Kadiri Yolu
İlm-i Ledün



Bismillahirrahmanirrahim

Ledün kelimesi Türkçede “ nezdinde, yanında” manasını taşıyan Arapça  “inde” kelimesi ile eş anlamlıdır 

İlm-i Ledün Nasıl Bir İlimdir:

Ledün ilmi özel bir bilgidir ve herkes tarafından bilinmez, olayların iç yüzlerine vakıf olmayı sağlar. Bu ilim insanların anlayışının üzerinde olduğu için insanlara açıklanmamıştır. Bu ilme sahip olan kişilerin başkalarına anlatmaları yasaklanmıştır. ledun ilmi gaybi İlim ve ilahi Esrarı kavramak anlamındadır eşyanın da sırlarına sahip olma bilgisidir. ledün ilmi melek ve Peygamber aracılığıyla olmaksızın doğrudan cenabı haktan öğrenilen bir ilimdir.

İlm-i Ledün Tasavvufi Bir Kavram Mıdır:

Tasavvufi gelenekte ledün ilmi önemli görülür. Hassas olan kalp zikir ve feyizle yumuşar Allah’ın zikriyle letaifler açılır ve diğer insanların algılayamadığı bir takım hakikatler insanın kalbine doğar bazen de zuhur eder. Ledün ilminin  varlığı kitap ve sünnette sabittir bunun boyutu sınırı tartışma konusudur. 

Kur’an Ve Sünnette Bunun Delili Var Mıdır: 

Kuranı Kerim’de pek çok yerde geçen bu kelime Kehf Suresinde Musa Hızır kıssasında geçmektedir:

Derken, kullarımızdan birini buldular ki ona katımızdan bir rahmet vermiş ve ona nezdimizden (ledün) bir ilim öğretmiştik.” Kehf:65 

Ayette geçen ledün ilmi gaybi İlim ve ilahi esrarı kavramak anlamındadır. Musa’ya Hakk katından peygamber olması sebebiyle verilen ilim dini hükümlerdi. ibadet muamelat ve ahlak bilgisi idi.

Hızır Aleyhisselam’a verilen bilgi ise olayların ve eşyanın sırlarını kavrama bilgisiydi. Nitekim bu olayları anlatan bir hadisi Şerif’te Hızır’ın Musa’ya Şöyle dediği rivayet olunur:

” Ya Musa ben Allah’ın bana öğretici bir ilme sahibim ki sen onu bilmezsin. Sen de Allah’ın sana öğrettiği bir ilme sahipsin ki, ben de onu bilemem.” Buhari, ilim, 44 

‘’Şayet bildiklerimi bilseydiniz; az güler, çok ağlardınız.” (Buhari, Küsuf, 2; Müslim, Salat, 112)


Post a Comment

İçinizde olan güzellik her zaman yazılarınıza ve dilinize aşkla dökülsün...

Daha yeni Daha eski

Öne Çıkanlar

Nefs