Kadiri Yolu

 

Dert Kıymetli Bir Hazinedir

Dert Kıymetli Bir Hazinedir

Allahu Teala'nın bağışladığı nimetlerden yararlanmak insanı ferahlatır. Fakat Dünya nimetlerinin çoğalması için gayreti artırmanız sarf edilen zamanla size akmaya başlayacak olan para, mal, mevki, şöhret gibi şeyler aşırı derecede insanın meşgul etmeye başlayacaktır. Gönlünü çelen bu yapı sizi Rabbinizden uzaklaştırılacaktır.

Ey hak yolcusu sen Allah Teala ile sevin, onunla neşelen, O’ndan başkasıyla olma. Çünkü o bahar mevsimi gibidir; başkaları ise Karakış. Kolunu kanadını kırar yapraklarını döker seni yakarlar.

Seni bu ülkenin yöneticisi yapsalar bununla birlikte senin malın mülkün emrinde ordular olsa, sarayın olsa, Allah’tan gafil olduktan sonra bu yöneticiliğin sana getirdiği ateştir. Seni ateş dolu bir çukura doğru sürükler. Allah’tan başka her şey senin yavaş yavaş ondan uzaklaştırır koparır ve ruhen öldürür. 

Ey hak yolcusu!

Gamın, Kederin varsa Sevin, neşelen. Çünkü gam buluşma tuzağıdır. İnsan gamlı olduğu zaman hakka sığınır, Hakkı hatırlar. Sonra bu yolda alçak gönüllü olmak, alçaklarda dolaşmak, hor görülmek manen yükselmeye sebeptir.

Aslında gam ve kader bir hazinedir. Senin hastalığın ve başına gelen belalar, sıkıntılar da birer hazinedir. Fakat bu düşünce çocuklara nasıl tesir eder. Bunun bir hakikat olduğunu nasıl anlarlar? Çocuklar hakikate akıl erdiremedikleri için oyunun adını duyunca hep birden yaban eşekleri gibi koşarlar. 

Bu tarafa (dünyada) şehvet tuzakları kurulmuştur. Kahır ve ilahi gazap gibi kan emiciler, pusuya yatmışlardır. Allah gafil kullarına dert verir ki kendisine bütün kalbiyle yönelsin. Kendine günah ızdıraplarından, belalardan kurtulmak için tevbeden bir ev yap kışın soğuklarında ortada kalmayasın orası senin barınman için bir korunak olsun. Dertten ve beladan kurtulunca da hırsını kontrol etmelisin aç köpek gibi ortalığa saldırmamalısın.  Mesneviden esintiler

Post a Comment

İçinizde olan güzellik her zaman yazılarınıza ve dilinize aşkla dökülsün...

Daha yeni Daha eski

Öne Çıkanlar

Nefs