Kadiri Yolu

 

Müridin Cevherinin Ortaya Çıkması

Müridin Cevherinin Ortaya Çıkması 

Tarikat yolunda ibadet, zikir, Kur’an ve sohbet halkalarının takip edilmesi ile yol almaya çalışan mürid evvela bu yerlerde anlatılanları aklı ve gönlüyle anlamalı daha sonra öğrendiklerini bilmeli sonra bildikleri ile müşahedeye ulaşmalı ve sonunda marifet ehlinden olmalıdır. Bu yolda sıralama böyle gider.

Sohbet ortamında kesinlikle muhalefet etmekten kaçınmalıdır. Eğer hedefi yakınlık ise bilinmeli ki, müridin cevherini ortaya çıkartmak için onun imtihandan geçmesinden başka bir yol yoktur. Mürid her anıyla imtihan olur. O yüzden dilini tutmalıdır ve muhalefet etmekten kaçınmalıdır. Bu imtihan bilinci ile her olaya hikmetle ve Gönül gözü ile bakmalıdır ki cevheri ortaya çıksın. Ayağın nefsinin senden istediği yere ayak basmasını engellemelisin, bu senin iradenin sıdk bulmasını sağlar. Aynı zamanda kalbinden şehveti atmaya da yardımcı olur.

Mürid bir günah hususunda şeytana boyun eğer ve o günaha düştüğü halde ısrar etmez hatasından rücu edip tövbe ederse, sanki şeytana boyun eğmemiş gibi olur. Etrafında bulunan insanlardan kendisine eziyet gelse de,  Seni küçük düşürseler de, sen onlara eziyet edecek ne bir söz nede bir harekette bulunmamalısın.

Kalbine gelen güzellikler nur gibidir.  Kalbe gelen bu nur her bulunduğu ortamı aydınlatmana yardımcıdır. O gelen nurdan iddia edilecek haller vuku bulmaz. Geceni ibadetsiz geçirme ki, kıyamet günü korkmayasın. Bu yolda sabırla adım atanlar erenler makamına ulaşılır. Kardeşim gücünün yettiğince nefsine muhalefet et onun tersince amel et. O senin üzerine binmesin sen onun üzerine bininceye kadar ona muhalefette bulun.

Sana dokunacak her türlü arız seni zikirden ve taatten geri bırakır. Gayretli olman halinde içindeki cevherin ortaya çıkmaması gibi bir durum söz konusu olmaz. Bu anlatılanların yanı sıra mürid bulunduğu dergâhın edep ölçülerine, şeyhine karşı tutum ve durumu cevherinin ortaya çıkmasında büyük etkisi olacaktır.  

Post a Comment

İçinizde olan güzellik her zaman yazılarınıza ve dilinize aşkla dökülsün...

Daha yeni Daha eski

Öne Çıkanlar