Kadiri Yolu

 

Belleğimizi Yeniden Tanımlamak

Belleğimizi Yeniden Tanımlamak

En yakınımızda bulunanlardan bela, sıkıntı, güvenimizi yerle bir eden amelleri görünce insan ister istemez sarsılır. Kendimizi uzun zaman toparlamakta zorluk çekebiliriz. Bu zaman zarfında kendimize kızarak nasıl anlayamadım böyle olduğunu, nasıl tanıyamadım ben onu veya onları deriz. Bazen de yaşadığımız bela sıkıntı bizim kimyamızı bozup, çocuklar gibi ağlarız ve artık insanlara olan güveni gönlümüzden silecek bir karara varıp, kimseye güvenmeyeceğim moduna girebiliriz.

Bizim bağımlılığımız insana olduğu müddetçe, yani Yaşam alanımızda bizim gibi birey veya bireylerden beklentilerimiz olduğu müddetçe bu sarsıntıların şiddetinden ve artçılarından kurtulmamız mümkün olmayacaktır. Aslında insan belleğinde yer eden alışkanlıkları diğer insanlara bağlamaması, yaşayacağı sarsıntıları ortadan kaldıracaktır. 

Size eşin dostun, yakınınızda olanlardan ‘eskilerin tabiriyle cevrü cefa’ gelmeyeceğini umarsınız onların lütuf ve vefalarına da alışmışsınızdır. Sende mi brütüs gibi …. Uğrayacağınız bela ve mihnet dikkat edin bakın alıştığımız şeylerden başımıza gelir.

Eşin dostundan veya tanıdıktan gelen cevrü cefa size attıkları güller gibidir. Sizde derin yara ve izler bırakır. Sizi hazmedemeyen kişilerden duymayacağınız sözleri onlardan duyar kırılır ve incinirsiniz.” 

Hallacı Mansur: “ Bizi düşmanın attığı taş değil, dostun attığı gül yaralar” buyurmuştur.

Alışkanlıklar belli bir zaman sonra, insan belleğinde bağımlılık oluşturur. Hayatımız onlar olmadan sanki anlamsız olur. Onlar sayesinde kendinizi güçlü ve güvende hissedebiliriz. İnsanın böylesine bağlandığı şeylerden yoksun bir hale düştüğünde darbe yediği, hesap etmediği ve alışkın olmadığı yönlerden, aklına dahi gelmeyen dert ve kederlere duçar olması aklı karıştırır. Dert ve  kederin kendisine verdiği zararla karşı karşıya kalınca kişi hakikate yönelir. Gelip geçici şeylerin, kaybolan gidenlerin, kendi varlığına ilişkin ne varsa yeniden tanımlanması başlar ve onlara konumlandırma yapar. 

Cevr-ü Cefa, sıkıntılar belalar ne derseniz deyin etrafımızda bize değer katmayan ne kadar boş ilgisiz faydasız ne varsa bu unsurları tekrar düşünmemiz, belleğimizde bunların üzerine kurduğumuz hayat alışkanlıklarımızı tekrar gözden geçirip temizlememizi sağlar.

Etrafımızdan darbe yememek için hayat belleğimizin bağımlılıklarını tekrar gözden geçirelim ve etrafımızda bulunanlara karşı tekrar konumlandırma yapalım. Dostlarımızı ve hayat tarzımızı beklentilerimizi yenileyelim. Kalamayacağın bir yerde yerleşmeye çalışmak kendini kandırmaktır.  

Halktan kurtulmak, onlardan beklentilerimizi kesmek, onların elinde olana bakmamak gerekir, onlara verenin de bize vereceğini bilmemiz özgürleşmemize vesile olacaktır. Ve sizi Allah’a daha çok yönlendirecek ve yakınlaştıracaktır.

 

Post a Comment

İçinizde olan güzellik her zaman yazılarınıza ve dilinize aşkla dökülsün...

Daha yeni Daha eski

Öne Çıkanlar

Nefs