Kadiri Yolu
Resulullahın Zeyneb Binti Cahş İle Evlenmesi


Resulullah'ın Zeyneb Binti Cahş İle Evlenmesi 

Zeyneb binti Cahş, Resül Ekrem’in (sav) halası Emime’nin kızıdır. Asıl adı Berre’dir. Peygamberle evlenince Zeyneb adını almıştır. 

Bir gün Hz. Zeyneb’in kız kardeşi Hamne, Peygamber (sav) Efendimize gelerek “Ya Resulullah, hemşirem hem güzel yüzlü ve hem de hünerlidir. Ayrıca, zeki ve alicenap bir kızdır. Bunun hakkında ne düşünürsünüz?” dedi. Peygamberimiz de onu, evlatlığı Zeyd bin Harise ile evlendireceğini bildirdi. Hamne: “Böyle şerefli ve kibar bir kızı bir azatlı köleye nasıl layık görüyorsunuz?” diye itiraz etti. Ve gidip yapılan muameleyi Zeyneb’e (ra) anlattı. O da buna hem üzüldü, hem de kızdı. 

Hemen Resûlullah’a giderek: “Ya Resûlüllah, halanızın kızını kölenize mi layık görüyorsunuz?” dedi. Bunun üzerine Azhab Süresi’nin 36. ayet-i kerimesi olan “Allah ile Resûlü bir iş hakkında karar verdiği zaman, hiçbir mü’min ve mü’mine için, kendi işlerinde istediklerini yapmalarına müsaade yoktur. Allah ve Resulüne karşı gelen açık bir dalalete sapmış olur” ayet-i kerimesi nazil oldu. Bu ayetin nüzulünden sonra Zeyneb bin Cahş, Peygambere gelip af dileyerek işini Hz. Muhammed’e (sav) bıraktı.

Hz. Muhammed (sav), Zeyneb binti Cahş(ra)’ı Zeyd bin Harise (ra) ile evlendirdi.

Bu evlilik bir yıldan fazla sürdü. Bu müddet içinde Zeyneb binti Cahş, güzelliği ve soyu sopu ile gururlanır; bir azatlığa vardığından dolayı üzüntüsünü daima belli ederdi. Bu üzüntülerini açığa vurması ailede beklenen huzur ve alakayı karşılıklı sevgi ve saygıyı ortadan kaldırdı. Bunun üzerine Zeyd bin Harise, birkaç defa Resulullah’a gelerek durumu anlatıp şikâyette bulundu. Ancak, hicri dördüncü yılda, Resûlüllah’ın müsaadesi ile Zeyneb binti Cahş’ı boşadı. 

Zeyneb binti Cahş, bu boşanmadan sonra geçen iki üç ay içinde kendine, azatlıya vermeyi kendine yaraştıramaz iken şimdi onun tarafından zevceliğe layık görülmemiş bir duruma düşmesini düşünüp duruyordu. 

Peygamber (sav) Efendimiz de bu hale üzülmüştü.

Hala kızının şerefini iade etmek ve evvelce onun arzu ettiğini yerine getirmek ve aynı zamanda cahiliye adeti olan, evlatlıkların zevceleriyle evlenme yasağını ortadan kaldırmak istiyordu. Bütün bunlar hakkında: “Allah’ın nimet verdiği ve senin de nimetlendirdiğin kimseye: “Eşini bırakma, Allah’tan sakın” diyor, Allah’ın açığa vuracağı şeyi içinde saklıyordun. İnsanlardan çekiniyordun; oysa Allah’tan çekinmen daha uygundu. Sonunda Zeyd eşiyle ilgisini kestiğinde onu seninle evlendirdik, ki evlatlıkları eşleriyle ilgilerini kestiklerinde onlarla evlenmek konusunda müminlere bir sorumluluk olmadığı bilinsin. Allah’ın buyruğu yerine gelecektir.” Azhab / 37 ayeti kerimesi nazil olunca, Zeyneb binti Cahş ile evlenmek kolaylaştı. Ve neticede onunla evlendi. Bu evlenme, Beni Mustalik gazvesinden önce oldu. 

 

Post a Comment

İçinizde olan güzellik her zaman yazılarınıza ve dilinize aşkla dökülsün...

Daha yeni Daha eski

Öne Çıkanlar

Nefs