Kadiri Yolu

 

Takva Allahın Verdiği Bir Nimettir

Takva Allah'ın Verdiği Bir Nimettir


بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم

 

Takva Ne Demektir:

Takva, kalbi Allah’tan uzaklaştıran her şeyden korumak suretiyle cemali tecellilerin yansıma yeri haline getirmektir. Takva, mü’minin, Allah’ın korumasına ve güvencesine sığınarak, ahirette kendisine zarar ve elem verecek şeylerden titizlikle korunması ve günahlardan sakınarak salih amellere sarılmasıdır.

Hazret-i Ömer -radıyallâhu anh- da, bir gün Übey bin Kâ’b -radıyallâhu anh-’a takvânın ne olduğunu sorar. Übey -radıyallâhu anh- da ona:

–Sen hiç dikenli bir yolda yürüdün mü ey Ömer?” der. Hazret-i Ömer:

–Evet, yürüdüm.” karşılığını verince bu sefer:

–Peki, ne yaptın?” diye sorar.

Hazret-i Ömer:

–Elbisemi topladım ve dikenlerin bana zarar vermemesi için bütün dikkatimi sarf ettim.” cevâbını verir. Bunun üzerine Übey bin Kâ’b -radıyallâhu anh-:

–İşte takvâ budur.” der.( İbn-i Kesîr, Tefsîru’l-Kur’âni’l-Azîm, Beyrut 1988, I, 42)

Takvânın başı, küfür ve şirkten, ateşe düşmekten kaçar gibi kaçmaktır. Bunun tezahürü de farzları hakkıyla edâ etmek ve bütün günahlardan sakınmaktır.

Takva Sahiplerinin Halleri:

Takva sahipleri musibetler ve yaşananlar karşısında ibret ve öğüt olan kişidir. Allah’ın emir ve yasaklarına uyan yaşananlar karşısında Allah’ın rızasını arayan kişidir. Aklını koruyan fıska bulaşmayan kavga ile düzen bozucu olmayan kişidir.

Dini konularda ve iyilikte her zaman Allah için yardımlaşan kişidir. Adaletli olup iltimasta  bulunmayan, hakkı ve haklı olanı ayırt eden dürüstçe şahitlik yapan kişidir.

Dışını giyim kuşamla dinin ölçülerine uyduran, içini sufli arzulardan arındırıp heva ve heveslere karşı Setreden kişidir. Dinimiz doğruluk ve dost doğru olanların dini diyerek zulme yeltenmeyen kişidir. Dini için hiçbir konuda mazeret kabul etmeyen ve sunmayan kişidir.

Allah’tan tüm benlikleri ile günahlardan arınmak isteyip tövbeye sarılan kişilerdir. Emri bil maruf nehyi anil münker kınayıcıya aldırış etmeden cihad şuuru ile yılmadan çalışanlardır.

Onların en büyük silahı Zikir dua ve sabırdır. Onlar Dünyayı değil ahireti ön plana alırlar. Devamlı Allah’ın Haşyetinden çekinerek Rahman’ın rahmetine sığınanlardır. Onlar dünyadayken Allah CC. karşı zanları Sevgi üzerinedir. Onların namazları huşu içerisindedir, rızık endişesi duymayan kişilerdir.

Onlar için Kur’an, zikir hak ve batılı birbirinden ayıran mihenk taşıdır orada ne bulurlarsa onunla amel ederler. Onlar her an Allah’ın adını yükseltirler zikirde devamlıdırlar. Kainatta ne varsa Allah’a boyun eğmiş olarak görürler. onlar Allah’a tevekkül ederek yılmadan mücadele ederler. Takva Rahman’ın kuluna verdiği bir nimettir.

Takva sahipleri öfkelenmez kavmiyetçilik kışkırtıcılık toplumun huzurunu bozucu ve adaletten uzaklaştırıcı amellerden uzaktırlar. Her ne olursa olsun onlar Allah ve Resul’ünün yolunu tutarlar. Onlar seslerini yükseltmezler mütevazi ve naif kimselerdir savaş meydanında aslan olurlar şahadet şuuru ile hareket ederler.

Büyüklerine saygılı küçüklerine karşı da merhametli davranırlar. Takva sahipleri fesat, Gıybet, Nemime gibi hallerden dillerini boş konuşmalardan uzak tutarlar. Allah ve Resulune düşmanlıkta Şedit olanlara karşı müsamaha göstermezler. Müminlere karşı zulmedici olanlara karşı tek yürek olmak için mücadele verirler.

Post a Comment

İçinizde olan güzellik her zaman yazılarınıza ve dilinize aşkla dökülsün...

Daha yeni Daha eski

Öne Çıkanlar

Nefs