Kadiri Yolu

 

Kelime-i Şehadetin Anlamı

Kelime-i Şehadetin Anlamı

Kelime-i Tevhid’e Allah’ı birleme sözü denilmektedir. Bunun anlamı şöyledir: “Allah’tan başka hiç bir ilah yoktur, Muhammed, Allah’ın Resulü yani elçisidir. “Kelime-i Tevhid, İslam inancının en veciz ve en özlü bir şekilde ifadesidir. Bu söz, Allah’ın varlığına, birliğine ve Hz. Muhammed’in hak peygamber olduğuna inanmayı ifade eder. 

Bu şu manaya gelir; Muhammed sav Allah’ın kulu ve elçisidir. Bunda şüphe yoktur. O bir kuldur ona ibadet edilmez. O'nu  yalanlamayız ve Ona (Peygambere) indirilen Kur’an-ı Kerim’e ve onun ihtiva ettiği bütün hükümlere inanırız. Kişi kelime-i tevhidi dili ile söyleyip kalbi ile tasdik ederse İslam’ın bütün esaslarına inanmış olur. Kelime-i Tevhid kısadır ama içeriği çok geniştir.

Her müslümanın bu kimliğe sahip olabilmesi için hayatında bir defa da olsa kelime-i tevhidi veya bu anlamda olan kelime-i şehadeti söylemesi farzdır. Kelime-i tevhidi içtenlikle söylemek, Peygamberimiz (s.a.s.)’in şefaatine de vesiledir. 

Bu hususta Ebu Hureyre (r.a.) der ki: Bir gün Hz. Peygamber’e: “ Ya Resûlallah, kıyamet gününde insanlar içerisinde senin şefaatine en çok kim mazhar olacak?” diye sordum. Efendimiz de: gördüğüm aşırı düşkünlükten dolayı bu hadisi senden evvel kimsenin bana sormayacağını zaten tahmin ediyordum. Kıyamet gününde insanlar içerisinde şefaatime en çok mazhar olacak kimse, halis bir niyetle; ‘Lâilâhe illallah’ diyendir.” buyurdu.

Müslümanın ilk ve son sözü “Lâilâhe illallah” olmalıdır. Peygamber Efendimiz(s.a.v.): “Kimin son sözü “la ilahe illallah” olursa cennete girer.”  buyurmuştur. Peygamber Efendimiz(s.a.s.) bir hadis-i şeriflerinde: “İman yetmiş küsur şubedir. En faziletlisi “Lâ ilâhe illallah” sözü, en aşağı derecesi de yoldaki insanlara eziyet veren şeyleri kaldırmaktır. Hayâ da imandan bir şubedir.” buyurmuştur. Kelime-i tevhid öyle bir nurdur ki, insanın hem bu dünyasını, hem de ahiretini aydınlatır.

Post a Comment

İçinizde olan güzellik her zaman yazılarınıza ve dilinize aşkla dökülsün...

Daha yeni Daha eski

Öne Çıkanlar

Nefs