Kadiri Yolu








Ramazan ayı her Müslümanın bildiği gibi hayırla dolu bir aydır. Bu yabancılar için bile maruf olan bir şeydir. İyilik yapmak için arayışta olan gönül erleri; fakirlerin sofralarına dokunmak ve katkıda bulunmak için koşturan yüce gönüllüler, bayram için küçük çocukları sevindiren gözü yaşlılar, bu ay üzerimizde bulunan sıkıntılardan olduğu gibi mallarımızın üzerindeki fakir kardeşlerimizin haklarının kendilerine sunulduğu aydır.

Ramazan ayında, itaatli bir mümin vasfına sahip olmak, diğer aylarda yanlışların kapısını çalmak anlamına gelmemeli. Bizler imanı ve takvayı artırdığımız, Allah yolunda yürümek ve her türlü fısk ve fücurdan kendisini uzak tutan, isyan içinde bulunanların işlediklerinden kaçınan kimselerden olunmalıdır. Bu ay bizim iyiliği sadece fakirlerin sofrasında gıda getirmek olarak görmemeli, gönüllerinde ki açlığı dindirmek içinde onlara dokunmalıdır.

Peygamber Efendimiz (ﷺ)' in ashabına onları sevindiren bir haber verdi. Bir hadis-i şerifte, Peygamber (ﷺ) şöyle buyurdu:

" Ramazan size bereket dolu bir ay olarak geldi. Allah (CC) size oruç tutmayı farz kılmıştır. Ramazan ayında cennetin kapıları açılır, cehennemin kapıları kapatılır ve şeytanlar zincire vurulur. Ramazan ayında Allah'ın gecesi bin aydan daha hayırlıdır. Kim o gece iyilik yapmaktan alıkonulursa, kaybetmiş demektir. ” [Sahih Sünne En-Nesai]

Birçok bereketle dolu ramazanın artık son günleri. Peygamber (ﷺ)'in verdiği haber gibi hayırlar akmaya devam etmekte bayrama iman elbisesi yenilenmiş bir şekilde ulaşmak iyilik arayanlar için, son fırsatlar bu gece yaşanacak. O halde bu geceyi bu iyilik ayının son ikramı olarak değerlendirmek için gayretli olalım.

Ramazan ayının bereketinden faydalanmak için hukukuna uydunuz; oruçlu iken karı koca ve evlatlarınızla aynı sofrada vaktin girmesini beklerken aranızda sevgi ve muhabbet tesis edildi. Hanımlarınıza oruçlu iken yanaşmaktan kaçındınız. Bu ay içinde cennet kapılarının açılmasından yararlanmak için ibadet ağırlıklı bir taat ve ibadet hali kazanıp, kapanmış olan cehennem kapılarının yolundan ağır ama nefsin isteklerinin oruçla engellenmesi ile uzaklaşma yolunu tutunuz. Sizi her daim hataya günaha sürükleyen şeytanlar zincire bu ay vurulur. Ramazan ayında bin aydan daha hayırlı bir gece Allah sizlere lütfediyor.

Bu nimet çok özeldir, ve ramazan ayına mahsustur, diğer aylarda kadir gecesi yoktur. Sadece Ramazan ayına mahsus bereketler ve nimetler senenin her zaman dilimine yayılmalıdır. İyilik ve güzellik arayanlar ince ruhludurlar zaman ihmale gelmez, onlar dönüş yolunda olduklarını bilirler vakit dardır bunun için dünyaya gerektiği kadar ahiret için değer verirler.

"Ramazan ayının ilk gecesi şeytanlar ve cinler zincire vurulur. Cehennemin kapıları kapalı, tek bir cehennem kapısı bile açık değil. Ve cennetin kapıları açıldı, tek bir cennet kapısı bile kapanmadı. Ve bir çağırıcı şöyle sesleniyor: “Ey hayır (İyilik) ümit edenler, acele edin (itaate).” Ey kötülük/ahlaksızlığı ümit edenler, durun. Allah'ın Ramazan ayında her gece cehennem ateşinden kurtarılan kulları vardır.” [Tirmizi]

O zaman iyilik işlemek için Allah’ı zikretmek ve ona yönelmek için üşengeçlik yapma acele et! Haydi bu gece gözleri yaşlılardan olalım, topukları çatlayan bir peygamberin namazda huzurda duranlarından olalım, bir köşeye çekilip Allah zikri ile beraber olalım, seherleri dua ile karşılayalım. Bu altın fırsat olan kadir gecesini kaçırmayın! Bu, bol iyilik şeklinde kârla dolu bir zaman dilimi olduğunu unutmayın.

