Kadiri Yolu
Zeyd Bin Harise Seriyyesi

Zeyd Bin Harise Seriyyesi

Bu seriye, İslam tarihinde İlyas vakası adıyla anılır. Hicretin altıncı yılının önemli seriyelerinden biri olan Zeyd bin Harise seriyyesi Cemaziyelevvel ayında (Eylül 617) yapıldı. 

Bir Kureyş kervanının Şam dan hareketle Mekke ye gitmekte olduğu müslümanlarca haber alınınca Resûl- Ekrem (ﷺ). Zeyd bin Harise yi (ra) yetmiş kişilik bir kuvvetle kervanın üzerine gönderdi.

Medine’ye dört mil mesafedeki İlyas mevkiinde Kureyş kervanını yakalayan Zeyd bin Harise, hemen hücum edip kafileyi bastı. Ve bütün mallarını zapt etti. Elde edilen mallar arasında. Safvan bin Ümeyye’nin çok miktardaki gümüşü de ele geçti.

İlyas mevkiindeki baskında alınan esirler içinde Resûlullah(ﷺ)'ın damadı ve Zeyneb’in kocası Ebu’l-As bin Rebi de vardı. Ebu’l-As, ilki Bedir de olmak üzere ikinci defa esir olarak alındı. Medine’ye getirildi. Bedir den sonra, ailesi Zeyneb’i boşamasına rağmen doğru hareket ederek karısını kardeşi ile Medine’ye göndermişti. Mekke’de iken karısına tazyik yapması yolundaki bütün teklifleri de reddetmişti. 

Bu itibarla esir edilip Medine’ye getirildiğinde, hemen boşandığı karısına sığındı. Azad edilmesi için ricada bulundu. Zeyneb binti Muhammed de azad edilmesi hususunda babasına ricada bulundu ve ricası kabul edildi. Bunun üzerine Ebu’l-As. hemen İslâm ile müşerref oldu. 

Elinde bulunan emanet malları sahiplerine teslim edip geri dönmek üzere Resûlullah(ﷺ)’tan izin istedi. Gitti ve geldi. Önceden boşanmış olduğu ailesi Zeyneb’i, 7 yılın başında tekrar Resûlüllah(ﷺ)'tan istedi. Bu isteği de kabul edilerek, evvelce boşanmış olan karı-koca yeniden evlendiler. 

 

Post a Comment

İçinizde olan güzellik her zaman yazılarınıza ve dilinize aşkla dökülsün...

Daha yeni Daha eski

Öne Çıkanlar

Nefs