Kadiri Yolu

 

İman Ehlinin Anne ve Babası iki Cennet Kapısıdır

İman Ehlinin Anne ve Babası iki Cennet Kapısıdır 

Bugün hayat eskisine nazaran daha zor şartlarda devam etmekte birçok konuda aileler ayrışımla karşı karşıya kalmaktadır. Yaşanılan zaman diliminde annene babanın fikir ve düşüncelerine çocukların uyum sağlayamaması  Aile içerisinde kopmalara ve tartışmalara sebep olmaktadır.

 

İnançlı bir kimlik yapısına sahip olan bazen istenmeyen ve beğenilmeyen söz ve fiiller ile karşı karşıya kalabilir tavrını ortaya net olarak koyunca anne ve baba ile ters düşerek üzücü durumlar ortaya çıkmaktadır öyle bir durum kişinin ateşi açılan yolunun ikiye çıkması demektir.

 

Said b. Mes’ud’dan naklen İbn Abbâs’in şöyle dediği anlatıldı: 

– Herhangi bir mümin ana babasına iyilik ederek, akşam ve sabahlarsa Allahu Teâlâ ona cennetten iki kapı açar. Onları darıltmazsa, Allah da ondan razı olur. Gönlünü edinceye kadar ona rızasını yağdırır.

Sordular:

– Zalim olsa dahi, durum ayni midir?

Buyurdu ki:

– Zalim dahi olsa, durum aynıdır.

Bu habere ilâveten şöyle anlatıldı:

– Ana babasına kötülükle gününü gün eden kimseye, cehennemden iki kapı açılır. Eğer birine kötülük ediyorsa, bir kapı açılır.

 

Biz insana, ana ve babasına karşı iyi davranmasını tavsiye etmişizdir. Annesi onu, güçsüzlükten güçsüzlüğe uğrayarak karnında taşımıştı. Çocuğun sütten kesilmesi iki yıl içinde olur. Bana ve ana babana şükret diye tavsiyede bulunmuşuzdur. Dönüş Banadır.” Lokman /14

Allah’a şükredip, Anne babasına teşekkür etmeyenin Allah’a şükür kabul edilmez.

Yaşanılan ne olursa olsun anne ve baba çocuklarına lanet etmemelidir lanet O çocuğun kökünü kazıdığı gibi hayatını alt üst eder Allah böyle bir duruma düşmekten muhafaza etsin uzak etsin amellerin en üstünü vaktinde Eda edilen namaz sonra anne babaya gelip sonra Allah yolunda Cihattır. Yanındayken anne ve babası yaşlanmış olan bir çocuk onların yemeklerini yedirse duvarını içerse Hatta adlarını dahi değiştirse abdest alırsa sırtında gezdir s haklarını ödeyemez ancak onlara iyilik etmiş olur Allahu Teala bu az iyiliğe karşılık onlara çok sevap ihsan eder. 

 

O zaman insan anne ve babası ile olan diyaloğunu karşılıklı saygı iman ve ahlak temelli yapmalıdır. Anne ve babanın istekleri İslami değilse, sizin haklı olduğunuz aşikarsa bu durumda anne ve babanın isteklerine karşı nasıl bir tavır veya hareket tercih edilmelidir?

 

İlk önce onlara kaba söz söylememek lazım, Onlara yumuşak ve güzel konuşmalı, onlara merhamet kanatlarını germelisin, kendini onlara karşı engin göstermeli ve bilhassa öldükten sonra onlara dua etmelisin. “Yarabbi onlara merhametini esirgeme Çünkü onlar Çocukluğumda bana şefkatle davrandılar” demelisin.  

 

Anne ve baba isteklerinde haksız iseler, anne ve baba da olsa bedduaları kabul olmaz. Ancak anne baba haksız da olsa çocukların onlara isyan etmesi ve onları rencide etmesi doğru değildir. Onların her türlü helal isteklerine uymaları gerekir. Ancak haram isteklerine uyulmamalıdır. Nefsinize zorda gelse anne babanın isteklerini yerine getirerek gönülleri hoş etmeniz en uygun olanıdır.

 

Anne ve babanın on hakkı vardır:
  1. Yemeğe ihtiyaç duydukları zaman Onları yedirip doyurmalıdır.
  2. Giyime ihtiyaç duydukları zaman onları giydirmeli
  3. Onlardan biri ya da ikisi bir hizmet istedikleri zaman hizmet etmeli
  4.  Çağırdıkları zaman çağrılarına koşmak suresinde hazır olunmalı
  5.  Bir Emir verdikleri zaman o Emre itaat etmeli (Gıybet, masiyet emri müstesna)
  6. Onlara yumuşak konuşarak kaba kelam sarf etmemeli
  7.  Onları adları ile çağırmamalı
  8.  Yolda onların Ardınca gitmeli
  9.  kendisi için sevmediğini onlar için de sevmemeli kendisi için sevdiğini onlar için de sevmeli ve istemelidir
  10. Kendisi için bağış talebinde bulunduğu gibi onlar için de Allah’tan bağışlanma talebinde bulunmalıdır

 

Eğer bir kişi annesine ve babasına duayı terk etmişse O çocuğun dünyada geçim sıkıntısı olacaktır. Annesi ve babası vefat etmiş olan bir kimse onların rızasını vefat ettikten sonra da kazanabilir. Bunun için; çocuğun Salih bir kimse olması,  Ana ve babalarının dostlarını ve yakınlarını ziyaret edip onların gönüllerini hoş etmeleri, çocuğun anne ve babası için de mağfiret talebinde bulunup, onlara dua etmeli onların namına Sadaka vererek çocuk bu üç yoldan onların rızasını kazanması mümkün olacaktır.

 

Allah Teâlâ her daim anne ve babanın değer ve kıymetini bilen ve onlara yakışır bir şekilde davranıp dünya hayatında onların gönüllerini yapan nesilleri yetiştirmeyi tüm ailelere nasip etsin

Post a Comment

İçinizde olan güzellik her zaman yazılarınıza ve dilinize aşkla dökülsün...

Daha yeni Daha eski

Öne Çıkanlar

Nefs