Kadiri Yolu

 
Tebliğde Yöntem Hakkında Ayetler

Tebliğde Yöntem Hakkında Ayetler


Tebliğ, Peygamberlerin temel görevlerinden biridir. Peygamberler Allah'ın kendilerine vahyettiği hakikatleri çevrelerindeki insanlara, toplumlara duyurmakla ve  iletmekle yükümlüdürler. Tebliğ beyin yıkama propaganda ve ajitasyon olmadığı gibi şiddet ve zorlanmayı da içermez. Yalnızca dinlemeyi becerebilen insanlara ayetlerin okunması ve muhtevasının anlatılmasıdır. 


Tebliğde bir yöntemin olması gerekir bu Kur'an'da bazı ayetlerle işlenmiştir. Gelin birlikte Kur'an'da nasıl bir tebliğ yönteminden bahsedilmiş okuyalım.


A’raf Suresi


199. Sen af yolunu tut, bağışla, uygun olanı emret, bilgisizlere aldırış etme.


Taha Suresi


44. Ona yumuşak söz söyleyin, belki öğüt dinler veya korkar.


Şuara Suresi


214. Önce en yakın hısımlarını uyar. 215. Sana uyan müminleri kanatların altına al. 216. Sana başkaldırırlarsa: "Yaptıklarınızdan uzağım" de.


Yunus Suresi


99. Rabbin dileseydi, yeryüzünde bulunanların hepsi inanırdı. Öyle iken insanları inanmaya sen mi zorlayacaksın?


En’am Suresi


66. Gerçekten, senin milletin Kuran'ı yalanladı. "Cezanızı ben verecek değilim" de. 67. Her haberin gerçekleşeceği bir zaman vardır ki siz onu yakında bileceksiniz. 68. Ayetlerimizi çekişmeye dalanları görünce, başka bir bahse geçmelerine kadar onlardan yüz çevir. Şeytan sana unutturursa hatırladıktan sonra artık zulmedenlerle beraber oturma. 69. Sakınan kimselere, onların hesaplarından bir sorumluluk yoktur. Fakat bir hatırlatmadır; belki sakınırlar.


108. Allah'tan başka yalvardıklarına sövmeyin ki, onlar da cahillikle ileri giderek Allah'a sövmesinler. Böylece her ümmete işini güzel gösterdik, sonra dönüşleri Rab'lerinedir. O, işlediklerini haber verir.


Fussilet Suresi


34. İyilik ve fenalık bir değildir. Ey inanan kişi: Sen, fenalığı en güzel şekilde sav; o zaman, seninle arasında düşmanlık bulunan kişinin yakın bir dost gibi olduğunu görürsün. 35. Bu, ancak sabredenlere vergidir; bu ancak o büyük hazzı tadanlara vergidir.


Gaşiye Suresi


21. Sen öğüt ver! Esasen sen sadece bir öğütçüsün. 22. Sen, onlara zor kullanacak değilsin.


Nahl Suresi


125. Rabbinin yoluna, hikmetle, güzel öğütle çağır; onlarla en güzel şekilde tartış; doğrusu Rabbin, kendi yolundan sapanları daha iyi bilir. O, doğru yolda olanları da en iyi bilir.


Mü’minun Suresi


96. Kötülüğü en iyi ile sav. Onların vasıflandırmalarını Biz daha iyi biliriz. 97. De ki: "Rabbim! Şeytanların kışkırtmalarından Sana sığınırım." 98. "Rabbim! Yanımda bulunmalarından da Sana sığınırım."


Ankebut Suresi


46. Kitap ehlinden zulmedenler bir yana, onlarla en güzel şekilde mücadele edin, şöyle deyin: "Bize indirilene de, size indirilene de inandık; bizim Tanrımız da, sizin Tanrınız da birdir, biz O'na teslim olmuşuzdur.


Bakara Suresi


256. Dinde zorlama yoktur; Artık hak ile batıl iyice ayrılmıştır. Tağutu (saptırıcıları) inkar edip Allah'a inanan kimse, kopmak bilmeyen sağlam bir kulpa sarılmıştır. Allah işitendir, bilendir.


A’li İmran Suresi


159. Allah'ın rahmetinden dolayı, sen onlara karşı yumuşak davrandın. Eğer kaba ve katı kalbli olsaydın, şüphesiz etrafından dağılır giderlerdi. Onları affet, onlara mağfiret dile, iş hakkında onlara danış, fakat karar verdin mi Allah'a güven, doğrusu Allah güvenenleri sever.


Hac Suresi


67,68,69. Her ümmete, yerine getirmeleri gerekli ibadetler koyduk. Öyleyse, bu konuda seninle çekişmelerine fırsat verme; Rabbine davet et, sen şüphesiz doğru yol üzerindesin. Seninle tartışırlarsa: "Allah yaptığınızı çok iyi bilir; ayrılığa düştüğünüz şeyler hakkında, kıyamet günü aranızda Allah hükmedecektir" de.



Post a Comment

İçinizde olan güzellik her zaman yazılarınıza ve dilinize aşkla dökülsün...

Daha yeni Daha eski

Öne Çıkanlar

Nefs