Ramazan ayında kötülükten vazgeçmeyen ulu orta parklarda milletin ortasında hayvanlar gibi çiftleşenler var mı var ne yazık ki Türkiye’ye İslam ülkesi denilmekte bu ülkenin bu hale gelmesinde muhafazakar kafalı ahmakların rolü büyüktür bunların gösterdiği hoşgörü fitnedir. Mesela teröre hoşgörü gösteriyorlar mı? Görmezden gelseler hangi eve ateş düşeceğini umursamamak olmuyor mu? Allah'ım ilk önce korkak ve pısırık olan bu Müslümanları uyandır. Katledilen kanları akıtılan çaresizce teslim olan bir milleti uyandır. Kader gayrete aşıktır.

Eğer kalbiniz geçirdiğiniz ramazanda hiç bir kıpırdama yaşamamış ise, itaatte kalmak için hiçbir hırs ve şevk sizde oluşmamışsa, yaptığınız kötülüklerden hali daha pişmanlık duymuyorsanız, Allah Teâlâ'ya tövbe etme isteği hali daha sizde yoksa o zaman ramazandan sonra nasıl bu ortamı bulacaksınız bu iyilik vaktini kaçırdığınız için üzülmeyecek misiniz? Geldi ve gidiyor kaçırılmaması gerekenleri anlamış iseniz çok üzücü bir durum "Allah'ın, Ramazan ayında her gece cehennem ateşinden kurtulan kulları vardır." Neden bunlardan birisi de biz olmayalım. Bunun için neden çaba sarf etmeyelim.

Allah Teâlâ, Ramazan ayının bu mübarek gecelerinde ve bin aydan daha hayırlı olan kadir gecesinde, cehennemden azat ettiği kullarından olmayı nasip etsin inş.

Allah Teala diyor ki:

"Her insan ölümü tadacaktır. Kıyamet günü, ecirleriniz size mutlaka ödenecektir. Ateşten uzaklaştırılıp cennete sokulan kimse artık kurtulmuştur. Dünya hayatı, zaten, sadece aldatıcı bir geçinmeden ibarettir.” (Ali İmran: 185)

İyilik arayanlar, bu ayının gelmesiyle mutlu olmuş ve son on günde mutluluğun yakınlığa kurtuluşa dönüşmesi için kadir gecesini aramalıdır. Bu geceyi ihya etmek için İmam Şafii 21. gece olması kuvvetlidir demiştir. İmam-ı Azam (R anh) 27. gecedir demiştir. Bazıları 19. gece demiş, Ebu Berde Eslemi (R.anh) Kadir Gecesi ramazan-ı Şerif'in 23. gecesidir dedi Ebu zer ve Hasan (R. anh) Kadir gecesi 25. gecedir dediler Hz. Bilal (R. anh) Peygamber Efendimizin (sav)’in bildirdiğine göre Kadir gecesi 24. gecedir İbn Abbas ve Ubey b. kâb (R. anhüma) Kadir gecesi 27. gecedir dediler her şeyin doğrusunu Allahu Teala bilir İmam Ahmet b. Hanbel (ra) Ömer'den radiyallahu anh mı eylediği rivayette ashab-ı Kiram Rasulullah (ﷺ)'in ben size Kadir gecesini aramak isteyene ramazan-ı Şerifin son 10 gününde 27. gecesine başvurmasını söylerim buyurmuştur.

Kur’an ayının mutluluk ve huzur veren ortamının saçtığı nurlar kalpleriniz aydınlatsın. Kendinizi sabırla koruyun. İyiliklere aracı olanlar, her daim onun adını söyle. Kur'an'a dönüş yapılan bu ayda kadir gecesinin hangi gün olduğunun tam olarak belli olmaması bile Allah (CC)’nun size bir rahmettir.









Post a Comment

İçinizde olan güzellik her zaman yazılarınıza ve dilinize aşkla dökülsün...

Daha yeni Daha eski

Öne Çıkanlar