Kadiri Yolu

Süfyan B. Haris B. Abdulmuttalib Ra.



Süfyan B. Haris B. Abdulmuttalib Ra.


Bismillahirrahmanirrahim

Vefatından Üç Gün Önce Kendi Kabrinin Kazan Sahabe


Meşhur sahabelerden Süfyan b. Haris b. Abdulmuttalib (r.a.)’ın kimdir ? Ebu Süfyan’ın Mekke’de doğduğu bilinmekle birlikte, tarihi kesin olarak belli değildir. Ancak Peygamber Efendimiz (sav) ile süt-kardeş olması ve Halime tarafından emzirilmiş olmasından ötürü, 570’li yıllarda doğmuş olma ihtimali yüksektir. Kaynaklarda Peygamber Efendimiz ile yaşıt olduğunun geçiyor.

İslamın ilk yıllarında Müslümanlara karşı şiddetle düşmanlık etmiştir. Hatta iki dünya bir araya gelse Muhammed’e iman etmem diyordu. Efendimiz (ﷺ) adına ağır hicivler yapar hakaretler ederdi.

Efendimiz (ﷺ)O’nun için ölüm fermanı dahi çıkarmıştı. Fetihten hemen önce, Hz. Ebubekir, Hz. Osman ve Hz. Abbas’a ‘’Peygamber ile aramızı yapın" dediyse de onlar çekinip yanaşmadılar. Hz. Ömer’e baş vurduğunda Hz. Ömer sert davranıp, ’’Dua et Abbas sana eman vermiş yoksa boynunu vururdum’’ diyerek kovmuştu.

Daha sonra üzgün ve mahcup bir şekilde Hz. Ali (r.a.)’ın yanına vardı. Mekke’nin fethi öncesi amcası oğlu Hz. Ali (r.a.)’ın kendisine bir yol göstermesi ile, gizlice Efendimiz (ﷺ)’ın çadırının arka kısmına geldi.

Efendimiz (ﷺ)    abdest almak için çadırından çıkınca ‘’ Allah’a yemin ederiz ki, Allahu Teâlâ, seni, gerçekten bizden üstün kılmıştır! Biz, doğrusu, sana karşı yaptıklarımızda suçlu idik…’’ Yusuf süresi 91.ayeti okuyunca;

Rahmet peygamberi de ‘’Size, bugün hiçbir başa kakma ve ayıplama yoktur! Allahü Teâlâ, sizi bağışlasın. O, merhametlilerin en merhametlisidir’’ Yusuf süresi 92. ayeti okuyarak O’nu affetti.

Daha sonra iyi bir Müslüman olup, dinini güzelce yaşadı. Hatta Huneyn savaşında sebat edenlerden olup kahramanca savaştı.

Efendimiz (ﷺ) O’nun için "Yeryüzünde yürüyen bir cennetlik görmek isteyen amcamoğlu Süfyan b. Haris’e baksın’’ buyurarak Onu yüceltir.

İslam'a yıllarca hizmet eden Hz. Süfyan , M. 644 yılında, vefatına üç gün kala Baki kabristanında, Akil’in evinin yanına, kendi mezarını kazıp, üç gün sonra da vefat etti. Cenaze namazını Halife Hz. Ömer (r.a.) kıldırdı.

Post a Comment

İçinizde olan güzellik her zaman yazılarınıza ve dilinize aşkla dökülsün...

Daha yeni Daha eski

Öne Çıkanlar

Nefs