Kadiri Yolu
Sekiz Peygamberin Muhammed SAV le Benzerlikleri




Sekiz Peygamberin Muhammed(SAV)'le Benzerlikleri

Sekiz peygamberin hayatıyla Muhammed'in başından geçenler arasında benzerlikler vardır.

1-Adem (as) Allah'a yakın ve O'nun himayesinde olmasına rağmen Şeytan onu Cennet'ten çıkardı; Muhammed (as)de Beytullah'a yani Kâbe'ye komşu iken, şeytan ruhlu hemşehrileri kendisini oradan çıkardılar.

2-3- Yahya ve Isa (as), kendilerini öldürmeye kalkışan Yahudilerin zulümlerine maruz kaldılar; Muhammed (as) de Medine ve Hayber'de aynı deneyimleri yaşadı.

4- Yusuf (as) kardeşlerinin eziyet ve zulmüne uğradı, ama  Mısır'da yetkili bir konuma gelince onları bağışladı; Muhammed (as) de, doğduğu şehri fethettiğinde Mekkelilere aynı muameleyi yaptı.

5- İdris (as), kalemi ilk kullanan kimse idi; Muhammed (as) de dünyadaki çeşitli hükümdarlara hitaben dine davet mektupları yazdı.

6- Harun (as), halkının gözdesi olmuştu; Araplar da, başlangıçta kendisinden hiç hoşlanmazken, sonunda Muhammed (as)'i bağırlarına bastılar.

7- Allah, Musa (as)'ya putperestlerle savaşmasını emretmişti; Muhammed (as) de, Tebuk'de, Dumetu'l-Cendel'de ve Mekke'de aynı şeyi yapmıştır.

8- İbrahim (as) ise, meleklerin mescidi olan ve Kabe'nin tam izdüşümü üzerindeki Beytu'l-Ma'mur yakınlarında bulunuyordu. Ayrıca İbrahim, Tufan'dan sonra Kâbe'yi yeniden bina edip restore etmişti.

1- Adem (as) fedakârlığı temsil eder ve Rabbinin yapmış olduğu tüm işlerden kendisini sorumlu tutar: Allah insanın fiillerini tayin edip yaratır, insan da, tüm bunları bizzat kendi işlemiş gibi, sorumluluğunu üstlenir. Ayrıca, işlenmemesi gereken günahlarından dolayı da en içten tevbelerini arz eder.

2-3 Yahya ve İsa (as), tatlılık ve yumuşaklığın timsali olmuşlardır ve düşmanları bile sevmeyi, başkasından gelebilecek kötülüklere karşı koymamayı, "Size biri bir tokat atarsa öteki yanağınızı da çevirmenizi" öğütlerler.

4- Yusuf (as) en baştan çıkarıcı teklif ve girişimlere direnip, iffet ve namusunu korur.

5- İdris (as), kalem ve yazıyı icat etmek suretiyle, bilimin ve kültürün gelişmesine kapı açar.

6- Harun (as), milletinin ruhî ve manevî yaşantısına yön vermekle görevlendirilmiştir.

7- Musa (as), elindeki tüm imkanlarla şirk ve putperestlikle mücadele eder ve Tek Allah düşüncesi uğruna savaşır.

8- İbrahim (as), her şeyden çok Allah'ı sever, O'nun en zor ve güç buyruklarını bile itirazsız (biricik oğlunun kurban edilmesi gibi) yerine getirir; Tek Allah inancına karşı gelmektense, ateşe atılmayı kabul eder.

Tüm bunlar yalnızca en soylu bir insanın üstesinden gelebileceği, meleklerin bile kapasitelerini aşan niteliklerdir. Sonuç olarak, bu sekiz peygamberden her biri   bu niteliklerden yalnızca birine sahipken, Muhammed (as)'in bunların hepsine birden sahip olduğunu söyleyebiliriz.

Post a Comment

İçinizde olan güzellik her zaman yazılarınıza ve dilinize aşkla dökülsün...

Daha yeni Daha eski

Öne Çıkanlar

Nefs