmayanın imanı da tevhidi de yoktur. Din edebi gerektirir. Edebi olmayanın dini de tevhidi de imanıda yoktur.” (Kuşeyri risalesi s. 128)

Post a Comment

İçinizde olan güzellik her zaman yazılarınıza ve dilinize aşkla dökülsün...

Daha yeni Daha eski

Öne Çıkanlar

Nefs