Kadiri Yolu




Tarikat: Yol, manevi yol, usul, tarz, hal-ü şan manalarına gelir. Metotları farklı olsa da tüm yollar bir tarikatta birleşir. O Tarik (yol) Tarikatı Muhammedî’yedir(sav.) Farklılık sadece şeyhlerin mizacından kaynaklanmaktadır.

Onun için hiçbir tarikat diğerini küçük görmez. Yollar haktır “Hak yalnız benim yolumdur!” diyerek hakkı kendisine ipoteklemez.

Mevlana, büyüklerin her ne kadar usulleri farklı olsa da hepsinin bir olduğuna dikkat çeker ve “ Hak bir, yol bir olunca söz nasıl iki olur?” der ona göre suret çeşitli olsa da mana birdir. (Fih-i Mafih 44-45 Mevlana)

Atiye-i Suphaniye’yi tercüme eden ve şerh eden Cebbarzade Mehmet Arif İbn-i Şakir de şöyle der: "Salik için nefsi mutmainneye varınca bütün tarikatların birleşeceği aslına vakıf olmaktan başka yapacak bir şey olmadığını bilmek gerekir. Bunun gibi, hangi tarikten olursa olsun mükemmel bir mürşidi bulunanlar marifet-i Hakk ve zatın tecellisine, zevkine erer oldular. Bu sırra eremeyenler ise mensup oldukları tarikatı diğerlerinden üstün görmek gafletine düşerek hataların en büyüğünü işlediler. (Atiyye-i Süphaniye)

Gaye Allaha ulaşmaktır. Yol tarikatı Muhammedîye yoludur.

Post a Comment

İçinizde olan güzellik her zaman yazılarınıza ve dilinize aşkla dökülsün...

Daha yeni Daha eski

Öne Çıkanlar