Kadiri Yolu

 

Tövbeye sarıl ömür mezar çukuruna akıyor

Tövbeye sarıl ömür mezar çukuruna akıyor

Bu dünyada kalacağım süre zarfında yiyip içip eğlenmek amaçlı bir hayat yaşamak onun gerekliliklerini yapıp onlara ulaşmak için çalışmak daha ne olsun işte hedef diyenler bu devirde çoğaldı. Araçlar amaç olunca hedeflerde değişir artık. Seni rabbine ulaştıracak araçları amaç edinmen senin en çok ihtiyacın olan rabbine sırt çevirmen gibidir. 

Her şeyin bir bedeli vardır bu hayatta, evet vardır  olmalıdır da, ahiretin bedeli de bu dünya hayatında ödenir unutma. Rabbini bulmak istiyorsan, sensin bu dünyayı kalbinden çıkarman gerekir ki oraya hakikati yerleşsin. Bizim için yaşadığımız her gün son günmüş gibi olmalı. O zaman hayatın ne neşesi kalır dememelisin. 

Düşünün bedeni arzularımız bizim kim olduğumuza şekil veriyor. Nefsimizin istekleri peşinde koşuşturulan bir ömür perişan edilmiş bir ömürdür. Hakkın yolunda olmaya gayret için amaçları hedefe ulaştıracak araçlara dönüştürelim. Yapmamız gereken Allah’ın alemlere rahmet olarak gönderdiği rehberimizi takip etmektir. Bu dünyada nefsin arzularının bırakılması biraz acı verebilir. Biraz sabra sarılırsak o bizi yıllarca ödüllendireceği ebedi yokluk olmayan bir alemle mükafatlandıracaktır. 

İhtiyacın olan Allah’ı sevmek ondan korkmak ve ondan başkasından korkmamak. Ne yapmak istiyorsan onun rızası için ve adıyla yapmandır. Sadece konuşmak yeterli olmaz yapman gereken ameller de süslenmen gerekir. Ben Müslümanım demekle kişi kurtulmaz. Konuşup hiçbir şey yapmayan kimseler samimiyetsizlikle karşı karşıyadır. 

İnsan samimi olmalı, verdiği sözün arkasında durmalı, alemlerin sultanı sallallahu aleyhi ve sellemin yoluda, samimiyet yolundan başka bir yol değildir. La ilahe illallah söylendiğinde dünyayı yerinden oynatacak bir iddiada buluyorsun unutma. Başına gelecek bütün olumsuzluklara düşmanlıklara rağmen bu sözü söylemek, her türlü acıya göğüs gerip sabırlı ve gayretli samimi olmayı gerektirir. 

İçi dışı bir olmayanların gayretleri hep boşa çıkar ve büyük felaketlerle karşılaşırlar. Bu hataları yapmamalısın hemen tevbeye sarılıp dönüş yapmalısın. Verdiğimiz sözü tutmalı hakikat karşısında hataları savunmamalısın hiçbir şey senin benim istediğim gibi olmaz istediklerin olmuyor diye mi küsüyorsun. Her yaşanılan da hakikate suç buluyorsun. Hatayı neden kendi çıkınında (nefsinde) aramıyorsun. 

Her yaratılan gibi sende Allah’ın onun halk ettiğisin. Onun iradesi her şeye hakimdir. O zaman kibirli olmayı bırak, kullara karşı kibirli olman bile Allah’a karşı kibirli olmak demektir. Bir damla su, bir kan pıhtısı ve en sonunda bir çukura atılacak ölüsün. Tevazuyu öz kılmalısın. Hırsına köle olmamalısın. Bu dünyanın nimetleri gece odun toplayan gibi toplama, Allah muhafaza etsin gecedir eline odun mu yılan mı geçer belli olmaz. 

Bil ki, kimse senin kısmetine yazılmış olanı sana gelmesini engelleyemez ve senden alamaz. Senin kısmetinde olmayanı da sana kimse veremez. Cenneti istiyorsun ama topladıklarınla cehenneme doğru gidiyorsun. Zamanını boş şeyler için harcıyorsun sana gelenler seninle kalmaz yanılıyorsun. Görmüyor musun gönlünde ve elinde tutup bağlandıkların bir bir elinden kayıp gidiyor. Kayıp gidenleri geri getiremiyorsun her şey gibi hayatta sana bir emanet olarak verildi ve zamanı gelince oda senin elinden alınacak. Nasıl harcadın bu hayatı senden hesabı sorulacak yazının başında dediğimiz gibi hesapsız kitapsız hiçbir şey yok hepsi bir hesap ve yazılı kitap üzeredir. Bedeli ağır olacak arzularının peşinden koşarak gençliğini, sağlığını, paranı harcama. Sana nimetlerin değerlerini bilmelisin bunları sana emanet eden nasıl emrettiyse onları öyle kullanan gerekir. 

Senin annen babanda eşinde senin gibiydiler. Karnında seni taşıyan şimdi belki de toprağın içinde sende annenin içinden gelmiştin sonun annenin babanın akıbeti olacak. Şimdi sil ne kadar geçmişte düşündüğün yanlışı, yönel Allah’a sarıl tevbeye ve yeniden başla adımlamaya. Rızkı veren seni unutmaz sen artık onu unutma, herkese veren sana da verecektir. Sıkıntıdan seni kurtaracak yolu sana gösterecektir. Yeter isyan etme kibirlenme ve kör olma bu alemde kör olanlar ahiret aleminde de kör olacaklardır.  

Ey kurtuluşa erenlerin yolundan gitmek ve insan-ı kamil olmak isteyen talip! Kendini bilmek istiyorsan seni iki cihetle, zahir ve batınla yaratanı bil. Kalbini bilmek Allah’ı bilmenin anahtarıdır. Kalbini öğrenmeye, bulmaya ve onunla olmaya gayret et. Senin ihtiyacın olan şey Rabbindir. O’nu iste. Her şeyin bir bedeli vardır, ahiretin ücreti de bu dünyada ki hayatınla ödenir. “Abdülkadir Geylani Hazretleri”

Baş ucunda dikili taşın belki de hazırlanıyor uzak değilsin o çukura ölüm gelmeden gel gerçeklere çoğu kimsenin adına yazılı bir taşı bile olmayan şu dünyaya bel bağlama. Seni yaratan Allah’ın huzurunda ilgisinden merhametinden uzağa düşmemek için, ayağın altında mezarını bil, ahirette bir adım uzağında dikkat et vakit kalmadı.

Ya rabbi bizleri hakikati anlayacak gönül ver hatalarımızı bağışla ve bizi rızan üzere yaşama arzusu ver. Hatada ısrar edenlerden eyleme ve bize ebedi hayatımızda karışılacağımız güzelleri nasip eyle… Amin.

Post a Comment

İçinizde olan güzellik her zaman yazılarınıza ve dilinize aşkla dökülsün...

Daha yeni Daha eski

Öne Çıkanlar

Nefs