Kadiri Yolu

Uyuya kalıp Namazı Kaçırma

Saîd b. el-Müseyyeb Rivayet eder: Resûlullah (ﷺ), Hayber fethinden dönüşünde gece yola devam etti. Gecenin yarısından çoğu geçince biraz uyuyup dinlenmek için konakladı. Bilal'e:


– «Uyuma, bizi sabah namazına kaldır» buyurdu ve uyudu. Ashap da uyudu. Bilâl bir süre bekledikten sonra —sabaha karşı— devesine dayandı, gözleri uykuya daldı. Güneş doğup yüzlerine vuruncaya kadar ne Resûlullah (ﷺ) ne Bilâl, ne de Ashap uyandı.


Resulü Ekrem birden heyecanla uyanınca, Bilâl:


– « Ya Resûlullah; Seni uyutan (Allah) beni de uyuttu.» dedi. Bunun üzerine Resûlullah hareket emri verdi. Savaşçılar develerini kaldırıp yola düştüler. Biraz gittikten sonra Resûlullah (ﷺ) Bilal'e emretti. Bilâl kamet etti. Resulü Ekrem cemaate sabah namazını kıldırdı. Burada Resûlullah (ﷺ)'ın uyandıktan sonra derhal namaz kılmayıp biraz gittikten sonra namaz kılmasının iki sebebi olabilir: 


a- Bilâl (radıyallahu anh)'ın, ezan ve ikameti ile bir kısım kişiler uyanmamış olabilirler, hepsinin uyanmasını sağlamak maksadıyla yola düşmüşlerdir. 


b- O vadide uyuyup kalmalarına şeytan sebep olmuştur. Şeytan olan bir vadiyi terk edip şeytan olmayan bir yere gitmek gayesiyle derhal namaz kılmamışlar, bir süre gittikten sonra kılmışlardır. 


Ancak biz, şeytanın bulunduğu yeri bilemeyeceğimiz için, hatırladığımız yerde namazımızı kılmalıyız. (Bâcî, Münteka, c.1, s.30) Namazdan sonra da: «Namazı unutup kılamayan onu hatırlayınca kılsın. Çünkü Allahü Teâlâ kitabında “Beni hatırlayınca namazı kıl” Taha suresindeki 14. ayeti kerimenin bir meali de şöyledir: «Beni hatırlaman için namaz kıl.» buyurur» dedi. Bu hadis, mürseldir; Müslim'de (Mesâcid, 5/309) mevsûl olarak yer almıştır


Post a Comment

İçinizde olan güzellik her zaman yazılarınıza ve dilinize aşkla dökülsün...

Daha yeni Daha eski

Öne Çıkanlar

Nefs