Kadiri Yolu

Nikâh Akdinin Edepleri

Nikâh Akdinin Edepleri

Bu edeplerin bir kısmı farz, bir kısmı fazilettir. Ancak bunların ihlali akde zarar vermez.

1- İstenmiş bir kıza talip olmamak. Allah Rasûlü (sa) şöyle buyurmuştur:

"Müslümanların karşılıklı haklarından birisi de, onlar­dan birisinin istediği bir kız ve kadına, kendisi vaz geçmedikçe, bir diğerinin talip çıkmamasıdır." (Müttefekun aleyh)

2- İddet hâlinde iken kadını istememek. Bu hâlde ni­kâh geçersiz, istemek ise haramdır.

3- Akit sözlerini (teklif ve kabul) söylemeden önce kısa bir hutbe okumak. Buradaki hutbeden maksat, Allah Teâlâ'ya hamd etmek ve O'nun Rasûlü’ne salavât getirmektir.

4- Sıdak'ı akit sırasında belirlemek ve onu normal öl­çüde tutmak. Sıdak, nikâh akdi üzerine kocanın eşine ver­mek zorunda olduğu para veya değerli bir maldır. (Lâik ni­kâhta sıdak'a yer verilmemiştir. Bu, kadına yapılmış bir haksızlıktır. Ancak İslâm dini, erkeğin de fazla ezilmemesi için, çok fazla sıdak istenmemesini tavsiye etmiştir.)

5- Akitten önce kızın izin ve rızasını almak. Şafiî mez­hebine göre, baba ve dede, kızı kendi inisiyatifleriyle de evlendirebilirler. Ancak, kararı ona bırakmaları ve onun iz­niyle nikâh kıymaları müstehabtır. Evlendirdikleri dul ka­dın ise, ondan izin almaları şarttır. Baba ve dededen başka veliler (kardeşler vs.) ise, izin almadan ne kız, ne de dul ka­dının nikâhını kıyamazlar.

6- Kız ve erkeğin nikâhtan önce birbirini görmeleri. (Yabancı erkek ve kadınların sebepsiz yere birbirine bak­malarını haram kılan İslâm dini, bunu gerekli kılan hâller­de cevâz vermiştir. Bu hâllerden birisi evlenme hâlidir. An­cak bu, yeni anlayıştaki flört yapma ve uzun uzadıya gö­rüşme ve buluşma değildir. Bunun evlenmekten ziyade, fısk ve günaha hizmet ettiği ve sonuçta kızı ve ailesini mağ­dur ettiği bilinmektedir. Bu ikisinin niyet planında ayrılığı ise şöyledir: İslâmî bakışta, kişi belli bir kızla evlenmeye karar verir, ancak bariz bir kusurunun olup olmadığını öğ­renmek ister. Flörtte ise, kişi bir kızla beraber olup onu ta­nımak ve şayet onu kendine göre güzel, çekici ve mükem­mel bulursa evlenmeye karar vermek ister.)

7- Nikâh için mutlaka bir ay aranırsa, Şevval ayının tercih edilmesi. Allah Rasûlü (sa) da bu ayda Hz. Aişe ile evlenmiştir. (Müslim)


Post a Comment

İçinizde olan güzellik her zaman yazılarınıza ve dilinize aşkla dökülsün...

Daha yeni Daha eski

Öne Çıkanlar

Nefs