Kadiri Yolu

Talep Vâdisi

Talep Vâdisi 

Tasavvuf eğitiminin merhalelerini aşılması gereken vadiler olarak niteleyen sûfîlere göre ilk merhale talep vadisidir. 

Yahyâ Şirvânî (ö.869/1464) bu vadi hakkında şu bilgileri verir: “Talep Hakk’ı yani dostu istemektir. Bunun için dostun fermanını kabul etmek gereklidir. Canını istese esirgememelidir. Bu yolculuk esnasında sûfî âşıkının derdi ile dertlenmelidir. Bu mertebede aşk gerçek tâlipleri ortaya çıkaran harmanın rüzgârıdır.   Sûfînin bu vadide bela ve musibetlere uğraması gayet tabiidir. Bu yolun belası korkudur. Bu vadide korkmamak gereklidir ki sûfî  kabuk hüviyetindeki mazeretlerden kurtulabilsin.”  

Talep vadisinde mal ve mülk sevgisinden arınmak gereklidir. Şayet sûfî gece gündüz Hakk’ı talep ediyor ancak onu bulamıyorsa bu onun kaybolmasından değil sûfînin talebinin eksikliğindendir. 

Sûfî talep ettiği vakit habibinden kendisine bir yardım gelir ve böylece rakibinden kurtulur. Varlık elbisesini parçalar ve kudsî canın gölgesi olan anadan doğma candan geçerek sevgilisine kavuşur. 

Tasavvufî anlayışa göre Hakk’ın gölgesi hüviyetindeki bu varlık âlemi Hakk’ı bulmanın en büyük aracıdır. Zira kendisi ortada olmayan şeyin gölgesi olmaz. Öyle ise sûfînin mazeretlerden kurtularak Hakk’ı talep etmede ısrarcı olması gereklidir. 

Çelebi Halîfe (ö. 899/1493-94) talep makamında olan nefsin ancak huşû ve inkıyat ile Allah’a ulaşacağını belirtir. Ona göre “Namazlarında huşu duyan müminler kurtuluşa ermişlerdir (Mü’minûn 23/1-2)” âyeti bu hususa işaret etmektedir. Kim huşu ile Allah’a kavuşursa “cennât-ı naîme” girmiş olur. Naim cenneti tasavvuf eğitiminin her bir merhalesinde sûfînin zikrine devam ettiği ismin nurudur. Bu ilahî nur sûfînin yolculuğu esnasında onun kalbini aydınlatmaktadır.

2 Yorumlar

İçinizde olan güzellik her zaman yazılarınıza ve dilinize aşkla dökülsün...

  1. Bu Vadide korkmamak gerekir diye söylenmiş. Acaba burda korkmamaktan kasıt nedir

    YanıtlaSil
  2. Talep vadisi. Zühd ve dünyadan uzaklaşma ve onun gerektirdiği mücadelelerin vadisidir. Burada dünyaya bağlılıkları olanların bu vadiye girdiklerinde evvelce peşinde koştukları şeylerin terki ile korkular yaşamaya başlar ne olacak nasıl olacak nasıl yaparım gibi işte öze ulaşmak için kabuk "kışr" geçilmesi gerekir ki, korkularda azalıp yerini marifete bıraksın...

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

İçinizde olan güzellik her zaman yazılarınıza ve dilinize aşkla dökülsün...

Daha yeni Daha eski

Öne Çıkanlar