Kadiri Yolu

 Kürecik ve İsrail Veri Paylaşımı



Kürecik Üssü, Malatya’nın Akçadağ ilçesine bağlı Kürecik bucağı civarında  2012 yılında kuruldu. Radar sisteminin kurulumu ABD askeri personeli tarafından gerçekleştirildi. Radar üssünün kurulması Şubat 2012'de tamamlandı. Radar istasyonu daha sonra NATO Komutanlığına devredildi.    Kürecik üssü de İncirlik üssü gibi   ABD'nin   Orta Doğu operasyonlarında kilit rol oynuyor .    Tartışmalardan eksik kalmayan, önünde protestolar yapılan Kürecik üssü ne amaçla açıldı ve kullanılmakta ...

İNCİRLİK ÜSSÜ

İncirlik Üssü’nün inşasına, Türkiye'nin NATO üyeliğinden bir yıl önce, 1951 yılında başlandı. Bu üs, 1954'te açıldı.  İncirlik Üssü, ABD Hava Kuvvetleri'nin olağanüstü durumlarda konuşlanma ve orta ile yüksek yoğunluktaki bombardımanlarda yer alan savaş uçaklarının bakımının yapılması öne sürülerek açıldı.

Her ne kadar NATO savunma planları kapsamında kullanılması öngörülse de, bu hava üssü bugüne kadar ağırlıklı olarak ABD'nin askeri operasyonlarında önemli rol üstlendi.   ABD, 1974'te Türkiye'ye silah ambargosu uygulayınca, Ankara da 1975’te buna İncirlik ve Türkiye, sınırları içinde ABD'nin kullanımındaki üsleri kapattı ve buraların kontrolünü Türk Silahlı Kuvvetlerine devretti.

 ABD Kongresi Eylül 1978'te Türkiye'ye uyguladığı ambargoyu kaldırdı ve askeri yardımları yeniden tahsis etti. Ancak üssün açılması ancak 12 Eylül 1980 darbesinden sonra darbeci "bizim çocuklar"ler tarafından gerçekleştirildi. 

ABD askeri kaynaklarına göre, İncirlik Üssü’nde 3 bin civarında ABD askerinin bulunuyor bu duruma göre değişiklik gösterebilir.  İncirlik üssünde, askerlerin aileleri de kaldığı için orada bir Amerika eyaleti olacak bir nüfus barınmaktadır.   Üssün içinde pist, eğitim alanı ve komuta merkezi gibi askeri alanların yanı sıra burada görev yapan subayların konutları da yer alıyor.

Ayrıca tesisin içinde ABD'li zincir restoranlar, Amerikan mallarının satıldığı büyük süpermarketler, basketbol ve beyzbol sahaları gibi tesisler de var.  Üste bir Türk birliği de yer almakta, sivillerin yaptığı bazı işler için Türkiye vatandaşları da istihdam ediliyor.   Buradan düzenlenen askeri operasyonların içeriğine göre NATO kapsamında olduğu durumlarda,  başka ülke askerleri de konuşlanmaktadır.

KÜRECİK ÜSSÜ

Kürecik Üssü, Malatya’nın Akçadağ ilçesine bağlı Kürecik bucağı civarında  2012 yılında kuruldu. Radar sisteminin kurulumu ABD askeri personeli tarafından gerçekleştirildi. Radar üssünün kurulması Şubat 2012'de tamamlandı. Radar istasyonu daha sonra NATO Komutanlığına devredildi.

NATO tarafından balistik füze saldırılarına karşı erken uyarı radarı olarak kullanılmak gerekçesiyle açıldı. Acı bir gerçek ki buna rağmen Türkiye'ye önleyici  bataryaların satılmasına yine Amerika engel olmuştur. Bu bölgede çokça protestolar gerçekleşmiş olmasına rağmen sonuçsuz kalmıştır.    Eylül 2011'de İran, Türkiye'yi eleştirmiş ve olası bir savaş durumunda İsrail'i, İran füze saldırılarından korumaya hizmet edeceği endişesini dile getirmişti.

Kürecik Üssü, kurulmasının ardından ziyaret taleplerine her daim kapatıldı. Üsteki görevli sayısı gibi bilgiler hakkında net bir bilgi yok.   Üste Türk askerleri de bulunuyor ancak sayıları hakkında net bir bilgi yok.

Kürecik Üssünden İsrail terör  rejimine bilgi aktarımı yapıldı iddiaları   ne kadar doğrudur? Bu soru gündemde İran'ın  resmi olarak yaptığı açıklama  Kürecik üssünden alınan verilerle İsrail'e yapılan füzem ve dron saldırısı engellendi yönünde , MSB bakanlığı bu konuda açıklama yaparak  direk olarak İsrail rejimine veri akışı yapılmadığı yönünde. 

Bu üssün verilerinden kimler yararlanmaktadır bir bakalım   ABD, Birleşik Krallık, Fransa, Belçika, İtalya, Almanya, Hollanda ve Yunanistan  vb.   TSK da diğer NATO üyesi ülkelerin orduları gibi   Kürecik’ten doğrudan bilgi alamıyor. Türkiye, Kürecik’in bilgilerini NATO hatları üzerinden elde ediyor.   😃

İsrail terör rejiminin yanında  olduğunu açıklayan hangi devletler  birde ona bakalım :

Bu Kürecik Üssü Türkiye , Rusya , İran  ve İslam coğrafyasında veri toplamaya ve İsrail'in müttefiklerine veri sunmaya devam etmektedir.   Dolaylı yollardan Amerika hamisi olduğu İsrail'in güvenliği için Ortadoğu'da  her türlü tedbiri alarak kendisi gibi terör rejimini korumaya uşakları ve argümanları ile devam edecektir . İran'ın attığı füze ve  Dronlara yapılan müdahalede olduğu gibi. İsrail Akdeniz  kıyısı olması itibarıyla  "Nato Akdeniz Diyaloğu Üyesi"dir.  Nato ile anlaşması bulunmaktadır. 

Kürecik ve İncirlik Masum değildir. Türkiye  ve İslam ülkeleri dışında  bloklar için kullanılan bu kirli istihbarat veri toplama eli kırılmalıdır veya kontrol altına alınarak Türk silahlı kuvvetlerinin tamamen kontrolü altında tutulmalıdır. 

Post a Comment

İçinizde olan güzellik her zaman yazılarınıza ve dilinize aşkla dökülsün...

Daha yeni Daha eski

Öne Çıkanlar