Kadiri Yolu

Genç Hayat Sermayesi Bir Gün Bitecek

Daha vakit var, şimdi ölümü düşünmenin vakti değil deriz. Ey Genç  önümüzden gelip geçen tabutların, musallada kılınan namazları bize şunu söyletiyor belki de; “Elbet bir gün biz de gideceğiz” ölüm ölüm deriz de, ey genç neden kendimizi şu fani dünyayla avuturuz. Ölüm gerçeğini görmezden gelip gafletle dünyaya dalarız.

Her yaştan insan ölümü tatmak için bir adaydır. Ölümü düşünmek erken bir olay değildir. Mezar taşlarına bir bakalım, orada nice gençler yatmakta. Orası yaşlıların yeri değil ki, yediden yetmişe herkese açık olan bir yer. Sen gençsin daha 90'ına var diyorsan, mezarlıklara bak bakalım hep ölenler yaşlı ve 90 yaşında mı. 

Bazı insanlar “Zaman nasıl geldi de geçti” derler.  Yunus Emre’nin dediği gibi; 

Geldi Geçti Ömrüm Benim 

Şol yel esip geçmiş gibi 

Hele bana şöyle gelir 

Şol göz açıp yummuş gibi 

Ey Genç! 

Unutmaman lazım ki sayılı günler çok hızlı gelip geçiyor. Yaşadığın süre içinde nice geri gelmesini istediğin anların olmuştur. Belki de bir an önce gelmesini istediğin bir zaman dilimin vardır. Artık Aylar yıllar gibi, haftalar aylar gibi, aylar günler gibi olmaya başladı. Her şey hızlıca akıp gitmekte, aslında akıp geçen bu zaman bizim nefesimizi tüketmekte, azalan nefesler görmezden geldiğimiz yere doğru bizi götürmekte.

Ey Genç! 

Bu dünyada işini bitirip de göçmüş kimse yoktur. Son nefesini vermek üzere olan İnsanlar son anda anladıkları nice gerçeklerden bazılarını açıklamak fırsatını bulsalardı, belki de bizim tüylerimizi ürpertecek ifadeler kullanırlardı ve dünyamız mahvolurdu. Ecel insanların tükenmek bilmeyen emellerinin gerçekleşmesinde bir engeldir. O beklemediğin bir anda gelir çatar. Senin bütün zevklerini, beklentilerini bir anda keser.

Ey Genç!

Gerçekçi bir anlayışla hayatı değerlendirmen gerekir. Muhakkak ki, başarılı olmak için hayatı sevmek gerekir. Ama bu sevilen hayat sınırsız arzuların ve hayallerin olduğu bir hayat değildir. Hayatın gerçeğini kabul etmiş maddeye mahkum olmayan Allah'a kulluk bilinciyle sevilen hayat ahiret ve dünya dengesinin kurulmasını sağlar. 

Bu dünyada nice insanlar gelip vakit geçirdiler. Ellerine birçok kazançlar geçti onları kollamak için bekçilik yaptılar vakit harcılar onlar yiyemedi çocukları har vurup harman ettiler. Bazıları hazinelerini gömüp bu dünyadan gittiler, o hazineler ve mallar kendilerine fayda sağlamadı. Bu dünyada nice egemen devletler hüküm sürdü. Tarih sahnesinden gelip geçtiler, geriye bakıldığında hepsi silinip gitti.

Ey Genç! 

Hayata bakışını Allah ve Resulünün sana çizdiği güzel ahlakla donatmalısın şunu unutmamak lazım insan ahirette sorguya çekilecektir. Beş şeyden sorulmadan yerinden kıpırdayamayacaktır. 1- Ömrünü nerede ve ne şekilde harcadın 2- Bilgini nerede kullandın 3- Malını nereden kazandın 4- Malını nereye harcadın 5- Vücudunu sağlığını nerede ve ne şekilde yıprattığından muhakkak sorulacaksın  (Tirmizi, Kıyamet, C:4, Hadis no: 2532)

Post a Comment

İçinizde olan güzellik her zaman yazılarınıza ve dilinize aşkla dökülsün...

Daha yeni Daha eski

Öne Çıkanlar