Kadiri Yolu

Virdin Önemi

Virdin Önemi

Derviş olup, nefsi emmareyi geçmek için kapıya kimsenin zorlaması ile gelmeyen kendi isteği ve arzusu ile gelen kardeşim, sana ne oldu verdiğin sözü yirmi dört saate sığdıramıyorsun. Biliyormusun neden verdiğin beyatı yerine getirmiyorsun, seni engelleyen nedir?

Seyri sülukte en önemli şeylerden biride mürşidle aranızda gerçekleşen söz ve ahd olan virddir. Senin için önemli olan bu vird her hal ve durumda engel olmadan yapılabilecek durumdadır. Ayakta, otururken ve yatarken zikrini yapabilirsin.

Senin için efdal olan zikri sana telkin eden seni nefsi emmareden nefsi levvameye geçirmek için sana kelime-i tevhidi tavsiye etmiştir. ‘Lailahe illallah’  Bu zikirle nefsinin karanlıklarını aydınlatmak için gayretli olursan seni levvameye taşır ve zikrin artık ‘Allah’ olur.

Sen başlangıç virdini almış ve sonunda mahrum kalmamak için ona sarılmıştın sakın onu ihmal etme ki, murada ermiş olanlardan olasın. Virdine yapış. Yaptıkların sırrındır kimseye bunları açma anlatacağın şeyler senin özelindir. Burada nefsinin eneliğine ödün verme, en ufak bir sadr dolgunluğu aklın ve gönlünün hataya düşmesine sebep olur. Senin ulaşamadığın bir makama ulaşana karşı hased edenlerden olma, yoksa nurun gider ulaştığın yerin bereketini göremezsin. Virdin seni bu iki azılı düşmanın vesveselerinden korur inş.

İbadetlerini hallere ulaşmak için değil, O’nun rızası için yapanlardan ol, sana lütuf edecek olan odur. Sen bunları bilen birisi olduğun halde neden bu bedbahtlık hatasına düşmektesin. Hizmet edilmek, şeref sahibi olmak için yapılan ibadet seni ancak Allah'ın gadabına götürür. 

Gaflet ehlinden olma vird için verdiğin sözü unutma ders (Vird)’ini yirmi dört saatte bir yap. Yapıyor gibi görünmek kendine yapacağın bir kötülüktür. Halkı, nefsini razı edecek olan kişiler Hakkı kendilerine uzak ederler. Kardeşine üstünlük göstermek gibi hallere girme bu hal sana bir şey kazandırmaz. 

Seni biri övüyorsa kendi haline bak, seni ziyaret edenler sevgi kelimelerini sana akdarıyorlarsa yine kendini yokla, bizim işimiz olmak değil ölmektir….


2 Yorumlar

İçinizde olan güzellik her zaman yazılarınıza ve dilinize aşkla dökülsün...

  1. MeczupBirNeyzen29 Ocak 2023 00:26

    Virdi, ezkarı biten hayvan o an ölür iken bizler zikirden bir haber yaşıyoruz. Rabbim bizleri yolundan, zikrinden, fikrinden ayırmasın. Unutmamak gerekir ki yanmadan tuğla bile olunmaz. Bir yolda olan insanlar muhakak o yolun derdiyle dertlenmişlerdir. Madem Allah'ı zikretme, Allah'ı hakkıyla anlama yoluna girildi, o zaman bilinmelidir ki
    Dert virde, Vird derde götürür.

    Ahirette hesap verme derdi insanı evrad ü ezkar yapmaya sevk eder.
    Evrad ise kişiyi dua almak için yapılması gereken hizmetlerle dertlendirir.

    Rabbim nefsimizin şerrinden, şeytanın şerrinden, şeytanlaşmış insanların şerrinden bizleri muhafaza eylesin.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

İçinizde olan güzellik her zaman yazılarınıza ve dilinize aşkla dökülsün...

Daha yeni Daha eski

Öne Çıkanlar