Kadiri Yolu

Güzel Ahlakın Geliştiği Ay Ramazan

Güzel Ahlakın Geliştiği Ay Ramazan 



Şüphesiz ki, insan güzel ahlakın mülk aleminde taşıyıcısı ve uygulayıcı olmalıdır. Allah Resulü (ﷺ) şöyle buyurmuştur: "Şüphesiz ben ancak güzel ahlakı mükemmelleştirmek için gönderildim . " (İmam Ahmad b. Hanbel no. 8952 ve Al-Buhari, Adabul Mufrad no. 273. )

Peygamber (ﷺ)’in gönderiliş amacı, sadece ahlâkı geliştirmekti. İnsanlar arasında hukukun güzel bir hayat için birde bütün öğretim sisteminin güzel ahlaka bağlanması her şeyi daha farklı yapmaktadır.

Ramazan ayı aşkla muhabbet duyularak Allah’a yönelişlerle olduğunda ahlakımızın güzelleşmesi için vesile olur, çünkü imanın güzel olması ahlaktandır. Peygamber Efendimiz(ﷺ): "İmanı en mükemmel olan mü'min, ahlakı en güzel olandır. " (Tirmizi no. 1162. )

Kamil bir sıfata sahip iyi müminler karakter olarak, huy olarak ta iyidir. İman, ilim, ibadet şevki ahlaklı olmakla artar bu şevk daima kişiyi diri tutar. Ramazan ayının artık sonları yaşanmakta cehennemden azad edilme yapılan iyiliklerin, ibadetleri ve zikir ve dua ile yönelişlerin karşılıklarının hasat alır gibi alınacağı bir ayın sonu gelmekte, bir sene boyunca tuttuğumuz oruçlar ve taat ve ibadetler bizi takva üzere tutarsa ramazanı hakkı ile tutulmuş olur.
Ramazan ayında güzelleşen ahlak

Ramazan ayında, pek çok özel ibadet sizin imanınıza ve ahlakınıza katkı sağlayacak sizi daha güzel bir yapıya getirecek sırlar barındırır.
Öncelikle bu son günleri yaşadığımız ramazanın başından sonuna kadar sabırlı olmalısınız.

Ramazan ayına ait farz olan oruç ibadeti diğer zamanlarda nafiledir. Oruç kişinin sabrını geliştirir. Ramazanı oruçlu geçiren ramazandan sonrada sabırlı olmayı öğrenir.

Peygamber (sav) şöyle buyurmuştur: Oruç sabır ayıdır "Sabır ayı orucunu tutmak." (Ahmed no. 7567, 8965 ve Müslim no. 1162)

Ramazan ayında oruç, teravih, zekat, itikâf ve diğerleri ibadetlerinizde sabırlı olmalı. İsyan edenlere karşı da sabırlı olmalı, hatalı davranışlarda bulunmaktan uzak kalmaya sabırla durmalı. Oruçluyken helal şeylerde bile (yemek, içmek, evlilik ilişkileri gibi) sakınmak suretiyle sabırlı davranılmalı. Oruçluyken sabır, size gelebilecek eleştiri ve hakaretlere karşıda sizi tutmalı.

Peygamber (ﷺ) şöyle buyurmuştur: Sizden birinizin oruç tutması gereken bir gün varsa, müstehcen konuşmasın ve gürültü yapmasın, kim ona hakaret ederse veya onunla kavga ederse, "Ben oruçluyum" desin." (Buhari ve Muslim)
İkincisi dürüst ol

Bu ay insan kendine ve çevresine karşı dürüst olmalıdır. Kişi dürüst davranış ve yalan konuşmamalıdır. Kimse kişinin oruçlu olduğu veya olmadığını bilemez. Bu ibadet kişinin kendiyle rabbi arasında olan bir durumdur. İnsanın dürüst olması zor mu? Yalanı bir ihtiyaç olarak görmesi neden gerekir? İnsan fitneye neden ihtiyaç duyar? Cinsel içerikli konuşmaları insan tatminsiz olmasından mı yapar? İnsan neden kendisini büyük görüp kibri kapılır ki, bir başkasının halini neden bir konuşarak gıybetini yapar?, iftirayı atmak hususunda bu kin neden insanı kaplar? neden hemen kavga yolu tercih edilir? vb. şeyleri düşünüp olumsuz davranışlarda bulunmayı terk etmeyi gerektirir.

