Kadiri Yolu

 

Kur’an’da Örümcek ağı ve yuvasının örnek verilmesi

Kur’an’da Örümcek ağı ve yuvasının örnek verilmesi


Kur’an-ı Kerimde Örümcek anlamına gelen Ankebut suresi vardır. Bu surenin 41. ayetinde dişi örümceğin ağı yaptığını 1400 sene öncesinde bilmesi ve örümceğin yuvasının en zayıf yuva olduğunun söylenmesinin hikmeti Kur’an ve Hz peygamber üzerine uydurulan şüpheleri kaldırmak için net bir delildir…


Pek çok örümcek, yiyecekleri böcekleri yakalamak için özel olarak ağlar kurar. Dişi örümcekler tarafından inşa edilir. Yetişkin erkek örümcekler ağ oluşturmazlar. Sadece dişi örümcekler ağ yapar. 

Araknolojik literatürde, yetişkin dişi örümceklerin tipik ağlar oluşturdukları, yetişkin erkeklerin ise kur yapma ve sperm indüksiyonu için gerekli olandan başka ağ oluşturmadığı genel olarak kabul edilmektedir.

Yetişkin erkek örümcekler ağ oluşturmazlar, bunun yerine ipeklerini çiftleşmek için saklarlar. Ağları oluşturan dişi örümceklerdir. Bu son zamanlarda bilim adamları tarafından birçok inceleme sonunda bulundu bu gözlemler ve keşif 1400 yıl önce Kuran’da tasvir edilmiştir.

Geleneksel Avrupa tıbbında, örümcek ağları yaralar ve kesikler üzerinde kullanılmış ve iyileşmeyi ve kanamayı azaltmaya yardımcı olduğu görülmüş, örümcek ağlarında kanın pıhtılaşmasına etki edebilecek K vitamini bakımından zengindir. Ağlar birkaç yüz yıl önce yaralı bir kişinin kanamasını durdurmak için ped olarak da kullanılmıştır.

 مثل الذين اتخذوا من دون الله أولياء كمثل العنكبوت اتخذت بيتا وإن أوهن البيوت لبيت العنكبوت لو كانوا يعلمون

Meśelu-lleżîne-ttehazû min dûni(A)llâhi evliyâe kemeśeli-l’ankebûti-ttehazet beytâ(en)(s) ve-inne evhene-lbuyûti lebeytu-l’ankebût(i)(s) lev kânû ya’lemûn(e)

“Allah’tan başka dostlar edinenlerin durumu, örümceğin durumu gibidir. Örümcek bir yuva edinir; halbuki yuvaların en çürüğü şüphesiz örümcek yuvasıdır. Keşke bilselerdi!” Ankebut/41

“e-ttehażû اتَّخَذَ” erkekler(Müzekker) içindir. “i-ttehażet اتَّخَذَتْ” kadınlara (Müennes) için kullanılmiştır. Ayette Müennes olarak kelime kullanılmıştır. Buda dişi örümceğin ağı kurduğunu ifade etmiştir.

1400 yıl önce yaşamış, Hz. Peygamber SAV ümmi olmasına rağmen böyle bir bilimsel bilgiyi daha yeni keşfeden bilim adamlarından daha önce, örümcek ağlarının dişiler tarafından yapıldığını nasıl bilebilirdi?

Örümcekler avlarını yakalamak için ağlarını örerler. Ancak her avını yakaladıklarında ağ zarar görür veya yok edilir ve örümceğin onu yeniden inşa etmesi gerekir.

Rüzgar ve yağmur yapılarına zarar verirken, uçan böcekleri tuzağa düşüren sarmal iplik üzerindeki yapışkan kaplama polen ve toz tarafından etkisiz hale getirilir. Sonuç olarak , ağlar genellikle her gece yeniden inşa edilir – bu, yaklaşık 20 metre ipek üretimini gerektiren bir işlemdir.

Her yiyecek yakaladığında evi yıkılan tek yaratıktır. Ağ, yalnızca rüzgardan bile zarar görebilir. “Ama evlerin en kırılgan olanı örümceğin evidir.”

Post a Comment

İçinizde olan güzellik her zaman yazılarınıza ve dilinize aşkla dökülsün...

Daha yeni Daha eski

Öne Çıkanlar

Nefs