Kadiri Yolu

 

Allah’ın Rızık Vermesi Hakkında Ayetler

Allah’ın Rızık Vermesi Hakkında Ayetler

 

Allah yeryüzünde insanın rızıklanması ve yaşamını idame ettirecek rızıkları yeryüzünde hazırlayandır. 

İnceleyeceğimiz ayetlerde görülmektedir ki, Zenginliği ve fakirliği Allah tayin etmekte, Allah’ın insanların rızıklarını genişletmesi’, ‘daraltması’ veya ‘taksim etmesi’ ifadelerini, Kur’an’ın fikrî bütünlüğü ve ifade özellikleri çerçevesinde anlamaya çalışırsak, bunların insanlığın tabiattaki rızıkları, doğuştan getirdikleri veya sonradan elde ettikleri güç ve kabiliyetlerle ele geçirme sürecini ifade ettiğini görürüz. 

İnsanları bu kapasitelerde yaratan ise Allah’tır. Kur’an’ın ifadelerinden anlaşılan diğer bir husus da, Allah’ın insanların tek tek kendisiyle olan ahlaki ilişkilerini göz önünde bulundurarak (bir şarta bağlı olarak), rızık konusunda müdahalelerde bulunabildiğidir.


Allah’ın Rızık Vermesi Hakkında Ayetler


53 Necm/48. Doğrusu, zengin eden de, varlıklı kılan da O’dur.

7 A’raf/10. Biz sizi yeryüzünde yerleştirdik ve orada size geçimlikler verdik. Öyle iken pek az şükrediyorsunuz.

72 Cin/16-17. Doğru yola girmiş olsalardı, onları denemek için onlara bol su içirirdik. Kim Rabbini anmaktan yüz çevirirse, Rabbi onu gittikçe artan bir azaba uğratır.

17 İsra/30. Rabbin, dilediği kimsenin rızkını genişletir, dilediğine de yetecek kadar verir. O kullarını görmektedir, onlardan haberdardır.

15 Hicr/20. Orada sizin için ve rızık veremeyeceğiniz kimseler için geçimlikler var ettik.

*-*

34 Sebe/24. (Ey Muhammed!) De ki: “Göklerden ve yerden sizi rızıklandıran kimdir? De ki: “Allah’tır. Öyleyse, doğru yolda veya apaçık bir sapıklıkta olan ya biziz ya sizsiniz”

34 Sebe/36. Deki: “Şüphesiz Rabbim rızkı dilediğine genişletir ve dilediğine bir ölçüye göre verir, fakat insanların çoğu bilmezler

34 Sebe’/39. (Ey Muhammed!) De ki: “Rabbim kullarından dilediğinin rızkını genişletir ve dilediğine de bir ölçüye göre verir. (iyilik için) sarf ettiğiniz herhangi bir şeyin yerine, O başkasını verir. Rızık verenlerin en iyisidir.

39 Zümer/52. Allah rızkı dilediğine yayar ve dilediğine bir ölçüye göre verir. Bunda, inanan toplum için dersler vardır.

40 Mü’min/13. Size belgelerini gösteren, size gökten rızık indiren O’dur. (Allaha) yönelenden başkası ibret almaz.

*-*

42 Şura/27. Eğer Allah rızkı kullarının hepsine bol bol verseydi, yeryüzünde azgınlık ederlerdi. Ama o, rızkı dilediği bir ölçüye göre indirir. O kullarından haberdardır, onları görmektedir. 28. Umutsuzluğa düşmelerinin ardından yağmuru indiren, rahmetini yayan O’dur. O, övülmeye layık olan tek himayecidir.

43 Zuhruf/32. (Ey Muhammed!) Rabbinin rahmetini onlar mı taksim edip paylaştırıyorlar? Dünya hayatında onların geçimliklerini aralarında biz taksim ettik; birbirlerine iş gördürmeleri için, kimini kimine derecelerle üstün kıldık, Rabbinin rahmeti, onların biriktirdikleri şeylerden daha iyidir. 33-35. Eğer insanlar (küfre meyleden) tek bir ümmet olmayacak olsaydı, Rahman’ı inkar edenlerin evlerinin tavanlarını, üzerinde yükseldikleri merdivenleri, evlerinin kapılarını, yaslandıkları kerevetleri gümüşten yapar ve altın bileziklerle işlerdik. Bunların hepsi ancak dünya hayatının geçimliğidir. Ahiret, Rabbinin Katında (O’na karşı gelmekten) sakınanlaradır.

51 Zariyat/57. Onlardan bir rızık istemiyorum; Beni doyurmalarını da istemiyorum. 58. Rızıklandıran da, sağlam gücün sahibi olan da Allah’tır.

16 Nahl/71. Allah rızık bakımından kiminize kiminizden daha çok vermiştir. Çok verilenler, ellerinin altında bulunanlara -rızıkta eşit olurlar diye- rızıklarından vermezler. Allah’ın nimetini bilerek inkar mı ediyorlar?

*-*

67 Mülk/21. Allah size verdiği rızkı kesiverirse, size rızık verecek başka kim vardır? Hayır, onlar azgınlık ve nefrette direnmektedirler.

30 Rum/37. Allah’ın rızkı dilediğine yaydığını ve dilediğine bir ölçüye göre verdiğini görmezler mi? Doğrusu, bunda inanan topluma dersler vardır.

29 Ankebut/17. (Ey Putperestler!) Siz Allah’ı bırakıp sadece birtakım putlara tapıyorsunuz ve aslı olmayan sözler uyduruyorsunuz. Allah’tan başka taptıklarınızın size rızık vermeye güçleri yetmez. Artık rızkı Allah katında arayın, O’na kulluk edin. O’na şükredin. Siz O’na döndürüleceksiniz.

29 Ankebut/60. Nice canlılar vardır ki, rızıklarını kendileri elde edemezler. Sizin de, onların da rızkını Allah verir. O işitir ve bilir.

29 Ankebut/62. Allah, kullarından dilediğine rızkı bol verir, bazen de bir ölçüye göre verir. Doğrusu Allah her şeyi bilendir.

13 Ra’d/26. Allah dilediğine rızkı bol verir, dilediğine de ölçülü verir. Onlar dünya hayatıyla mutlu olurlar. Oysa dünya hayatı ahiretin yanında kısa bir geçimlikten ibarettir

24 Nur/32. İçinizdeki bekarları ve kölelerinizden ve cariyelerinizden iyi olanları evlendirin. Eğer yoksul iseler, Allah onları lütfuyla zenginleştirir. Allah lütfu bol olandır, bilendir.

9 Tevbe/28. Ey inananlar! Doğrusu puta tapanlar pistirler, bu sebeple, bu yıllardan sonra Mescidi Haram’a yaklaşmasınlar. Eğer fakirlikten korkarsanız, bilin ki Allah dilerse sizi bol nimetiyle zenginleştirecektir. Allah şüphesiz bilendir, hakimdir.

Post a Comment

İçinizde olan güzellik her zaman yazılarınıza ve dilinize aşkla dökülsün...

Daha yeni Daha eski

Öne Çıkanlar

Nefs