Kadiri Yolu

Mürid Yalnızlığı Tercih Etmeli

 Mürid Yalnızlığı Tercih Etmeli

Gözünüzde ve gönlünüzde kimseye karşı iltifat ve muhabbet olmamalı ki, Allah’tan başkası seni etkilemesin, yolundan alıkoyulmana  sebep olmasın. O’nun sevgisinin dışında iltifat edilenlere kulakları, Gönülleri ve Gözleri kapatmalı varsa yoksa Allah Teala’nın muhabbeti bizi kuşatmalıdır. Cümle halk sana yönelse veya sana kimse bakmasa bu umurunda olmamalı sadece şeriat hukuku yerine getirilmelidir. Bu zor bir durumda değildir. Tabii bunu yerine getirebilecek iman ve iradeye sahip olmak gerekir.

Yalnızlık onunla olmayı, halkı da bırakmayı gerektirir. Başkan, Reis, devlet ricali, zengin, elit tabaka vb. Gibileri gözünde büyütmeye çalışanlara bakmamalı, kimsede gözünde büyümelidir.

Bu gibi insanların arasında olmak malayani konuşmalar, yalan, gıybet, kin, kıskançlık ve nemimeyi beraberinde getirir. Zenginlerin meclisinde yağcılık, kendini beğenenlerin ve verilen nimetlerin kendilerini farklı  olarak görmelerini sağlayanların meclislerine gitmek de kalbin ölmesine sebep olur.

İlim meclislerinde de dikkatli olunmalıdır. Zikir meclisleri ve devranlar, marifet sohbetlerin olduğu meclisler bu yerlerin dışındadır. bunun dışında yalnızlığa alışmalıdır. İlim meclislerinde İhlas olmayınca sohbetler farklı bir havaya bürünür. Sohbet kalplerin perdesini kaldırmayıp aksine zulmeti oluşturmaya başlar. Sana düşen Allah’ın emirlerini öğrendikten sonra Yalnızlığa çekilmendir.

Zamanımızda insanların çoğunluğu tarikat müntesibi olmuşlardır. Bazı kimseler bu yolu şeriat harici ve şirk yuvası olarak görür. Muhabbeti bidat sayarlar. Kendi kusurlarını göremeyenle işimiz olmaz. İtikatı sağlam ve sadece sırat-ı müstakim de kendileri olduklarını iddia ederler. Kullanılan dil kılıç olmuştur kardeşini keser atar. Kim neyi inkar ederse etsin nefisle mücadele zor gelince yolu korkutucu ve zorlu görüp Hint veya mistisizme bağlayanlarla işimiz olmaz o yüzden yalnızlık iyidir.

7/24 nefisle mücadele edenlerin nasıl kendilerini zora atıp hırpaladıklarını onlara gösterme derdi bizde olmamalı ve bunu da görseler anlamazlar. Bu halleri aslında tatmış olsalardı kendilerini kaybeden, bağıran ve elbiseleri çekiştirip, Sema edenleri mazur görürlerdi.

Gayemiz Allah olmalıdır. O’nu daha fazla tanıyabilmek tek hedeftir. Mürid her halinde kendinde noksanlık görmekten usanmamalıdır. Çünkü kendini kusurlu görmek derecesinin artmasına kapı açabilir. Allah Teala bazen kendini kusurlu görene, sevinçli olanlara vermediklerini verir.

Post a Comment

İçinizde olan güzellik her zaman yazılarınıza ve dilinize aşkla dökülsün...

Daha yeni Daha eski

Öne Çıkanlar

Nefs