Kadiri Yolu

Seyr alallah

Seyr alallah 


Sûfînin tasavvuf eğitiminin üçüncü mertebesindeki seyri “seyr alallah” olarak isimlendirilmektedir. Salikin ahirete ve bir takım marifetlere yönelik  amaçlardan kesinkes kurtularak yalnızca  Allah'ı gaye  edindiği seyrdir. Salik bu mertebede ilahi isimleri ve sıfatları müşahede ederek Allah’ı müşahede etmiş olur. 


“Yolun doğrusunu göstermek Allah’a aittir ve ondan sapan da vardır (Nahl 16/9)” âyeti ve “Hiçbir canlı yoktur ki O, onun perçeminden tutmuş olmasın. Gerçekten Rabbim, doğru bir yol üzerindedir (Hûd 11/56)” âyeti bu mertebedeki manevî yolculuğa işaret etmektedir. 


Bu yolculuk sâlikin Hakk’ın esmâ ve sıfatları ile seyretmesi anlamına gelmektedir. Bu seyir esnasında Hakk Teâlâ sâlike rehberlik etmektedir. Sâlik bu seyir esnasında Hakk’ın esmâ ve sıfatlarını müşahede eder. Bu müşahededen kasıt sâlikin yaşadığı manevî tecrübeler ve elde ettiği harikulade hallerdir. 


Yahyâ Şirvânî’nin (ö.869/1464) ifadelerine göre sırlarla dopdolu olan bu yolculuk esnasında sâlik ayaksız olarak yürür ve meleklerle konuşur, semada uçar, bazen arş-ı a’zâma çıkar bazen de cennetu’l-a’lâ’da seyreder. Kimi zaman yedinci felekte kanat çırpar kimi zaman da arşı taşıyanlarla konuşur. Bu mertebede Hakk’ın esmâ ve sıfatları hususundaki müşahedenin çoğalması ayeti de seyr alallaha işaret olarak yorumlanmıştır. Bkz. Şücâeddin İlyas b. İsa Akhisârî, vr. 20a. 66 Çelebî Halife, Risâle fî Etvâri’s-Seb’a, vr. 11ab. 


Yahyâ Şirvânî “Bu esmâ ve sıfat vâdisidir” der. Bkz. Yahyâ Şirvânî, a.g.e, s. 161. 67 Yahyâ Şirvânî, a.g.e., s. 161-2. 62 sebebiyle salikin doğru yoldan sapması da muhtemeldir. Bu ise kimi zaman şatahat kimi zaman da nefsânî sıfatların ruhanî tecelliler sebebiyle büsbütün kaybolmaması neticesi sâlikin marifet zevkini tam olarak elde edemeyerek şek ve şüphe içinde kalmasıdır. Bu tür ruhanî tecelliler neticesi sâlikte gurur ve zan meydana gelir, kibir ve varlık artar, talepte eksiklik meydana gelir, korku ve niyaz azalır.


Kaynak: TASAVVUF EĞİTİMİNDE ETVÂR-I SEB’A METODU - Muhiddin USTA

Post a Comment

İçinizde olan güzellik her zaman yazılarınıza ve dilinize aşkla dökülsün...

Daha yeni Daha eski

Öne Çıkanlar

Nefs