Kadiri Yolu

 

Geçim Darlığına Ve Rızkın Bol Olmasına Sebep Olan Durumlar

Geçim Darlığına Ve Rızkın Bol Olmasına Sebep Olan Durumlar


İşlediğimiz günahlar rızkımızın daralmasında büyük etken olurlar. Allah cc.’nun rızık veren olduğunun unutulması rızık darlığına sebep olur. Fakirliğe sebep olan bazı durumlar vardır. Allaha isyan eden firavunun, Allah’a karşı kibirlenen Karun’un neden rızkı kesilmedi. Onların yevmil ahirette mazeretleri kalmaması için Allah onlara hiçbir şeyin eksikliğini göstermemiştir. Akıbetleri bugünlere kadar anlatıla gelmiştir.

Geçim Darlığına Sebep Olan Durumlar

1- Bilerek isteyerek işlenen büyük günahlardan dolayı rızık azalır. 

2- Yalan konuşanın rızkı daralır. Ne yazık ki günümüzde yalan söylemek o kadar sıradan bir hal almıştır ki politikacılar yalanı çok kullandılar ve belediyelerinin durumları ortada. 

3- Çok uyku uyumak. Özellikle sabah namazı ve Güneş Doğarken uyumak melekler bu vakitlerde rızkı dağıtırlar. İnsan bu vakitlerde uyanık olursan rızkı ayağına gelir. 

4- Ekmek kırıntılarını çöpe atılması rızık daralması yapar.

5- Anne ve babaya asi olmak 

6- Din büyüklerine karşı saygısızlık 

7- Kapıların eşiklerinde oturmak 

8- Tuvalette abdest almak 

9- Besmelesiz iş yapmak

10- Cimrilik yapmak 

11- Sadaka ve zekat vermemek

Farz ve sünnetler hususunda kişinin hassasiyet kazanması için genellikle korkutma yolları tutulduğu gözlenmektedir. Yukarıda yazılı maddeleri çoğaltarak 150-160 civarında madde başlığı eklemek mümkündür. 

Rızık İnancımız Nasıl Olmalı

“Doğrusu zengin eden de varlıklı kılan da O’dur.” Necm:48

“De ki: “Şüphesiz Rabbim rızkı dilediğine genişletir ve bir ölçüye göre verir, fakat insanların çoğu bilmezler.” Sebe:36

“Yeryüzünde hiçbir canlı yoktur ki, rızkı Allah’a ait olmasın. Her birinin (dünyada) duracakları yeri de, (öldükten sonra) emaneten konulacakları yeri de O bilir. Bunların hepsi açık bir kitapta (Levh-i Mahfuz’da yazılı)dır.” Hud:6

Rızık ezelde takdir edilmiştir. Bir kişinin mukadder kazancı, rızkı kimde olursa olsun o rızık kendisine gelecektir ona kimse mani olamaz. İbni Mesud radıyallahu anh anlatıyor: “Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem bir gün aramıza doğrulup: (Hastalık nevinden) hiçbir şey hiçbir şeye sirayet etmez buyurmuşlardı ki bir bedevi:  “Ey Allah’ın resulü nasıl olur bir deve sürüsünü kuyruğu ile haşefesini uyuzlamış bir deveye gelince hepsini uyuz yapar dedi. Aleyhissalatu vesselam: “Pekala, birincisini kim Uyuzladı? Ne sirayet ne safer (inancınızda hakikat) vardır. Şurası muhakkak ki Allah her nefsi yaratmış, onun hayatını, ölümünü, rızkını ve uğrayacağı musibetlerini yazmıştır.” Tirmizi Kader 9 

Rızkının bol olmasını isteyen, sıla-i rahm etsin!) [Buhari],

İstiğfara devam eden, ummadığı yerden rızıklanır.) [İbni Mace]

Bütün bunlar insanın rızkın kesilmesine sebeptir demek tamamen doğrudur demek için hadislerden ve kurandan bunları delillendirmek gerekir. Bu gibi maddeler sohbetlerde insanların hem dikkatini çekmek hemde can alıcı nokta olan rızık hususunu kullanarak etkileme ve dinleyene bir şeyleri verebilmek olarak değerlendirilebilir. 

Hz Câbir radıyallahu anh anlatıyor: “Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: “İnsanlar Allah’a karşı Mut’taki olun ve dünyevî talepte mutedil olun. Zira hiçbir kimse yoktur ki, (Allah’ın kendisine takdir ettiği) rızkını  eksiksiz elde etmeden ölmüş olsun. Rızkı gecikse bile ona mutlaka kavuşacaktır. Öyleyse Allah’tan korkun ve talepte mutedil olun, (gayri meşru yollara sapmayın), helal olanı alın haram olanı terk edin.”

Rızkın Bol Olmasına Sebep Olan Durumlar

Önce peygamberimiz Efendimiz (s.a.v.)‘in bir hadisini hatırlatalım. Buyurdular ki: “Sadaka vermek rızkı artırır.”

Rızkın için sana tavsiye edilenleri yapman yeterlidir. Ye’se düşmemek gerekir ve Allah olan tevekkülünü etkileyecek durumlardan uzak olmalısın. İmkanlarımız ölçüsünde sadaka vermeliyiz. Bu rızkın artmasına sebeptir aynı zaman, belayı def eder ve ömrü uzatır. İşimize sabah erkenden başlayacağız. Bu rızıkta ziyadeliğe sebep olur. Güler yüzlü, hoş kelâmlı olmamızda rızkımızın artmasına etkilidir.

İbrahim Hanefi hazretlerinin şu sözü çok meşhurdur. Der ki;

“Namazlarını hızlı kılan bir kimse gördüğünüz vakitte, geçim darlığından dolayı onun çoluk-çocuğuna çok acıyın…” 

Kuşluk namazı kılmak rızkı celbeder.

Yatmadan Vâkıa Suresi‘ni okumak,

Mülk Suresi‘ni okumak,

Müzzemil Suresi‘ni okumak,

İnşirah Suresi‘ni okumak,

Sabah namazının sünnetini ve Vitir namazını evde kılmak,

Peygamberimiz Efendimiz (s.a.v.)‘e bolca salâvat okumak…

Rızkı inşallah arttırır. Ya Rezzat… Ya Razzak…

Post a Comment

İçinizde olan güzellik her zaman yazılarınıza ve dilinize aşkla dökülsün...

Daha yeni Daha eski

Öne Çıkanlar

Nefs