Kadiri Yolu

 
Kardeşlik Hakkını ifa etmek

Kardeşlik Hakkını ifa etmek


Yolumuzda girip seyri sülük eden bir kardeşimizin, kalbini her daim uyanık tutmalı ve onu kontrol altına almalıdır. Kalbinin teftişine özen gösterme melekesini kazanan bir salik kalbinde herhangi bir kardeşine karşı karşılık buluyor ise bundan dolayı nefsini kınamalı ve bunun izalesine çalışmalıdır. 


Bir kardeşiyle arasında sorun olmuşsa, hizmet eden bir salik onun ihtiyacına cevap vermemiş ise bundan dolayı kalbinde ateşi alevlendirmeden bir özür bulmalıdır. Uhuvvetin yani kardeşliğin hakkını yerine getirmeli ve konusunda haklı da olsa kalbindeki karşılık sebebiyle kendisini hatalı bulmalıdır. 


Nitekim imamı Şafii rahmetullahi aleyh şöyle söylemiştir: “Seni ancak masum kabul ederek sevenin sevgisine güvenme, yoksa en ufak bir hatanı gördüğünde seni terk eder.”


Kardeşlerine karşı hased etmemelisin ediyorsan bu halin acınacak haldir hatanı anlamalı ve kardeşlerin için duaya sarılmalı ve tevbe etmelisin yoksa bu ateş seni yer bitirir. 


İmam Ahmet Bin Hanbel rahimehullah şöyle derdi: “Sufilerle sohbet edin çünkü onlardan görülen garip ve çirkin fiillerin mutlaka bir sebep ve mazereti vardır.” 


Anlaşılan o ki düştüğü bir günah sebebiyle kardeşini hakir gören veya ona hakir bir gözle bakan kardeşliğin hakkını ifa edememiştir. Halbuki kardeşinin sana en muhtaç olduğu vakit atının ayağının kaydığı zamandır. Senin ona bu şekilde davranman ihanettir. 


Bu yolun büyükleri icma etmişlerdir ki; kul, -asi veya Muti- bütün aleme karşı merhamet beslemekle vasıflanmadıkça sufilerin yoluna adım atamaz.


1 Yorumlar

İçinizde olan güzellik her zaman yazılarınıza ve dilinize aşkla dökülsün...

Yorum Gönder

İçinizde olan güzellik her zaman yazılarınıza ve dilinize aşkla dökülsün...

Daha yeni Daha eski

Öne Çıkanlar

Nefs