Kadiri Yolu

İman ve İslam arasındaki fark

 İman ve İslam arasındaki fark


"İman ile İslam birdir"


İman, peygamber efendimizin Allah tarafından tebliğ buyurduğu kesin surette bilinen emirler ve nehiylerin hepsini kesinlikle doğrulamaktır.


İslam, ise peygamber efendimizin bildirdiği şeyleri açık ve gizli olarak kabul edip güzel görmekle, Cenab-ı Hakk'a itaat edip emirlerine boyun eğmektir.


Lügat manaları birbirinden farklı olmakla beraber bu iki kavram İslam ıstılahında aynı manaya gelir.


Abdulkadir Geylani bu konuda şöyle söylemiştir "İslam'a gelince bu da iman cümlesindendir her iman İslam sayılır ama her İslam iman sayılmaz." Bu görüşü şu ayeti kerimeye delil olarak getirmiştir:

"Bedeviler iman ettik demektedirler (Ey Muhammed) de ki siz iman etmediniz. Fakat İslam olduk deyin. Çünkü iman henüz kalplerinize girmedi."Hucurat 14


"Bu iki kelime tek başlarına kullanıldığında tek manayı ifade ederler ve biri diğerinin de anlamını ifade eder ikisi birlikte zikredildiğinde ise iman kalbe ait tasdiki, İslam ise azaların amellerini ifade eder. Din iman ve İslam'ın bir araya gelmesidir. En iyisini Allah bilir."


Ümmeti Muhammed'den sallallahu aleyhi ve sellem büyük günahlar işleyenler tevhid ehli olarak öldüklerinde tövbe etmeseler bile bilerek ve inanarak Allah'a kavuştuktan sonra Cennet cehennemde ebedi olarak kalmazlar. Bu kimseler onun dilemesine ve kararına bağlıdırlar. Allah azze ve celle dilerse kitabında "...Bundan şirkten başkasına günahları dilediği kimse için bağışlar." Nisa 48 Buyurduğu gibi lafsından onları mağfiret eder bağışlar dilerse onları adaletiyle cehennemde cezalandırır. Sonra onları rahmetiyle ve taat ehlinden olan şefaatçilerin şefaati ile cehennemden çıkarır cennetine gönderir. Allahu Teala kendisini tanıyanların velisi olduğu için onları iki dünyada hidayetinden sapanla dostluğuna erişemeyen inkarcılar gibi saymamıştır. Ey İslam'ın ve ehlinin velisi Allah'ım sana kavuşuncaya kadar bizi İslam üzerine sabit kıl. (İmam Tahavi)


Post a Comment

İçinizde olan güzellik her zaman yazılarınıza ve dilinize aşkla dökülsün...

Daha yeni Daha eski

Öne Çıkanlar

Nefs