Peygamber (ﷺ) şöyle buyurmuştur: “Kim yalan söz ve yalanla amel etmekten vazgeçmezse, Allah'ın onun yemesini, içmesini bırakmasına ihtiyacı yoktur.” (Buhari no. 1903, Ebu Davud no. 2362 ve Ahmed no. 10562 )

"Oruç sadece yeme ve içmeden kaçınmak değildir. Ancak oruç, faydasız ve kirli sözlerden kaçınmaktır." (İbnu Hibban no. 3479 ve Hakim no. 1570.)
Üçüncüsü cömert olun

Peygamber Efendimiz (ﷺ)'in Ramazan dışında da cömert bir insandı. Ancak Ramazan ayı gelince daha da cömertleşirdi.

İbni Abbas (R. anh) şöyle dedi: “Resûlullah (ﷺ) insanların en cömerti idi ve Cebrail'in onunla karşılaştığı Ramazan ayında en cömert olanı idi ve her Ramazan gecesi onunla buluşur ve onunla Kur'an okurdu. Allah Resulü (ﷺ) iyilik konusunda esen rüzgardan daha cömertti.” (Buhari)

Ramazan ayında Kur'an okumak kişinin ahlakının artmasında olumlu etkileri açıktır. İnsan Kur'an'ı ne kadar sık okursa, insanlara karşı davranışı o denli iyi ve cömert olmasına vesile olur. Peygamber (ﷺ)'in cömertliği ayırt etmeksizin her yöne dönüktü. Hatta, Peygamber (ﷺ)'in cömertliğini kâfirler bile hissetmişlerdir.

Bir gün, bir adam, Rasûl-i Ekrem (ﷺ) merada otlayan keçilerini sayarken gelmiş ve bir kaç keçi istemişti. Rasûl-i Ekrem de ona bütün sürüyü vermişti. Adam sürüyü kabilesine götürdüğünde: “Hepiniz Müslüman olunuz, Muhammed (ﷺ) o kadar cömert ki, fakirlikten hiç korkmuyor” demişti.

Dördüncüsü, disiplin

İslam'da ibadetlerin belirlenen vakitleri vardır. Namaz, zekat, hac, kurban vb. gibi. Ramazan ayı bizim şeriat ölçüleri içinde eğitilmemiz ve ahlaken bir başka kardeşimizin halini anlama hissetme yaşama açısından bize bir katkı sağlamaktadır. Ramazanın her akışı bizim için eğitim sürecidir. Gecesi, sahuru, imsak vakti, gündüzü, ramazanın son on gecesi, teravih namazları, itikafla geçmekte olan günleri, kadir gecesini armaya ve o geceyi değerlendirme arzusu bizim için bir eğitim içeriyor. Orucun sevabını azaltacak amellerden kaçınmak, hatta iptal etmemek için, söz ve eylemlerde ahlaksızlık yapmamak suretiyle, oruç tutarken kendimizi idare etme konusunda disiplinli olmak üzere de eğitiliriz.

Ramazan ayını eğitim ve ahlâkı güzelleştirmeye çevirmek için gayretli olup, mümin salih bir kul olmalıdır. Bu güzellik olan ahlâka, ulaşmayı Allah Teâlâ hepimize nasip eylesin inş. Hata kusurlarımızı bağışlasın, nefsimizin bizi attığı ateşlerden bizleri kendimize bırakmadan kurtarsın. Bize hem dünyada hemde ahirette iyilik versin ve bizi annemizi babamızı cehennemin azabından ve ateşinden muhafaza eylesin…

Arif Muhammed N.’in yazısı kaynak olarak yabancı bir siteden çeviri yapılarak alınmıştır. Üzerinde değişiklikler ve düzenlemekler yapılarak hazırlanmıştır.

Post a Comment

İçinizde olan güzellik her zaman yazılarınıza ve dilinize aşkla dökülsün...

Daha yeni Daha eski

Öne Çıkanlar