Kadiri Yolu

Tövbeyi Erteleme

Bismillahirrahmanirrahim 

Berzah hayatı Dünya ve ahiret arasında bir perdedir. Ölü o perdeli yerde kıyamet gününe kadar hapsedilecektir. Bu ölülerin çoğu dünya hayatında yapacaklarını, edeceklerini bitiremeden istemeden buraya gelmişlerdir.

Hep erteledikleri şeylerin pişmanlıklarını çekenler, ölüm gelmeden tövbeyi ertelemekten korkmalıdır. Allah'ın takdir ettiği ecel ya tövbe etmeden gelirse ne olur? Hüsran! Günahkar olarak ölme riskine girme öyleyse gel tövbe et. Allah (CC.) kalbinin paslanmasına, kasvette kalmasına, kötü huylu bir kalbe dönüşmesine, kalbi hastalıklarının artmasına, kalbin mühürlenmesiyle seni karşı karşıya bırakırsa ve bu şekilde tövbe etmekten ya mahrum kalırsan bu şekilde bir hale kalmaktan korkmalısın. Gaflet ve şaşkınlıkta  kalıp  sakın aldanma, uzun ömürlü olacağını düşünerek, ertelediğin tövbeye kavuşamayabilirsin.  Daha sonra ederim deme  vakit geçirmeden tövbe etmelisin.

Allah'ı sevmediği şeyleri işlerken ya ölüm bu kötü durum üzerinde iken gelirse, tövbeyi geciktirmekten dolayı bu hal üzere ölmek ne acıdır. Yapacağım, edeceğim demeye devam ediyorsun sen akıllı değilsin. Yapamazsın ve edemezsin sen tövbeyi ertele ölümün planlandığından erken gelmesi ile her şeyin yıkılır. Bu halden kurtulamaz, ertelediğin tövbe için belirlediğin zaman gelmiş olsa sen yine aynı günahı ısrarlı bir şekilde sürdürüyorsan o zaman yalancılar defterine yazılırsın. O zaman gelince tövbe edeceğim Mesela; Emekli olduğumda her şeyim değişecek tövbe edeceğim ve hayatıma yeni bir çeki düzen verip, Allah için yaşayacağım demeniz ve sonunda yine tövbe etmeden devam etmeniz sizin yalancı olduğunuzu göstermez mi?

Bazıları ise gerçekten belirlediği zaman gelince, Allah ona tövbeyi nasip eder ama o ertelediği tövbe ile geçen zaman diliminden dolayı hesaptan kurtulamaz. Akıllı hiçbir insan ölümün her an gelmesi tehlikesini göz ardı ederek günaha devam edici olmaz. Allahu Teala'nın gazabıyla karşılaşma ve azabına maruz kalma tehlikesine razı olmaz. Demek ki akıllı insan ölümün beklenmedik bir anda gelme ihtimali varken Allah (CC.)'nün öfkeleneceği bir durumda olmayı ve ortamda bulunmayı sürdürmez. 

Geri dönüşü olmayan Berzah ile başlayan bu yolculukta gözler açılınca, geri dönüşün olmayacağı bir zaman dilimine geçiş yapılmış demektir. Orada söz fayda vermeyecektir. Günahları ve hatalarının ikrarıyla tövbe fayda etmeyecektir. Firavunun sular altında kalmaya başlayıp kurtulamayacağını anlayınca secdeye kapanıp, Musa'nın rabbine iman ettim demesi gibi nasıl ki bu tövbe kabul görmedi. 

Ben hatamı anladım geri döneyim de dünyada hayırlı işler işleyeyim diyenlerden  olmanız  size bir fayda vermeyecektir.  "Onlardan birine ölüm gelince: "Rabbim! Beni geri çevir, belki, yapmadan bıraktığımı tamamlar, iyi iş işlerim" der. Hayır; bu söylediği sadece kendi lafıdır. Tekrar diriltilecekleri güne kadar arkalarında geriye dönmekten onları alıkoyan bir engel vardır."  Mü'minun / 100


Allah'ım tövbe etmeyi    her daim dilimizde bir dua eyle! Bizleri bağışla günahlarımızı mağfiret et ve bize rahmetinle muamele eyle amin...

1 Yorumlar

İçinizde olan güzellik her zaman yazılarınıza ve dilinize aşkla dökülsün...

Yorum Gönder

İçinizde olan güzellik her zaman yazılarınıza ve dilinize aşkla dökülsün...

Daha yeni Daha eski

Öne Çıkanlar