Kadiri Yolu
Az Uyku Uyumak

Az Uyku Uyumak 

Bismillahirrahmanirrahim

Az uyku ve gece ibadeti ayrılmaz bir yapıdır. Gece ayakta kalmak aşığın aşkının ispatıdır.

 

Sadık müritler boş konuşmamak ve bir musibete maruz kaldığında ortalığı yaygaraya vermezler. Derdi ne olursa olsun sabreder, elinden geldiğince sukut edip Allah’a yönelir ve ondan sorununun çözülmesini dua ile ister. Gücü yetmeyip çözüm bulamaz ise sonunda salih bir zattan Allah için yardım ister.  Cesedi ile yeri, gönlü ile göğü imar eder. 

İşte böyle bir mürid geceleri de uykuya yenik düşmeden mücadele eder.  Bedeninin sağlıklı olması içinde seher vaktini kaçırmamak için yatması gerekirse elinde elinde tesbih dilinde zikirle uyumalı tedbirlerini almalıdır. Çokça uyku uyumak birçok şeyin ortaya döküldüğü zamanda dağıtılanlardan istifade edememektir. Bu da hüsrandır.

Seher vaktinde sadık olanlar ayaktadır.

Onların davası yalan üzerine kurulmaz. Gayretleri sadıklardan olabilmektir. Böyle bir mürid bu muhabbetle çalıştığı müddetçe kalbinde Allah’ın izniyle hikmet yer bulur. Gerektiğinde eliyle, diliyle, yaptığı amellerle bütün insanlara faydalı ve yararlı olur. Ölü gönülleri diriltir, görmeyenleri gördürür ve hasta olanları Allah’ın izniyle iyileştir.

Sadık olanlar bilmeden münakaşa edenlerden uzaklaşırlar. Böyle kişileri arkadaş edinmezler. Yoksa bunlar seni ilmi ile amil olanların yolunda alıkoyarlar. Onların arkadaş edinmesi gerekenler ilmiyle amil olanlar ve kendini alimlerden saymayanlardır. Bunlarla arkadaşlık yapmak güzeldir. Çünkü böyleleri Hikmet’e ulaşır.

Mürid gece ve gündüz ibadetlerine, zikir ve derslerine geri kalmadan ve hiç geri dönmeden, Allah’ın sevgisinde sükunete eriyinceye dek gayretli ve devamlı olmalıdır. Onun muhabbetinde sakin olan mürid artık ne dünya ne de ahirete iltifat eder. Tabi onun izni  olan şeyler hariç.

Tarikata Aliye yolundayken ben şunu şöyle tattım ben böyle bir şey yaşadım. Eğer bunu böyle yaparsan şöyle şeyler ile karşılaşırsın gibi kendi yaşadığını ifade eder tarzda sadık mürid konuşmaz. Böyle bir iddiada bulunmaz. Velev ki söylediklerini yaşamış olsa dahi bunları sır gibi saklar.  Bu gibi konularda nefsini isyankar ve Müflis görür. Çünkü nice mürid nefsine aldanıp telef olmuştur.

Şeyh Şibli (Rah) “ Bir aşığın bin yıl ömrü olsa, o bin yıl içinde bir gece sabaha kadar uyusa, o talibe Hak Teâlâ katında bundan büyük rüsvaylık yoktur.” (Nüzekkin nüfus, sayfa. 335 Eşrefoğlu Rumi)

وَالَّذٖينَيَبٖيتُونَلِرَبِّهِمْسُجَّدًاوَقِيَامًا

25.64 – Onlar, Rablerine secde ederek ve kıyamda durarak geceleyenlerdir.

يَااَيُّهَاالْمُزَّمِّلُ * قُمِالَّيْلَاِلَّاقَلٖيلًا * نِصْفَهُاَوِانْقُصْمِنْهُقَلٖيلًا * اَوْزِدْعَلَيْهِوَرَتِّلِالْقُرْاٰنَتَرْتٖيلًا

73.1 -4 Ey örtünüp bürünen (Peygamber)!. Kalk, birazı hariç olmak üzere geceyi; yarısını ibadetle geçir. Yahut bundan biraz eksilt. Yahut buna biraz ekle. Kur’an’ı ağır ağır, tane tane oku.

وَمِنَالَّيْلِفَاسْجُدْلَهُوَسَبِّحْهُلَيْلًاطَوٖيلًا

76.26 – Gecenin bir kısmında O’na secde et; geceleyin de O’nu uzun uzadıya tespih et.

Az Uykunun Seherde Aşka Yenik düşmesi  Şevkin Olduğunu Aşkında Yol Aldığını Gösteren bir haldir

Az uyuyup geceyi Allah’ı anmakta geçinmek, itaatkâr onların ibadeti ve gönlü yanıkların adetlerindendir. Allah’ı zikirle yaşanan seherler âşıkların devleti, hasret ateşi ile yananların saadet kaynağıdır. Velilerin gönül erlerinin az uyuyarak zikrullahla yaşadıkları seherler aşk ve şevkin doruğa çıktığı yüksek saadet saatleridir.

Az uyumak ve geceyi ibadetle geçirmekle birlikte değerlendirilmelidir. Sadece geceleri sabahlara kadar oturmak ve uykusuz kalmak yeterli değildir. Az uyku ile huzurda olmak geceleri uykusuz geçirmek, güzel söz ve ve zikirle yaratanı zikretmek, onun huzurunda olduğunu hissetmek bile bir aşktır. Sadık Mürid gecenin gelmesini iple çeker. 

Az uyku nefsiyle savaşa girmeyen kişinin başarmasının ve devamlılık göstermesinin zor olduğunu bir durumdur. İlahi sırları müşahede etmek için az uyku, az yemek gerekli irfan yolunda tutkunluk uykunun ve rahatın bitmesi gecenin karanlığında ağlayan inleyen, tevbe ile Rabbinin ipine sarılan onun zikri ile ruhun hayat bulmasını sağlayıp müşahede iklimi seyretmesi bir tutkunluktur. Ulvi alemden bu süfli aleme gelen garip, hayvani nefsin istekleriyle boğuşup peşinde koşma. Sıkışıp kaldığın cismani yapıda mücadeleni tekrar ulvi âleme dönüş için toparla.

Gece uykusuz geçiren Allah dostu ve Hz. Peygamberin sav halifesi Hz. Ebubekir (ra) her gece yatsı namazını kılıp ailesinin yanı varır nasihat ve sohbet eder herkesin ihtiyacını görür. Herkes yatıp uyuyunca seccadesine geçer. İki rekât namaz kılar. Oturur murakabe ve zikre başlar belli bir vakit sonra teheccüd kılar. Sabah vakti herkesi uyandırır kendi sünneti kılar ve mescide çıkardı.

Az uyku ve gece ibadeti ayrılmaz bir yapıdır. Gece ayakta olmak aşkın ispatıdır.

Post a Comment

İçinizde olan güzellik her zaman yazılarınıza ve dilinize aşkla dökülsün...

Daha yeni Daha eski

Öne Çıkanlar