Kadiri Yolu

Nefsin Bazı Hastalıkları

Nefsin Bazı Hastalıkları

Her insan nefsine aldanır. Mürid’de bu nefis aldatmasından ayrıcalıklı tutulmuş  değildir. O yüzden mürid’de nefsine karşı dikkatli olmalıdır. Onun istekleri karşısında uyanık olmalıdır. Nefsin aldatması çoğu kere şerri sana çeşitli şekillerde sunar. Şerri seven nefis güzel işlerden ve hayırlı amellerden pek haz etmez. Gönlüne hakim olmak için şehveti istekleri aklın önüne koyar ve imanın zayıf düşmesine sebep olur.

Hayra karşı zayıf ve isteksiz olan nefsin şerrine karşı nasıl bir kontrol mekanizması devreye sokulmalıdır. Bu kadim tasavvuf anlayışın ve metodu ile yani açlıkla nefsi ele alabilirsin. Aç kalan nefis çocuk gibi olur. Eğer onu doyurursan yırtıcı bir aslan gibi olur. Hele gadaplanırsa zulmedenlerden olur. 

Bir şeyi arzu ettiğinde hayvanlar gibidir. Korkarsa siner uslu olur. Fırsat kollar emniyette olduğunu hissederse pençesini kaplan gibi geçirir. İsyan ettiğinde şeytan gibi, bir şeyi arzu ettiğinde ona ulaşırsa sükunet bulup cansız varlık gibi ruhsuz olur. Bazen de pişmanlık sunar ama bir daha olsa yine aynı hatayı yapar.

Nefis seni sohbet ortamında bile rahat bırakmaz. Riyaya seni sokar, bazen ağlatır, bazen sahte hal göstermeni sağlar. Seni hayır ehliymiş gibi göstertir. Bu durum münafıklıktır. Bazen zikirde lüzumsuz Hak, Allah lafzı Celallerini  sayha gibi bağırtır. Bazen sema bile yaptırır bakınız bu haller Uyuşturucu ve alkol kullanan insanın durumundan kaldırır gösteriş yaptırır bundan daha kötü bir durumdur.

Nefsin pisliklerinden korumalısın, onun isteklerini ve sahasını mezbelelik olarak bilmelisin. İnsanların hayvandan aşağı olanlarının pislik Mahalli olarak görmelisin. Üzerine ondan bir şey bulaştırmamalısın. O’nun makamı ayaklarınızın altı olmalı, yani orası ona daha layıktır.

Eziyetlere katlanmak, insanlara karşı seviye gözetip kendini onlardan farklı görmek, sinirlendiğinde kendini tutmamak, diline gelen her şeyi konuşmak, kalbinin kırılmaması için, kırmak gibi yollara gitmek. Müride yakışmaz bunların tersini yapmak gerekir.

Kendinden üstün olanlara haset etme, gıpta et! Gıybet yapma, eziyete katlan, insanlara merhamet ve tazim üzere hoşgörülü ol. Sabrı üzerinden eksik etme sinirini yut. Seni kırsalar da sakın sen kıran olma….

Değerli kardeşim nefis boş durmaz yaşadığımız müddetçe Allah azze ve celle nefsimizin şerrinden bizi korusun amin…

Post a Comment

İçinizde olan güzellik her zaman yazılarınıza ve dilinize aşkla dökülsün...

Daha yeni Daha eski

Öne Çıkanlar

Nefs