Kadiri Yolu

 

Ebul Hasan Ali b. Muhammed b. Yusuful Kaşşiyül Hakkari k.s


Ebu'l-Hasan Ali b. Muhammed b. Yûsufu'l-Karsiyyü'l-Hakkârî (k.s)

Allah (c.c.)’ın evliyalarından bir kuldur... Ebül Ferec Yusuf Et Tarsusî (k.s) Hazretlerinin meclisine katılarak Tasavvuf (Tarikat) telkin aldı ve tasavvufta yüksek dereceler ulaştı ve doğu evliyasının birçoklarına yetişip onlarla görüştü.

Edep üzere girdiği tarikat yolunda yüce makamlara üstün ahlâk ve davranışlara sahip oldu. Allah-ü Teâlâ (c.c.) Hazretlerine yakın olmaktan bahsedilince sözü Ebu'l-Hasan Ali b. Muhammed b. Yûsufu'l- Karsiyyü'l-Hakkârî (k.s) alır, velâyetin üstünlük ve hükümleri  Onun dilinden dinlenirdi. 

 

 Ebu'l-Hasan Ali b. Muhammed b. Yûsufu'l-Karsiyyü'l-Hakkârî (k.s), ölü kalpleri diriltmek, karanlık gönülleri aydınlatmak, hikmetli sözler söyleyerek, Allah (c.c.) kullarını yetiştirmek için gayretli velilerinden biriydi.

 

Hakkari gibi dağlık ve sert kış şartlarına sahip bir memlekette hizmet edip yüksek makamlara ulaştı. Üstünlükleri dillere destan oldu. Sevgisi gönüllerde yeşermeye başladı ve nice insanları bahtiyarlar katarına dahil etti. 

 

Ebu'l-Hasan Ali b. Muhammed b. Yûsufu'l-Karsiyyü'l-Hakkârî (k.s) zühd ve takva sahibi, dünyaya kıymet vermezdi, Allah-ü Teâlâ (c.c.) Hazretleri’nin rızasına muhalif hiçbir söz ve harekette bulunmazdı. Tevazu ve kerametler sahibi bir kimse idi. 

 

 Ebu'l-Hasan Ali b. Muhammed b. Yûsufu'l-Karsiyyü'l-Hakkârî (k.s) değil haram ve şüphelilerin yanından geçmek, helalden kullandığı şeylerin hesabını nasıl vereceğini düşünürlerdi. Mubahları, yaşamak için zaruri olduğu miktarda kullanırdı. Doğu evliya ve ulemasının birçoğu onun ilim ve feyzlerinden istifade etti. Salih kimseler O’nun (k.s.) meclislerinde bulundular. 

Hicri 4. asırda yaşamış olan  Ebu'l-Hasan Ali b. Muhammed b. Yûsufu'l-Karsiyyü'l-Hakkârî (k.s)'nun himmetlerinin üstümüzde olmasını Hak Teâlâ’dan niyâz ederiz...

Post a Comment

İçinizde olan güzellik her zaman yazılarınıza ve dilinize aşkla dökülsün...

Daha yeni Daha eski

Öne Çıkanlar

Nefs