Kadiri Yolu

 

Ara Bulma Ve Küslüğü kaldırmak

Bismillahirrahmanirrahim

İki kişinin arasını bulmak  ve birbirlerine karşı saldırıda bulunanları önlemek:

Yaşadığımız hayat diliminde bir çok olay karşısında bazen anlaşamayıp görüş ayrılığına düştüğümüz bazen husumete varan davranışlarla arkadaşlarımızla aramızın açılıp küskünlük yaşadığımız olur. Aslında hiç bir Müslümana din kardeşine karşı yüz asmak veya çevirmek yakışmaz onunla küskünlüğünün de üç günden fazla sürmesi caiz olmaz. Bazen taraflar inatçı olabilirler o gelsin ben niye gideyim ben haklıyım gibi.  

Hz. peygamber (ﷺ) şöyle buyurur: ”Küs tutmayınız şayet küs tutacaksınız üç günü geçmesin. İki Müslüman birbirine dargın küs ölürse cennete buluşamazlar.”  

“Ebu Eyyub el Ensari (ra) Hz. Peygamber (ﷺ)’den şöyle buyurduğunu  anlatmaktadır: ”Hiç bir Müslümana din kardeşi ile karşılaştıkları zaman biri yüzünü o tarafa bir bu tarafa çevirmek suretiyle üç günden fazla küs durmak olmaz. İkisinin hayırlısı selama ilk başlayandır.”

Mümin merhamet eden ve bağışlayandır. Dinini Kemale erdiren mümin Resulullah (ﷺ)’in sünnetinde ve Allah’ın ayetlerinde belirttiği vasıflarda mümin olunca kardeşini, eşini ve arkadaşlarını affedebilecek olgunluğu gösterir. Küskünlük de ve yanlışta inat edenin içerisine düştüğü hal çok acıdır.

Kocasına dargın (küs) olan kadının namazı,  birbirlerine kavga sonucu, kardeşine üç günden fazla küs duran kimsenin  namazının kabul olmayacağına dair Enes İbni Malik (ra)’den bir hadis rivayeti vardır. Allah Teâlâ'nın sevdiği sadakalardan biride Resulullah (ﷺ)’ın buyurduğu gibi: “Kardeşlerin arasının açıldığı zaman iki kimsenin arasını bulmak.” en güzel sadakalardandır. 

Sahabe-i kiramdan bazıları şöyle söylemektedirler bir kimse abidlerin faziletine nail olmak istiyorsa insanların arasını düzelsin Onların aralarına düşmanlık ve bu sokmasın demişlerdir.

Enes (Ra)’dan şöyle anlatılmıştır: ”Bir kimse iki kişinin arasını  bulursa, bu işi yapmak için, Sarf ettiği her kelimeye, Allah Teala bir köle Azat etme sevabı verir.”

Müminin kalbinde Allah’ın emrine tazim, yarattıkları hakkında ise şefkat olmalıdır. Dilinde Allah’ın zikri, halkını dili ile alaya alan olmamalıdır. Duygularına her zaman sahip çıkarak Allah’a yönelmeli, Müslüman kardeşlerine de yardımcı olmalıdır. Güzel huy sahibi olan bir mümin Allah’ın kazasına rıza gösterir yarattıklarına karşı iyi davranıp onlarla iyi geçinip onlara eziyet etmez.

Mümin bilir ki “Din Nasihattir” onlar kardeşlerine karşı merhametli oldukları gibi nasihatte de ölçülü davranırlar birebir olduklarında konuyu açıp topluluk halindeyken genel konuşup kardeşlerini rencide etmeyip küçük düşürmezler. Mümin kardeşinin kalbine sürur ve huzur vermenin gayretinde olur. Böyle bir yapıya sahip olan mümin insanların arasını bulmak için hayır yolu ümit eder ve bütünüyle böyle davranırlar. Müminler, mümin kardeşlerinin aralarındaki küslüğü gidermenin imanın şubelerinden bir tanesi olduğunu bilirler.

Resulullah (ﷺ) şöyle buyurduğu  anlatıldı:”Kıyamet günü Allah katında sevap itibariyle İnsanların en faziletlisi dünya hayatında iken insanlara en çok faydalı olanıdır kıyamet günü Allah’a en yakın olanlar ise insanların arasını bulanlardır.”

Arabulmak İle İlgili Birkaç Ayeti Kerime:

Onların ‘gizlice söyleşmelerinin’ çoğunda hayır yok. Ancak bir sadaka vermeyi veya iyilikte bulunmayı ya da insanların arasını düzeltmeyi emredenlerinki başka. Kim Allah’ın rızasını isteyerek böyle yaparsa, artık ona büyük bir ecir vereceğiz”. Nisa Suresi: 114. ayet

“Müminlerden iki topluluk çarpışacak olursa, aralarını bulup-düzeltin. Şayet biri diğerine tecavüzde bulunacak olursa, artık tecavüzde bulunanla, Allah’ın emrine dönünceye kadar savaşın; eğer sonunda (Allah’ın emrini kabul edip) dönerse, bu durumda adaletle aralarını bulun ve (her konuda) adil davranın. Şüphesiz Allah, adil olanları sever.” Hucurat Suresi: 9. ayet 

Müminler ancak kardeştirler. Öyleyse kardeşlerinizin arasını bulup düzeltin ve Allah’tan korkup-sakının; umulur ki esirgenirsiniz." Hucurat Suresi: 10. ayet

Post a Comment

İçinizde olan güzellik her zaman yazılarınıza ve dilinize aşkla dökülsün...

Daha yeni Daha eski

Öne Çıkanlar

Nefs