Kadiri Yolu

 

Şevk’in Kaçması İle Feyzin Çalınması

Şevk’in Kaçması İle Feyzin Çalınması

Bugün tasavvuf yolu ile seyri sülük yapan bir kimse, bir gün gelirde tarikat şevkini kaybettiğini görürse hemen bulundukları tarikatın ihvanının arasından uzlete çekilsin. Bunun nedeni yaşanılacak herhangi bir olay yada bir başka ihvanın Kalbini kırma ve feyzini etkilememek içindir. Çekilmez ise o kişinin üzerine bu bir vebaldir.

Sadık olmayan, Sıdk üzerinde bulamayan bir kişi ikiyüzlülük üzerinedir. Eğer bu kişi gerçekten samimi ise girdiği Tarikatı Aliye yolunda ihvan-ı zedelemek için kendini toparlayana kadar aralarından ayrılmalıdır. Şevk kendisinden gidince diğer ihvanın yüzü, amelleri ve devranda yaptığı zikir gözüne gelmeye başlar. Bazen Feyz’im çalındı veya Feyz’im gitti diyenlerle karşı karşıya kaldığımız çok olmuştur. Bir neden de işte şevki kaçan kişinin bakışlarını kontrol edememesi ile yaşanan bu olaydır. Buda çok üzücüdür aynı zamanda vebaldir. Birde sırf bu feyz çalmak için içeride hırsızlık için bulunan feyz emiciler vardır. Bunlarda mebal daha çoktur. Çünkü bunlar tam hırsızdır. 

Tarikat kardeşleri arasında hasetlik güden kimse şunu unutmamalıdır ki, seyr-u süluk bu yapılandan dolayı sekteye uğrar ve yükselme durur. Bir kişi kendi makamını diğer kardeşinden üstün görüyorsa kendi haline üzülmelidir. Acınacak konumda olan o’dur. Bu kişi şöyle demeli aslında: “Yarabbi onun makamını benimkinden üstün eyle diye dua etmeli. Kardeşler böyle yapmalıdır.

Korkuları çoğalan bir mürid ne olursa olsun her taraftan kendisine sıkıntı dahi gelip onu kuşatmış olsa bile yolundan dönmemeli. Kış gecelerinin uzunluğunun bittiği ramazan aylarının ortalarını da geçtiğimiz şu günlerde, salgın sebebi ile toplu zikirlerin yapılamadığı sokağa çıkmanın yasaklandığı şu dönemler uzlet için bir vesiledir. Gece vakit olarak kısa olması veya uzun olması da bir gevşekliğin oluşmasına vesile olabilir. Yılmamalı yenik düşmemeli şevkin kaçması için değil kalması için gayretle azimle geceyi değerlendirmelidir. 

Bir Veli bir gün gece ibadeti için gevşekliğe düştü. Bu velinin evinde bulunan kandilin ucundaki ateşe bir böcek ulaşabilmek için yukarı doğru tırmanıyor fakat camda tutunamayıp aşağı düşüyordu. Sabaha kadar böyle devam etti. 700 kere aşağı düştüğünü gördüm fakat o vazgeçmedi içimden şöyle söyledim şu böcek bile 700 kere düştüğü halde maksadından dönmedi. Sen daha az ile nasıl dönersin. Sonra sabah namazına gittim. Döndüğümde baktım ki böcek kandilin üzerine; fitil hizasına çıkmış. Alacağım dersi ondan aldım. Bu böcek Allah’ın bana yardım için gönderdiği bir askerdi. Allah’a hamdolsun. 

Akıllı mürid her olayın hikmetinden ders çıkarırsa şevki sönmeyeceği gibi kaçmaz, başkasının feyzine de ihtiyacı olmaz… Vusul başkasından çalınan Feyizle olmaz, Şevkle Allah için yapılan kullukla ve Riyadan uzak İhlasla üzere yapılan ibadet ve amellerle olur.

Post a Comment

İçinizde olan güzellik her zaman yazılarınıza ve dilinize aşkla dökülsün...

Daha yeni Daha eski

Öne Çıkanlar

Nefs