Kadiri Yolu

 

Çirkin Ve Temiz Olmayan Şeylerin Mescitlerde Yapılmaması

Çirkin Ve Temiz Olmayan Şeylerin Mescitlerde Yapılmaması

Mescitte terzilik etmek, ayakkabı dikmek, alış veriş etmek ve bunlara benzer şeyleri (işleri) yapmak mekruhtur, yasaktır. Mescitte yüksek ses de mekruhtur. (Buradaki mekruh, fıkıh’daki mekruh demek değildir. Yasakların (haram veya mekruh) tümüne denmektedir.) Ancak Allahu Teâlâ’yı zikretmek, anmak şeklinde olan sesler mekruh değildir. 

Mescitte tükürmek de mekruhtur. Bunun kefareti, tükürdüğünü kaldırması ve oranın temizlenmesidir. Mescitleri resimlerle, nakışlarla, güzel kokulu şeyler ile süslemek mekruhtur. gariplerin ve itikâfta olanların mescitleri ev ve durma yeri yapmaları mekruh değildir.

Zira Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) Sekif ve Beni Abdi Kays’in sefir ve adamlarını mescitte bulundurdu. Mescitte kötü, çirkin ve Müslümanların zem ve hicivden uzak olan şiir ve kasideleri okumakta beis yoktur. En iyisi mescitte şiir ve kasidelerin okunmamasıdır. Ama o şiir ve kaside Müslümanlara bir incelik verecek, ruhunu okşayacak, zikir ve ibadete teşvik edecek gayretleri arttıracak. Cenâb- Hak’tan korkutacak, kendilerini ağlatacak kabilden olursa, bu halde ondan çok okumak caiz olur. Bunda da, en iyisi ve en üstünü Kur’ân-ı kerim okumaktır. Zira mescitler ve camiler Allahü Teâlâ’yı zikretmek ve namaz kılmak için yapılmışlardır. En doğrusu Allahü Teâlâ’nın zikrinden ve namaz kılmaktan başka şeyleri cami yapmak helal değildir.

Mescidin toprağını başka yere nakletmek mekruhtur. Amma mescitte bulunan çöpleri çıkarıp atmak sünnettir ve çok kıymetlidir Sevâbı çoktur. Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem): “Çöpleri mescitten çıkarıp atmak hûr-i ayn için mehirdir.” buyurdu

Cünüb olan kimsenin mescitten geçmesinde beis yoktur. Hayızlı kadın mescide giremez. Çünkü böyle olursa mescidin temiz olmasında katiyet olmaz. Zaruret olunca cûnübün, abdest alıp, gusül abdesti alıncaya kadar mescitte eğlenmesi caiz olur. En iyisi cünüp olan kimsenin abdest ile beraber cenabetlikten temizlenmek için teyemmüm etmesidir.

Bunun gibi cünüp olan kimse mescidin kuyusundan başka bir yerde su bulamadığı zaman kuyuya gitmek için teyemmüm edip oraya varınca gusletmelidir.


Post a Comment

İçinizde olan güzellik her zaman yazılarınıza ve dilinize aşkla dökülsün...

Daha yeni Daha eski

Öne Çıkanlar

Nefs