Kadiri Yolu
Mürid Kimdir


Mürid Kimdir

İradesini hak yoluna bağlamış adetlerini, dünya ve ahiret lezzetleri terk ederek Allah’tan başkalarından kurtulup hakkın taatine yüzünü dönmüş kişidir.  Arayışları, duyguları, görüşlerinde hak hakimdir. Kitap ve sünnetle amel eder. Kendi işlerini, halkın işlerini de Haktan görür. Ferasetli olup Allahu Teâlâ'dan gayri fail görmez. Müridin işi aşk ve sevgiyledir. 

Başkasına değil mahbubuna yönelir. İradesiz muhabbetin olmayacağını bilir. İradesiyle Hakkı ister gönlünde korkunun alevleri vardır. O alevler Hak’tan gayri her şeyi yakmayınca iradesi sağlam olmaz korku da kaybolmaz. Allah’tan başka şeyler aşkı bulmak Tutulmalıdır. Üzüntü, düşünce, tasa gibi şeyler kalpte olduğu müddetçe mürid iradesizdir. Mürid muhabbetli olsa da yolu kesiktir. Bunları sürüp kalbinden çıkartan mürid orada sadece Allah’tan başkasına yer bırakmaz. Aşk ve muhabbet için tehlikeli ve korku doludur elenme kederleri diğerkam ve üzüntüleri kolaylaştırır basit gösterir hepsine Galebe çalar tek korku ulaşılan muhabbet noktasından düşmektir.

Peki Mürid  Nasıl Olmalıdır

Mürid, az uyur, az yer ve zaruret miktarı kadar da konuşur. Mürid daima kendi nefsi emmaresini kınar, ona nasihat eder, onun sevdiklerini engellemeye ve lezzetlerini köreltmeye gayretlidir. Hiçbir emrine uymamak için mürid kardeşlerine karşı vefalı nasihat eder bir pozisyonda olur.  Kendi odasında Halvet oluşturur burada hak ile ünsiyet in içerisinde olur.  kendini halktan çeker halkın işlerinden geri tutar günahları işlemekten kaçınır mürit Allahu Teala’nın kazasına Razı emrini de tutucu olur. 

Mürid Hayal sahibidir Her an hakkın kendisini gözettiğini ve onun koruyucularının etrafında olduğunu bilir Hayal üzerine hayatını sürdürür kendisini hakka sevdirmek için ihlasla Çakşır dayıma kendisini hakka kavuşturacak sebep ve vasıtalara başvurur. İnsanların gözünden düşmede gizlilikte İnziva ile yetinir İnsanların kendisini ölmesini istemez Halis ve Muhlis olarak çok Nafile ibadetlerle kendini Allahu Teala yar sevdirmeye uğraşır bu haline hakka kavuşup hakkın dostlar arasına girer muradına bu şekilde kavuşur.

Kaynak: Gunyetüt Talibin Abdulkadir Geylani

Post a Comment

İçinizde olan güzellik her zaman yazılarınıza ve dilinize aşkla dökülsün...

Daha yeni Daha eski

Öne Çıkanlar

Nefs